Otpad nije smeće!

Izložba 12.03.2019. - 31.03.2019. Knjižnica Staglišće Centralni pano
Recikliranje je izdvajanje materijala iz otpada i njegovo ponovno korištenje. Uključuje sakupljanje, izdvajanje, preradu i izradu novih proizvoda iz iskorištenih stvari ili materijala. Vrlo je važno najprije odvojiti otpad prema vrstama otpadaka. Mnoge otpadne materije se mogu ponovo iskoristiti ako su odvojeno sakupljene. 
U recikliranje spada sve što se može ponovno iskoristiti, a da se ne baci. U svijetu postoje centri za reciklažu koji iskorištavaju materijal od starih stvari kako bi napravili nove. 
Ipak, reciklaža se može primjenjivati i u svakodnevnom životu, neovisno od toga postoje li centri za reciklažu. Npr. poklanjanje stvari koje se ne koriste je oblik reciklaže. To je mnogo bolje i korisnije nego bacanje sve te odjeće . Također, pravljenje komposta od organskih ostataka je još jedan dobar primjer recikliranja. Bez uvođenja reciklaže u svakodnevni život nemoguće je zamisliti bilo kakav cjelovit sustav upravljanja otpadom. 
Neke materije, poput stiropora, nisu biorazgradive i ne mogu se reciklirati ali se umjesto njih mogu pronaći ekološke zamjene.



Nitko nije odgovoran za ono što nije mogao učiniti,
ali je zato svatko odgovoran za ono što je mogao i trebao učiniti.
                                         
                                                    Iz knjige OTPAD NIJE SMEĆE


Što više posjedujemo, manje imamo.
Meister Eckhart, ranokršćanski mistik

 

http://www.kgz.hr/hr/projekt-zelena-knjiznica-za-zeleni-zagreb/32340