Radno vrijeme:
pon-pet 8:00 - 20:00
sub 8:00 - 14:00

Usluge i oprema:
  • računala
  • skener
  • pisač
  • fotokopirni aparat
  • automat za napitke
  • wifi

Događanja
Izložba
Noć knjige 2022. : Sloboda: opjevana, izmaštana, zarađena, krvava
22.04.2022. - 16.05.2022.
Ovogodišnja Noć knjige obilježena je i postavljanjem izložbe prigodnoga naziva "Sloboda: opjevana, izmaštana, zarađena, krvava", u našoj Studijskoj čitaonici, o Ukrajini.
Tematsku izložbu čini i knjižni izlog s ukrajinskim piscima od znanstvenih, publicističkih do književnih naslova te knjige koje oslikavaju dugogodišnje kulturne veze Hrvatske s tom prelijepom zemljom.


Više
Izložba
Posuđeni u lijepo: ka Kultura gostuje u Zagrebu
15.04.2022. - 18.05.2022.
Umjetnost iznutra ima jedan prilično lijep običaj. Zna biti jaka. Često nepokolebljiva. Izvana, ponekad, vrlo krhka. Stoga traži sugovornike. Treba nazočnost i voli ugodan stupanj razumskog dodirivanja.
 
Srida Sela, Moča, Podpeć, Čovići, Mravičići, Ševelji, Šimići, Podstup tučepski su zaseoci. Ta mjesta su uglavnom napuštena. Šezdesetih godina prošlog stoljeća žitelji su se zaputili nekoliko kilometara južnije, prema moru, ususret turizmu. Ostale su žive samo neke kuće, neke konobe i neki vrtli. Priličan dio ostaloga zarastao je u zaborav.
 
I trebalo je krenuti u postupak osvježavanja zaborava. Tako se evo već šesnaest godina organiziraju kulturna događanja pa se u kameni ambijent tučepske povijesti, u njihovu Antiku, dovode kazališne predstave kao i ostali zaštitnici umjetnosti koji se mogu izražavati glazbom, stihom, kistom, skulpturom, fotografijom...
 
Tučepski zaseoci postaju mjesta gdje se događaju predstave, izložbe, recitali, koncerti. To su postala utočišta koja nas zovu u neka dostojanstvenija vremena. Ondje gdje barem, na neko vrijeme, možemo biti posuđeni u drukčije lijepo.

Više
Projekt
Projekt 8-8-8
07.04.2022. - 31.10.2022.
U suradnji sa studentima Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, započinjemo s novim projektom 8-8-8 koji provodimo s obzirom na nekadašnju Radničku čitaonicu i biblioteku, a današnju Knjižnicu Božidara Adžije, koja je svoj naziv dobila po svome utemeljitelju, zagovorniku formule 8-8-8 (8 sati rada, 8 spavanja i 8 odmora). Studenti Petra Kovačić, Antonela Šurbek i Antonio Špernjak će pod mentorstvom profesorice Ane Mušćet, u sklopu predmeta Narativ, provesti narednih nekoliko mjeseci u istraživanju knjižnične građe na temu radništva kroz povijest, ali i u suvremenom svijetu.  

Više
Radionica
Tečaj sporog čitanja : ciklus biblioterapijskih radionica o odnosima, vezama i ljubavima unutar njih
29.03.2022. - 24.05.2022.
Želite li razjasniti nedoumice koje uočavate u međuljudskim odnosima i/ili ljubavnim vezama ovaj bi vam ciklus od 10 biblioterapijskih radionica mogao ponuditi neke uvide pa čak i rješenja. Veze, odnosi i - ljubav unutar njih - promatrat će se na primjeru romana Elif Shafak: 40 pravila ljubavi. Roman o Rumiju. 
S obzirom na to da roman tematizira široku lepezu međuljudskih odnosa: djece i roditelja, partnera u brakovima ili vezama koje tek počinju, iskrene i duboke prijateljske odnose, itd. spomenuto djelo osobito je pogodno za biblioterapijsku analizu i interpretaciju. 
Radionice će voditi dr. sc. Davor Piskač, sveučilišni profesor i predavač biblioterapije te biblioterapeut s bogatim praktičnim iskustvom. 

