Kuglijeve knjige : nostalgični hommage knjizi

Ostalo 06.03.2018. - 31.03.2018. Gradska knjižnica
Predstavljanje četvrte publikacije u nizu „Nova Gradska knjižnica“.
Knjiga daje pregled djelovanja zagrebačkog knjižarsko-nakladničkog poduzeća Stjepana Kuglija i Alberta Deutscha. Istraživanje provedeno na konkretnim primjercima Kuglijevih izdanja zastupljenima u fondu Gradske knjižnice u Zagrebu te na arhivskoj građi njezine zbirke Zagrabiensia, stavlja naglasak na neke segmente raznolike djelatnosti ovog poduzeća, koja je obuhvaćala nakladništvo i knjižarsko poslovanje. Posebna pozornost posvećena je prikazu Kuglijeve Hrvatske biblioteke kojom on u velikoj mjeri doprinosi približavanju prijevoda stranih književnih djela na hrvatski jezik i njihovu integriranju u hrvatski književno-jezični korpus.
Knjiga se pritom promatra kao cjeloviti artefakt koji ima vrijednost baštine zbog svojih materijalnih obilježja - knjižne opreme i ilustracije - te duhovnog sadržaja izraženoga u tekstualnom obliku.
Također se može govoriti i o samoj knjižari u Ilici kao nezaobilaznoj lokaciji negdašnjeg međuratnog Zagreba, kultnom mjestu tiskane i pisane riječi koje je privlačilo Zagrepčane u širokom socijalnom i obrazovnom rasponu.



O knjizi su govorili:

Ismena Meić, voditeljica Gradske knjižnice
Željko Vegh, voditelj zbirke Rara
Prof. dr. sc. Frano Dulibić - Ilustracija i oprema knjiga Kuglijevih izdanja 
Mate Maras - Shakespeare u Hrvatskoj
i autorica Dubravka Petek, voditeljica zbirke Zagrabiensia

Prolistajte publikaciju: