Knjižnica knjižnici

Knjižnica organizira prikupljanje i donaciju otpisanih, prekobrojnih ili poklonjenih knjiga knjižnicama koje su slabije opremljene knjižnom građom, poglavito nerazvijenim gradovima i općinama u Republici Hrvatskoj.

Knjige se doniraju u veljači na Međunarodni dan darivanja knjigom i u listopadu u Mjesecu hrvatske knjige, najčešće Gradskoj knjižnici Vukovar, Osnovnoj školi u Okučanima, a rjeđe Gradskoj knjižnici u Novoj Gradiški te Gradskoj knjižnici Tomislavgrad u Bosni i Hercegovini. Cilj ovog programa je omogućiti osnovnoškolskim, srednjoškolskim i korisnicima narodnih knjižnica veći opseg knjižnične građe i bolje knjižnične usluge. Programom se uspostavlja jača komunikacija i suradnja među knjižnicama s ciljem ponovnog korištenja postojećih resursa, a budućim naraštajima na taj se način skreće pozornost na važnost  uzajamne pomoći, zajedništva i socijalne osviještenosti.

Ponovnim korištenjem već gotovog proizvoda, u ovom slučaju knjiga, smanjuje se stvaranje otpada, uporaba prirodnih resursa potrebnih za proizvodnju knjiga i na taj način umanjuje emisija CO2. Doprinosi se i ostvarivanju ciljeva Nacionalne strategije poticanja čitanja, većoj dostupnosti knjige i ostale čitalačke građe.

Dvogodišnje iskustvo pokazalo je kako je ovaj način suradnje koristan i kako je konkretna pomoć lokalnoj zajednici itekako dobro došla. Na taj način jača kapacitet knjižnica kao ustanova koje su neophodne za razvoj društva i kao potpora obrazovanju jer podupire bolju kvalitetu  usluga knjižnica - primatelja donacija. Program je započeo u veljači 2019. godine motivacijom Nacionalne kampanje "Čitaj mi!" koja tradicionalno poziva knjižnice, dječje vrtiće, škole na organiziranje akcije Čitam, dam, sretan sam - svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj! u sklopu Međunarodnog dana darivanja knjigom koji se obilježava 14. veljače. Cilj je probuditi ljubav prema čitanju i ohrabriti djecu i odrasle diljem svijeta da taj dan djeci daruju knjigu. Akciji smo se odazvali jer u Hrvatskoj svako treće dijete nema nijednu slikovnicu ni dječju knjigu, pa je osnovni cilj bio ublažiti siromaštvo koje u ranoj dječjoj dobi često ostavlja trajne i neizbrisive posljedice na zdravlje, obrazovanje i sveukupan razvoj djeteta te koči ostvarivanje njegovog potencijala (izvor: UNICEF-ovo istraživanje provedeno 2012. godine; sudjelovao 1621 roditelj). Prikupljene knjige objeručke su prihvaćene pa akciju ponavljamo i tijekom listopada u sklopu manifestacije Mjesec hrvatske knjige.

Donacija u Gradskoj knjižnici Tomislavgrad

Donacija u Gradskoj knjižnici Vukovar