Odluka povjerenstva o sudjelovanju hrvatskih ilustratora na BIB-u 2021.

Ostalo - 30.04.2021. KGZ
Hrvatski centar za dječju knjigu – Hrvatska sekcija IBBY-ja od 1997. godine organizira nastup hrvatskih ilustratora na BIB-u i prema statutu BIB-a odgovara za odabir umjetnika koji će predstavljati Hrvatsku.
 
Na poziv objavljen 15. veljače 2021. godine na mrežnoj stranici Knjižnica grada Zagreba, javilo se 22 autora s 32 knjige. 
 
Prosudbeno povjerenstvo u sastavu:
  1. dr. sc. Frano Dulibić, redoviti profesor na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu
  2. Petra Dolanjski, povjesničarka umjetnosti, Odjel za djecu Knjižnice S. S. Kranjčevića, KGZ
  3. Olga Majcen Linn, povjesničarka umjetnosti, voditeljica Galerije Vladimira Nazora, KGZ
na sastanku održanom 19. ožujka 2021. godine donijelo je odluku da će Hrvatsku na BIB-u 2021. s odabranim ilustracijama iz 12 knjiga predstavljati sljedeće autorice:
 
  1. Vanda Čižmek (Silvija Šesto: Abeceda nevoljenih i Silvija Šesto: Pe pita o dobru i zlu…)
  2. Marija Gradečak (Mala mica dizajnerica)
  3. Marijana Jelić (Miroslav Cmuk: Ljubav na drugi pogled)
  4. Agata Lučić (Dorta Jagić: Tri putnika u zemlju Nut)
  5. Nikolina Manojlović Vračar (Što sve)
  6. Katarina Radošević Galić (Silvija Šesto: Irena i pet kristalnih peharčića i Silvija Šesto: Konj i magarac)
  7. Vendi Vernić (Eugène Ionesco: Priče 1, 2, 3, 4 i Daniil Harms: Sedam mačaka)
  8. Hana Vrca (Alma Pongrašić: Mi nismo sami i Marina Koludrović: O medvjedima i njihovim ljudovima)
 
Čestitamo odabranim umjetnicima!
 
Međunarodna izložba ilustracija na BIB-u trajat će od 15. 10. 2021. do 9. 01. 2022. godine u Bratislavskom dvorcu, a originali će autorima biti vraćeni do travnja 2022. godine.
 
Obrazloženje prosudbenog povjerenstva za izbor hrvatskih predstavnika na Bijenalu ilustracije u Bratislavi 2021. godine:
Prosudbeno povjerenstvo razmotrilo je sve pristigle prijave te odlučilo da se na Bijenalu ilustracije u Bratislavi 2021. godine predstavi osam autorica iz Hrvatske.
Odabrane autorice svojim radovima predstavljaju visoku likovnu kvalitetu ilustracije koja uz zanimljiv i kreativan rukopis može biti dobra podloga za predstavljanje i afirmaciju u međunarodnoj konkurenciji. Izabrane autorice su: Vanda Čižmek, Marija Gradečak, Marijana Jelić, Agata Lučić, Nikolina Manojlović Vračar, Katarina Radošević Galić, Vendi Vernić i Hana Vrca.
Povjerenstvo su vodili kriteriji prepoznatljivosti i inventivnosti likovnog rukopisa, integriranosti teksta i slike, kreativnog pristupa koji potiče publiku na vizualno otkrivanje i promišljanje te cjelokupne kvalitete objavljene publikacije. Odabrane autorice predstavljaju visoku razinu kvalitetne ilustracije te će predstaviti produkciju ilustracije u Hrvatskoj na najbolji način.