Dan Knjižnica grada Zagreba

Ostalo 07.12.2021. | utorak Gradska knjižnica Čitaonica novina i časopisa, 1. kat
Digitalizirana zagrebačka baština
ZAGREB (7. 12. 2021.) – Knjižnice grada Zagreba proslavile su svoj dan uz predstavljanje velike i bogato ilustriranu monografiju o povijesti i značaju Gradske knjižnice, koju je 1907. godine osnovala Družba “Braća Hrvatskoga Zmaja”.
 
Pod nazivom „Gradska knjižnica u Zagrebu – ususret novom vremenu“ knjiga je nastavak nakladničkog niza kojim se nastoji istaknuti važnost izgradnje nove zgrade Gradske knjižnice na mjestu Paromlin, istaknula je voditeljica knjižnice i urednica knjige Ismena Meić.
 
Ravnateljica Knjižnica grada Zagreba Višnja Cej istaknula je kako živimo u turbulentnim vremenima koja pred knjižnice postavljaju velike izazove, ali je uz strpljenje i upornost svih djelatnika i ova teška godine savladana.
 
Na svečanoj proslavi dodijeljene su diplome Časne liste IBBY-ja 2020. godine koje su pripale spisateljici Jasminki Tihi-Stepanić, ilustratoru Tomislavu Zlatiću, prevoditelju Marku Kovačiću te izdavačima Nakladi Ljevak, Kreativnoj mreži i Knjizi u centru, te Lumen izdavaštvu.
 
U glazbenom dijelu nastupile su istaknute hrvatske pijanistice Iva Ljubičić Lukić i Kosjenka Turkulin koje su izvele skladbe hrvatskih skladatelja Frane Paraća i Zorana Juranića.