Hrvatska mitska baština u ranome srednjem vijeku

Ostalo 10.04.2018. - 16.12.2018. Knjižnica Vladimira Nazora

Odjel za etnologiju i arheologiju Matice hrvatske i Knjižnica Vladimira Nazora tijekom proljeća i jeseni 2018. surađivat će u zajedničkom programu Hrvatska mitska baština u ranome srednjem vijeku.
 
Ovogodišnji program obuhvaća pet tematskih cjelina, od kojih nakon svakoga jednosatnog znanstveno-popularnog predavanja u Velikoj dvorani Matice hrvatske slijedi četverosatna radionica u Knjižnici Vladimira Nazora. Svako od pet multimedijskih predavanja iz mitologije, arheologije, povijesti umjetnosti, etnologije i folkloristike održat će znanstvenici koji se bave programskom temom. Zadnje godišnje tematsko predavanje odnosi se na jednu od zagrebačkih nacionalnih ili etničkih manjina. Ove godine to je ukrajinska manjina.
 
Stvaralačke radionice održat će se pod stručnim vodstvom umjetnika iz područja slikarstva, dizajna i glazbe. Budući da se svaka radionica nadovezuje na predavanja koja joj prethode, polaznicima radionica preporuča se odslušati prethodna predavanja.  

Sredinom listopada planira se programski obilazak grada Zagreba pod stručnim vodstvom, a krajem studenoga u Matici hrvatskoj i u Knjižnici Vladimira Nazora izložba ostvarenja polaznika likovne, dizajnerske i literarne radionice, uz izložbu knjiga u izdanju Matice hrvatske i izabranih publikacija gostujućih predavača o mitsko-kulturnoj baštini Hrvata, također i uz radionički literarno-glazbeni nastup polaznika literarne, pjevačke i instrumentalne glazbene radionice.   
 
Predavanja i predavači
 
1. Fragmenti slavenskog mita
    (10. travnja, predavač: dr. sc. Deniver Vukelić)
2. Avaroslavenska i ranohrvatska arheološka nalazišta
   (8. svibnja, doktorandica Pia Šmalcelj Novaković, mag. arh.)
3. Hrvatsko slavensko srednjovjekovlje u spomeničkoj baštini
    (6. lipnja, predavač: prof. dr. sc. Vladimir Peter Goss, emeritus)
4. Tragovi slavenskog mita – O mitologizmu i ritualizmu danas ili o interpretativnoj kokoši i jajetu
    (27. rujna, predavačice: doc. dr. sc. Suzana Marjanić, zn. savj., i dr. sc. Lidija Bajuk)
5. Ukrajinske izabrane teme
    (8. studeni, predavač: prof. dr. sc. Jevgenij Paščenko)  

Radionice i stručni voditelji
 
1. Likovna radionica: Stablo svijeta i drugi slavenski mitski motivi
    (13. travnja, stručna voditeljica: izv. prof. mr. art. Zvjezdana Jembrih) (fotogalerija)
2. Literarna radionica: Fragment i mit – na putu do pjesme i priče
    (11. svibnja, stručni voditelj: književnik i urednik Miroslav Mićanović) (fotogalerija)
3. Dizajnerska radionica: Kako osmisliti mitološki suvenir
   (15. lipnja, stručna voditeljica: izv. prof. mr. art. Natalija Nikpalj) (fotogalerija)
4. Pjevačko-glazbena radionica: Izabrani srodni hrvatski tradicijski napjevi
    (28. rujna, stručna voditeljica: etnoglazbenica Lidija Bajuk) (fotogalerija)
5. Instrumentalno-glazbena radionica: Glazbena pratnja izabranim tradicijskim napjevima
    (13. studenoga, stručni voditelj: violončelist Stanislav Kovačić) 


Sljedeći susreti:
 
Hrvatsko-ukrajinske izabrane teme - programsko predavanje, predavač dr.sc. Jevgenij Paščenko, red. prof., četvrtak, 8.11. u 18 sati, Matica hrvatska, Strossmayerov trg 4
 
U predavanju će predočiti neka pitanja etnogeneze i mitologije Hrvata iz ukrajinskog gledišta (problem teorije etnosa, značaj migracijskog faktora i hrvatskog landšafta, izvore rekonstrukcije, semantiku toponimijskog para Raguza-Dubrovnik i dr.).
 
Jevgenij Paščenko ukrajinski je i hrvatski filolog slavist i povjesničar, redoviti profesor na Katedri za ukrajinski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Autor je niza monografija, priređenih zbornika na temu povijesti kulture Ukrajine te ukrajinsko-hrvatskih veza kroz povijest i sadašnjost.

 
Rana groblja Kaptola i Gradeca - programski obilazak starog Zagreba, stručni voditelj: Boris Mašić, prof., muzejski savjetnik MGZ-a,  subota, 10.11. od 10 do 13 sati, mjesto i vrijeme polaska: ispred katedrale, u 10 sati
 
Kao što zemljopisna karta odražava reljef, tako i groblja zrcale kulturu, duh i civilizacijska dostignuća nekog povijesnog razdoblja. U šetnji Kaptolom i Gradecom, od Zagrebačke katedrale preko Opatovine i Tkalčićeve ulice do Gornjega grada, prisjetit ćemo se lokacija na kojima su u Zagrebu ukapani pokojnici sve do 1876. godine, kada je otvoreno središnje gradsko groblje Mirogoj. Neke od tih lokacija danas su sastavni dio urbanog tkiva našega Grada, po kojima šećući ni ne pomišljamo da su u prošlim vremenima bile posljednje počivalište povijesnih Zagrepčana.
 
