Predstavljanje notnog izdanja 23 vokalize Ivana pl. Zajca

Predstavljanje knjige 31.03.2017. | petak Gradska knjižnica Početak događanja: 19 sati Čitaonica 1. kat

Knjižnice grada Zagreba i Društvo za promicanje glazbe, plesa i glazbeno-scenske umjetnosti HILARION upriličuju u petak, 31. ožujka, predstavljanje notnog izdanja 23 vokalize Ivana pl. Zajca.
Radi se o trećem, završnom svesku projekta objavljivanja Zajčevih vokaliza što ih je pripremila mr. Lada Bujas Majić, pročelnica pjevačkog odjela Glazbene škole Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, priređivačica i urednica tog izdanja. Nakladnik je Društvo za promicanje glazbe, plesa i glazbeno-scenske umjetnosti Hilarion.

Lada Bujas Majić pronašla je vokalize u Zajčevoj ostavštini u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. Pregledala ih je i proučila, te iz više od stotinu vokaliza načinila odabir za tri sveska. Prvi od njih, 22 vokalize, predstavljen je 2013. u  HNK-u Ivana pl. Zajca u Rijeci, u sklopu manifestacije 20. Zajčevi dani. Drugi svezak, 24 vokalize, predstavljen je 2015. u zagrebačkoj Gradskoj knjižnici i Državnom arhivu u Rijeci.
U listopadu 2014. Lada Bujas Majić dobila je Godišnju državnu Nagradu Ivan Filipović u području srednjeg školstva za promicanje pedagoške teorije i prakse, "za otkriće, odabir, redakciju i tiskano izdanje 22 vokalize Ivana pl. Zajca".  
 

Vokalize su izazvale pravu senzaciju u pjevačkoj zajednici jer su cijelo stoljeće ležale zaboravljene u Zajčevoj ostavštini. Prof. Lada Bujas Majić iskušala ih je u vlastitoj pedagoškoj praksi i predstavila kolegama. Svi su oduševljeni njihovom kvalitetom i Zajčevim poznavanjem ljudskoga glasa te njegovim pedagoškim metodama.
U predstavljanju izdanja sudjeluju:
Lada Bujas Majić
Davor Schopf
učenici solo pjevanja Glazbene škole Vatroslav Lisinski
učenici Glazbene škole Brkanović
klavirska pratnja Sandra Kotarski, prof.