Ruđer Bošković: znanstvenik naše prošlosti koji je i danas aktualan

Tribina 29.11.2023. | srijeda Gradska knjižnica Početak događanja: 19:00 Galerija Kupola, 3. kat
Nova tribina ciklusa Eppur si muove održala se u srijedu, 29. studenoga 2023. u 19 sati u Galeriji Kupola.

Digitalno doba u kojem živimo doba je obilja informacija, ali i doba brzog zaborava. Navedeno se odnosi i na znanstvenike, i njihova znanstvena postignuća te se postavlja pitanje uvažava li današnje moderno društvo dovoljno prošlost i uči li iz nje, ili živi u sadašnjosti ponavljajući pogreške.
Odgovor na to pitanje može se dati na primjeru Ruđera Boškovića, jednog od najspominjanijih hrvatskih znanstvenika. O njemu su napisani brojni radovi i publikacije. Na prvi pogled nije pao u zaborav, ali unatoč tome postoje dijelovi znanstvenog rada Ruđera Boškovića koji nisu dovoljno izučeni, zanemareni su ili čak zaboravljeni. Jedan takav primjer je i Boškovićevo istraživanje Sunčevih pjega, koje je rezultiralo inovativnom metodom određivanja elemenata Sunčeve rotacije.
Na tribini će se predstaviti spomenuta Boškovićeva metoda o kojoj se donedavno malo znalo, iako je ona po postignutim rezultatima jednako vrijedna onima do kojih se dolazi danas uvriježenim postupcima.
 
Urednik i voditelj tribine:
dr. sc. Željko Bačić, redoviti profesor na Katedri za satelitsku geodeziju Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Od 1999. do 2012. godine obnaša dužnost ravnatelja Državne geodetske uprave Republike Hrvatske. Trenutno je predstavnik Republike Hrvatske u Copernicus komitetu EU, akademski delegat iz Hrvatske u EuroSDR organizaciji, član Referentne savjetodavne skupine za svemir Ministarstva znanosti i obrazovanja te voditelj Copernicus Academy i Copernicus Relay ureda u Hrvatskoj.
 
Sudionici tribine:
dr. sc. Roman Brajša, astrofizičar, znanstveni savjetnik u trajnom zvanju na Opservatoriju Hvar Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Član je Hrvatskog astronomskog društva (predsjednik 2012. - 2016.), Hrvatskog fizikalnog društva i Kluba hrvatskih humboldtovaca te Europskog astronomskog društva i Međunarodne astronomske unije (IAU). Međunarodna astronomska unija (IAU) imenovala je 2022. godine prema Romanu Brajši asteroid 179901 Romanbrajsa = 2002 UA67.
 
dr. sc. Mirko Husak, geodet i kartograf, profesor na Građevinskoj tehničkoj školi Rijeka. Niz godina je istraživao znanstveno djelo Ruđera Boškovića. Doktorirao je na Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu s temom Doprinos Ruđera Boškovića u određivanju elemenata Sunčeve rotacije na osnovi opažanja pjega (2021). Član je Hrvatske komore ovlaštenih inženjera geodezije i stalni sudski vještak za područje geodezije.

Prijedlozi za čitanje: