Čitanje za 21. stoljeće – Knjižni izlog 2

Izložba 15.02.2019. - 13.03.2019. Knjižnica Božidara Adžije Informativno-posudbeni odjel Knjižnice Božidara Adžije
Stručna literatura i narodne knjižnice nisu nužno pojmovi koji idu zajedno. Znanstvene, ispitne i druge publikacije obično povezujemo sa sveučilišnim, znanstvenim i knjižnicama raznih drugih institucija koje se bave uskim, stručnim poslovima, pa su im i fondovi adekvatni toj zadaći. Ipak, kad je riječ o društveno – humanističkim znanostima, stvari stoje malo drukčije. Tu se ne radi samo o usko stručnoj ili obvezatnoj ispitnoj literaturi nego i o naslovima koji mogu i moraju zainteresirati i tzv. obične čitatelje.

Postoje i neke narodne knjižnice, a naša je upravo takva, koje su bogatije takvom literaturom. Kako je standardno knjižnično poslovanje, pa tako i nabava dotičnih naslova, izložena nepredvidivim silama, događa se da mnogi od tih naslova promaknu oštrom čitateljskom oku.

Odlučili smo, stoga, našom izložbom prikazati veći broj intrigantnih naslova s raznih područja: od filozofije, psihologije, sociologije, teologije do ekonomije, marketinga, teorije književnosti, estetike, politologije, arhitekture, povijesti umjetnosti, glazbe, itd., koji su, moguće, našli svoj put do polica „ispod radara“ zainteresiranog čitateljstva.

Za primijetiti je da izbor inzistira na naslovima koji pokušavaju iz raznih kutova prikazati, promisliti, analizirati i vrednovati prošlost, sadašnjost i budućnost svijeta u kojemu živimo. Taj se izbor, stoga, tiče nas samih, naše, često nepronične egzistencije kojoj silom prilika pokušavamo dati neki smisao, a ne znanosti ili struke, udobno smještene u kabinete i institute, bez izravne veze s fenomenom zvanim – stvarnost. Možda nas uvid u takvu literaturu dovede bliže odgovorima na pitanja koja nas muče, moguće nas zabave, utješe, prikrate nam vrijeme, informiraju nas o nečemu do sada nepoznatome ili čak potaknu da postavimo neka nova pitanja, produktivnija od starih odgovora. Pri tomu, potrudili smo se izložiti građu od interesa za što širi krug radoznalih čitatelja. Osim na samoj posudbenoj izložbi, širi izbor odabranih naslova može se potražiti i u našem katalogu.


Siniša Nikolić