Više
Novosti
Posudite knjižničara : nova usluga u Knjižnici Božidara Adžije
22.11.2021.
„Posudite knjižničara“ je usluga koja Vam nudi stručnu pomoć u području informacijske i informatičke pismenosti. Usluga se temelji na edukacijskim sesijama u kojima se korisniku nudi individualna pomoć u korištenju informacijsko-komunikacijske tehnologije kao i pomoć u pretraživanju i snalaženju u informacijskim sustavima poput kataloga Knjižnice, baza podataka i ostalih informacijskih izvora. Individualni pristup i stručna pomoć, koju ovaj program nudi, važni su za razvoj informacijske i informatičke pismenosti korisnika jer ih se potiče na istraživanje, otkrivanje i stjecanje novih znanja koje mogu prenositi drugima. Knjižnica kroz ovu uslugu nastoji odgovoriti na izazove vremena u kojemu njezini članovi i korisnici žive i djeluju. Više informacija o usluzi možete pronaći na poveznici.

Više
Knjižnica knjižnici iliti kako knjigama produljiti život
28.10.2021.
Međunarodni dan darivanja knjiga Čitam, dam, sretan sam – svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj! obilježava se 14. veljače s ciljem poticanja djece i odraslih diljem svijeta da daruju knjige jer se pokazalo da djeca u najmlađoj dobi nemaju slikovnice. U Godini čitanja 2021. nastavili smo s darivanjem knjiga koje je započelo u veljači 2019. godine suradnjom Knjižnice Jelkovec s knjižnicom OŠ Okučani, a nastavili suradnjom knjižnica Jelkovec i Knjižnice Božidara Adžije (knjižnice iz mreže Knjižnica grada Zagreba) s Gradskom knjižnicom Vukovar u sklopu nacionalne kampanje "Čitaj mi!". Akciji su se u međuvremenu priključile knjižnice Sesvete i Novi Zagreb, također iz mreže Knjižnica grada Zagreba.

Više
Međunarodni dan darivanja knjiga - donacije Knjižnice Božidara Adžije i Knjižnice Sesvete
14.02.2021.
U povodu Međunarodnog dana darivanja knjiga, Knjižnica Božidara Adžije i Knjižnica Sesvete pripremile su vrijednu donaciju knjižne građe za Gradsku knjižnicu Vukovar, u provedbi darivanja vjerno pomaže i Knjižnica Jelkovec. Međunarodni dan darivanja knjiga obilježava se 14. veljače i volonterski je projekt kojim se želi probuditi ljubav prema čitanju i darivanju kod djece te ih potaknuti da više čitaju.

Više
Film "Kako je Lik dosegao nevjerojatne sposobnosti"
07.11.2018.
Knjižnica Božidara Adžije mjesto je gdje odlične energije ima na bacanje, gdje je želja svakog korisnika poznata unaprijed, mjesto gdje se može dostići razine nemogućega.

Režija: Nikola Kostrešević Neven Dužanec
Scenarij: Lovro Preprotnik

Više
Film "Arhiv"
02.02.2018.
Predstavljamo kratki horor film mladog scenarista i glumca Lovre Preprotnika i redatelja Nevena Dužaneca sniman u Knjižnici Božidara Adžije.

Više
Središnji katalog službenih dokumenata RH
05.06.2017.
Središnji katalog službenih dokumenata sadrži pravne propise Republike Hrvatske i druge dokumente tijela javne vlasti, poput strategija, deklaracija, planova, objavljenih u elektroničkom izdanju Narodnih novina.

Osim toga, Zbirka sadrži i digitalizirane tekstove propisa objavljenih prije 1990. godine u službenim glasilima država prednica, a koji su 2007. godine još uvijek bili na snazi. Svi propisi su pretraživi po punom tekstu, a Zbirka je organizirana kao sustav međusobno povezanih tekstova propisa i informacija o njima.

Više
Portal IUS-INFO
14.07.2016.
Portal IUS-INFO namijenjen je pravnicima, sucima, odvjetnicima, javnim bilježnicima, ekonomistima, revizorima, konzultantima, stručnjacima iz područja menadžmenta, prirodnih i društvenih znanosti te svima koji u poslovanju trebaju pouzdane i ažurne pravne informacije. Pristup je moguć u prostoru Knjižnice.
 


Više