Od5Do95: Predstavljanje multimedijalnog umjetničkog projekta

Projekt 14.05.2019. | utorak Knjižnica Ivana Gorana Kovačića Početak događanja: utorak, 14. svibnja 2019. u 18:00 sati Odjel za odrasle
Projekcija kratkog filma i razgovor s autoricama projekta o tome kako je to biti djevojčica, djevojka i žena u Hrvatskoj. Uključite se u javni međugeneracijski dijalog o imanentno ženskim iskustvima! Dođite, poslušajte i podijelite vrijedne životne lekcije!

Od5Do95 multimedijalni je umjetnički projekt koji služi kao medij za prenošenje ženskih priča i iskustava. Djevojčice, djevojke i žene progovaraju kako je biti žena u Hrvatskoj te po čemu se njihov životni put razlikuje od onog njihovih majki, baka i prabaka pri čemu svaka od protagonistica simbolično predstavlja jednu godinu života – od 5 pa sve do 95 godina starosti.

Osim samih priča projekt uključuje i niz drugih sadržaja poput fotografske galerije predmeta iz osobne ženske povijesti protagonistica, zatim galerije fotografija koja se bazira na linkovima i citatima vezanim uz broj koji predstavlja dob protagonistice, ili fotografije ili snimke ženskih ruku kao svojevrsnog ženskog arhetipa.


Svi su sadržaji dostupni na web stranici www.od5do95.com te na pripadajućem You Tube kanalu, a od 2019. godine projekt poprima izložbenu formu na već dogovorenim gostovanjima u Zagrebu i Splitu s idejom da se postojeći virtualni muzej hrvatske ženske povijesti preseli u realni prostor. Projekt se kontinuirano provodi od 2016. godine.

„Na ideju za pokretanje projekta došli smo nakon što smo zapazili da su ženske priče kojima imamo pristup putem medija još uvijek velikim dijelom ili cenzurirane ili autocenzurirane. U konzervativnom društvu kakvo je hrvatsko o nekim se imanentno ženskim iskustvima uopće ne govori, a neke se vrijedne životne lekcije prenose isključivo usmenom predajom, s koljena na koljeno. Želja nam je bila potaknuti jedan takav međugeneracijski dijalog, ali ne unutar četiri zida nego javno.“


O AUTORICAMA

ANDREA KAŠTELAN rođena je u Splitu. Godine 2014. Završila je preddiplomski studij na Umjetničkoj akademiji u Splitu, odsjek Film i video, a 2018. Godine završila je diplomski studij Filmskog i video snimanja na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

ARIJANA LEKIĆ-FRIDRIH rođena je u Zagrebu, gdje i danas živi i radi. Završila je studij Filma i videa na Umjetničkoj akademiji u Splitu i diplomski studij Režije dokumentarnog filma na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Djeluje u području filma i video umjetnosti.

DOSTUPNE PRIČE
Trenutno je na platformi dostupno 110 video epizoda uz popratne sadržaje. Novi se sadržaji kontnuirano objavljuju na web stranici i na društvenim mrežama.

Iz moje perspektive je razočaravajuće i odbojno da toliko djece moje dobi raste u obiteljima gdje je normalno da je žena stvar, da je žena alat, da žena nije ovdje kao jedno emotivno, inteligentno biće. Žena je tu da čisti, kuha, posprema i da leži i to je to. Susretala sam puno dečki moje dobi koji imaju takvo mišljenje. I cure zapravo. I najgore mi je to što cure nekad u mojoj dobi, sigurno i kasnije naravno, namjerno seksualiziraju same sebe kao objekte samo da bi zaradile mušku pažnju, ali to je tako žalosno jer imamo samo 15 godina i one su već to prihvatile i sad je to tako. Sve se vrti oko toga tko je koliko popularan, ili tko je s kim, tko kako izgleda, tko ima koliko lajkova na profilnoj. Sve je to toliko bitno i toliko često tema gotovo svih razgovora mojih vršnjaka.“
                                                                                                                                                                                                                                              Gaia, 15

TRAILER PROJEKTA
https://youtu.be/Mv2Cb12Jf3A

O UMJETNIČKOJ ORGANIZACIJI PARADOKS
Paradoks je produkcijska kuća prepoznatljiva po inovativnim i društveno relevantnim audiovizualnim djelima. Paradoks je osnovan s ciljevima eksperimentiranja s hibridnim formama filma i audiovizualnih umjetnosti te pronalaženja inovativnih načina dovođenja radova do publike te izgradnju sustava samoodržive proizvodnje autorskih radova. Osnovali su ga iskusni autori svjesni potrebe za neprestanim razvojem umjetničkih formi i za prilagođavanjem novim okolnostima koje donosi tehnološki napredak.
Trenutačno su u produkciji dva filmska projekta koja progovaraju o marginaliziranim socijalnim skupinama: ljudima koji žive u selima kao posljednji preostali stanovnici te o migrantima. Uz projekt OD5DO95 razvija se i multimedijalni projekt KNJIGA BAJKI kao serijal koji će biti distribuiran isključivo na internetu, a namijenjen je djeci i mladima kojima pruža visokokvalitetni sadržaj kakav im dosad nije bio dostupan.