Knjižnica knjižnici iliti kako knjigama produljiti život

U Godini čitanja 2021. nastavili smo s darivanjem knjiga koje je započelo u veljači 2019. godine suradnjom Knjižnice Jelkovec s knjižnicom OŠ Okučani, a nastavili suradnjom knjižnica Jelkovec i Knjižnice Božidara Adžije (knjižnice iz mreže Knjižnica grada Zagreba) s Gradskom knjižnicom Vukovar u sklopu nacionalne kampanje "Čitaj mi!". Akciji su se u međuvremenu priključile knjižnice Sesvete i Novi Zagreb, također iz mreže Knjižnica grada Zagreba.
Pažljivo smo i marljivo prikupljali otpisanu građu nastalu zbog prekobrojnosti ili zastarjelosti, čistili, pakirali i zatim putem Hrvatske pošte poslali Gradskoj knjižnici Vukovar i OŠ Okučani. Dio prikupljenih knjiga ovaj je put i iz privatne donacije gđe prof.  D. Katičić i gospodina Ž. Perića.
Međunarodni dan darivanja knjiga Čitam, dam, sretan sam – svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj! obilježava se 14. veljače s ciljem poticanja djece i odraslih diljem svijeta da daruju knjige jer se pokazalo da djeca u najmlađoj dobi nemaju slikovnice. U Republici Hrvatskoj svako treće dijete nema slikovnicu ni dječju knjigu pa je cilj akcije ublažiti siromaštvo, koje u ranoj dječjoj dobi ostavlja posljedice na obrazovanje i razvoj djeteta te koči ostvarivanje njegovog potencijala (UNICEF-ovo istraživanje provedeno 2012. godine; sudjelovao 1621 roditelj).
Osnivači tradicionalno pozivaju knjižnice, dječje vrtiće i škole da organiziraju akcije darivanja knjiga, a mi akciju provodimo dva puta godišnje. Prikupljenim knjigama tako smo  produljili život na obostrano zadovoljstvo darovanog i darovatelja.
Ako poznajete knjižnicu kojoj bi donacija dobro došla, javite. Rado ćemo proširiti akciju.