Micro:bit u Gradskoj knjižnici u Zagrebu

Ostalo 20.02.2018. - 25.02.2018. Gradska knjižnica Početak događanja: 10.00 Odjel za djecu i mladež, Starčevićev trg, 4
Knjižnice grada Zagreba - Gradska knjižnica u suradnji s Rotary klubom Zagreb Centar i Institutom za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) organizira predstavljanje projekta posudbe micro:bitova u utorak 20. veljače u 10 sati na Odjelu za djecu i mladež s Mediotekom na adresi Trg Ante Starčevića 4, Zagreb. Na predstavljanju će učenici Osnovne škole Josipa Jurja Strossmayera prikazati kako je upotreba micro:bita jednostavna i zabavna.
 
U okviru projekta opremanja knjižnica micro:bitovima za radionice i posudbu, koji provodi IRIM, Rotary klub Zagreb Centar samostalno donira micro:bitove  knjižnicama u Hrvatskoj, te nakon donacije knjižnici u Glini, sada donira 30 micro:bitova i Knjižnicama grada Zagreba – Gradskoj knjižnici: 10 za održavanje radionica u knjižnici i 20 namijenjenih za posudbu djeci i odraslima. Knjižnice su mjesta znanja i jedan od najboljih dijelova društvene infrastrukture te prilika da se dopre do one djece koje nemaju pristup novim tehnologijama u školama, ali i do odraslih koji mogu shvatiti kako je lako steći nove vještine. Danas je pak usvajanje digitalnih vještina presudno za sve koji žele biti ravnopravni građani 21. stoljeća.
 
Rotary klub Zagreb Centar je dobrotvorna organizacija istaknuta po donacijama i projektima u edukaciji sa stvarnim učinkom, kao što su opremanje Srednje škole u Glini u vrijednosti od 750.000 kuna, godišnji program stipendiranje nadarenih učenika i studenata slabijeg imovinskog stanja u godišnjoj vrijednosti od preko 300.000 kuna.
 
Gradska knjižnica je među prvim knjižnicama u Hrvatskoj, koja će svojim korisnicima ponuditi micro:bit za posudbu. U okviru crowdfunding akcije koju provodi IRIM očekuje se priključenje još 100 knjižnica širom Hrvatske, koje time dobivaju prilike usvajati i druge tehnologije kao što su robotika, 3D print i ostalo i time postati pravi inovacijski centri.