Robotičke radionice

Na Odjelu za djecu i mladež Knjižnice Voltino od 2017. godine održavaju se  radionice robotike.  Radionicama se želi  omogućiti  djeci i mladima da uče, zabavljaju se i druže, kvalitetno provode slobodno vrijeme i usvajaju nova znanja, istražuju i upoznaju se s novim medijima i tehnologijama u skladu sa zadaćom narodnih knjižnica u modernom društvu.
Održano je više ciklusa radionica u suradnji s udrugom Neki novi klinci na kojima su djeca imala prilike upoznati  osnove programiranja i nove tehnologije radeći s robotima mBot i Cubetto.
U 2018. godini ukazuje se mogućnost organiziranja radionica s Lego MindStorms robotima u suradnji s Američkim kutkom Zagreb što otvara mogućnost prijave na međunarodno STEM natjecanje za djecu First Lego League. Tim "10 volti" je sudjelovao kao prva i jedina knjižnična ekipa na natjecanju za što je primio pohvale  s naglaskom na posebnu vrijednost izvođenja aktivnosti u  knjižnici koja je javni prostor i omogućuje veću dostupnost i popularizaciju projekta.
U provedbi projekta knjižnica je ostvarila suradnju sa širom lokalnom zajednicom – s Američkim kutkom Zagreb, Udrugom Neki novi klinci, poduzećem Končar i udrugom Palčić gore te se potvrdila kao mjesto okupljanja i provođenja aktivnosti i programa važnih i značajnih stanovnicima kvarta a i šire.
U 2018. započinje i suradnja s Elektrotehničkom školom. Od travnja kreću radionice programiranja Lego MindStorms robota  za djecu od 9 i više godina koje vode profesori Mario Tretinjak i Saša Tatar  te učenici napredne robotičke grupe 3.c razreda.
Na drugom sudjelovanju u First Lego League natjecanju, održanom 19.1.2020. god. na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, tim "10 volti" u suradnji s profesorima i učenicima Elektotehničke škole Zagreb osvaja nagradu za Tehnički intervju, odnosno za dizajn robota. Sudjelovanje je omogućeno potporom Američkog kutka Zagreb i poduzeća Končar.

Suradnja s Američkim kutkom Zagreb, Elektrotehničkom školom i poduzećem Končar je nastavljena i u 2021.god. Pokrenut je program Makerspace: Roboteka, na tragu preporuka iz Strateškog plana Knjižnica grada Zagreba 2021. - 2025. o razvijanje usluga za mlade s mladima (15+), pri čemu se stavlja naglasak na radionice novih tehnologija – kodiranje, robotika, 3D ispis, 3D olovke, virtualna i proširena stvarnost te maker space prostori na dječjim odjelima kao i oblikovanje jednog ogranka knjižnice kao „gadget garaže“. Predviđene aktivnosti u našem maker space prostoru su upoznavanje djece i mladih s  mBot, LEGO Mindstorms i LEGO Boost robotima, micro:bitovima, radom s 3D printerom i 3D olovkom a radionice bi se održavale na terasi knjižnice. Jedna radionica je održana u jesen 2020. god., nastavak je planiran na proljeće 2021. god.,  a voditelji radionica su studenti Tehničkog veleučilišta Zagreb. Napravljen je i promotivni video objavljen na web stranici Knjižnice Voltino i na YouTube kanalu Knjižnica grada Zagreba.

Okupljanje djece u Knjižnici Voltino na robotičkim radionicama radionicama omogućilo je djeci, stanovnicima zagrebačkog naselja Voltino, besplatnu i svima dostupnu izvanškolsku edukaciju u ovom području, izvan zone ocjenjivanja i uspoređivanja a također i izvanškolsko učenje u skladu s interesima. Programom STEM aktivnosti Knjižnica Voltino postala je središnje i omiljeno mjesto  okupljanja  djece više osnovnoškolske dobi, kao i poligon stjecanja novih znanja i kompetencija kroz suradnju i prenošenje znanja sa srednjoškolaca i studenata na mlađe polaznike. Također, Knjižnica Voltino nastavlja tradiciju kvarta izgrađenog oko poduzeća Končar te se pozicionira kao središnje mjesto okupljanja i povezivanja partnera iz lokalne zajednice.