Pisci i mobilnost - hrvatski pisci iz iseljeništva

Izložba 15.10.2021. - 15.11.2021. Knjižnica Božidara Adžije Milkica Ursa
U Godini čitanja 2021., obilježavamo sedamdesetu obljetnicu osnutka i rada Hrvatske matice iseljenika izložbom o Odjelu za nakladništvo u slobodnome prostoru Knjižnice. Na prijedlog Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske
s temom Hrvatski autori u Godini čitanja i motom Ajmo se hrvati s knjigom!, u našem knjižnom izlogu predstavljamo hrvatske književnike izvan domovine koji stvaraju u domicilnim zemljama. Na taj način iseljeništvo brine o dostojanstvenom prikazu Hrvatske svjetskoj javnosti. Odjel za nakladništvo svoj rad temelji na afirmaciji materinske riječi u dijaspori te od godine 1951. nastoji raznovrsnim, poticajnim i vrijednim izdanjima približiti život naših iseljenika Hrvatima u domovini. Nakladništvo izdaje knjige, časopise, CD-romove, uređuje web portal, obuhvaća knjižničnu djelatnost, književne manifestacije i suradnju s hrvatskim medijima u svijetu približavajući Republiku Hrvatsku  iseljenicima. Dokumentira različite izložbe, festivale, kulturno–prosvjetne priredbe, folklorne izvedbe, vjerske svečanosti, društvena i sportska okupljanja, znanstvene skupove, filmske manifestacije koje objavljuje u brojnim serijskim publikacijama poput mjesečnika Matica ili godišnjaka Iseljenički zbornik.
Prvo izdanje Hrvatske matice iseljenika, do 1991. g., pod nazivom Matica iseljenika Hrvatske, monografsko je izdanje knjige Rodnoj grudi : iseljenici Jugoslavije svom „starom kraju” 1951. g., koja simbolizira bratsku povezanost iseljenika s rodnim krajem. Ta povezanost traje do danas, unatoč tomu što mlađi naraštaji hrvatskih potomaka ne govore više materinji jezik.
Od velikog broja matičinih izdanja izdvajamo leksikografsko blago - Leksikon hrvatskoga iseljeništva i manjina, 2020. g., koje je nastalo u suradnji s Institutom društvenih znanosti Ivo Pilar i sadrži približno šest tisuća natuknica o fenomenu mobilnosti hrvatskoga iseljeništva.
Izdvajamo i serijsku publikaciju godišnjak Hrvatski iseljenički zbornik, ranijega naziva Iseljenički kalendar, koji je poprimio obilježja znanstvene publikacije dostupne na svim kontinentima, na trima jezicima, a postiže zapaženu citiranost.
Poveznicom na naš katalog možete pristupiti vrijednim i zanimljivim izdanjima Hrvatske matice iseljenika i sunakladnika, a prezentaciju izložbe možete pogledati ovdje.