Boris Mašić (1963.), muzejski savjetnik i voditelj Srednjovjekovne arheološke zbirke Muzeja grada Zagreba, višegodišnji je muzejski djelatnik, a kao voditelj arheoloških istraživanja bio je angažiran u mnogobrojnim istraživačkim kampanjama od 1989. godine. Po zaposlenju u Muzeju grada Zagreba (1997.), vodio je niz arheoloških istraživanja u urbanoj jezgri Zagreba. Među njima treba istaknuti istraživanje groblja unutar Parka Grič, na Trgu sv. Marka, uz crkvu u Remetama itd. Autor je ili koautor više izložbi te organizator niza gostujućih izložbi u Muzeju grada Zagreba. Aktivno je sudjelovao u nizu međunarodnih i domaćih stručnih skupova. Autor je više radova objavljenih u stručno-znanstvenim časopisima i dnevnom tisku. Jedan je od autora izložbe Dobro mi došel prijatelj – Viki Glovacki (MGZ, 2006.) te Mr. Morgen – Ivo Robić (MGZ, 2007.) za koju je, uz još dva autora, dobio nagradu Status Hrvatske glazbene unije. Zajedno s kolegom Slavkom Šterkom ostvario je 2011. izložbu MORS PORTA VITAE – Stara zagrebačka groblja i pogrebi. Također je i autor izložbe Kasnogotički pećnjaci s Nove vesi, Sveta mjesta starih Zagrepčana (MGZ, 2015.), Na nemirnim temeljima – arheologija i 725 godina svetišta u Remetama (MGZ, 2013.) te koautor izložbe U službi arheologije (MGZ, 2013.).

Više na:
http://www.mgz.hr/hr/zbirke/srednjovjekovna-arheoloska-zbirka,5.html
http://www.mgz.hr/UserFiles/file/Bibliografija_Boris_Masic(13).pdf
 
 
Glazbena pratnja izabranim tradicijskim (hrvatskim i ukrajinskim) napjevima - instrumentalno-etnoglazbena radionica, stručni voditelj: Stanislav Kovačić, profesionalni umjetnik, utorak, 13.11. od 17 do 20 sati, Čitaonica i Galerija VN, Ilica 163a
Potrebno je prijaviti se za sudjelovanje na radionici na e-mail adresu: knjiznica.vladimira.nazora@kgz.hr ili na broj telefona: 01/3703-414
 
Na radionicu se pozivaju svi zainteresirani, kao i sudionici prethodne etnopjevačke radionice, održane 28. rujna pod vodstvom etnologinje i etnoglazbenice Lidije Bajuk. Radionica će započeti izvođenjem pet tradicijskih napjeva s raznih hrvatskih strana, naučenih i uvježbanih na etnopjevačkoj radionici (Izašla je sjajna zvijezda, Đurđevska kišica, Teče, teče bistra voda, Za gradom je livada, Budila majka Ivana), nakon čega će voditelj Stanislav Kovačić polaznike instrumentaliste podijeliti u sviračke skupine te s njima osmisliti i uvježbati instrumentalni aranžman za svaki pojedini napjev. Etnopjevačka i instrumentalna radionica svoj će zajednički etnoglazbeni program predstaviti na otvorenju izložbe radova polaznika likovne, dizajnerske i literarne radionice te hrvatskih mitoloških publikacija 26. studenoga u Knjižnici Vladimira Nazora,Vodovodna 13. Dobrodošli su svirači svih instrumenata, također i svirači na improviziranim udaraljkama i zvečkama. Mole se polaznici da sa sobom ponesu instrument.
 
Stanislav Kovačić diplomirao je talijanski te španjolski jezik i književnost na na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Profesionalno se bavi glazbom kao violončelist, bas-gitarist, studijski glazbenik, aranžer i skladatelj. Član je HZSU-a. Surađivao je s rock sastavima Stampedo, Šo!
Mazgoon, Gego i Picigin band te s Ivankom Mazurkijević, Lidijom Bajuk i dr. Objavio je tri samostalna audio-albuma: Street Cello (Suzy, Zagreb, 2007), Uspavanke za djecu i odrasle (Mali svijet, Zagreb, 2009) i Rock Cello (Stanislav Kovačić, Zagreb, 2010). Autor je glazbe za animirane (Jibro W7 Stjepana Bartolića, Plop, 2001; Lifeline Jelene Bračun, Jelena Bračun, 2003; Ouroboros Jelene Bračun, Jelena Bračun, 2005; Glupača Mare Milin, Zagreb film, 2005; O prostoru, o vremenu Jelene Bračun, HFS, 2010; In Chains Danijela Suljića, Zagreb film, 2011) i dokumentarne filmove (Krhotine Jelene Bračun, HFS, 2007; Gabriel Vlatke Vorkapić, Fade In, 2010) te kazališne predstave (Balon Mislava Brečića, Teatar Exit, 2009; Marjane, Marjane Mislava Brečića, Play drama, 2009; Osvrni se gnjevno Paola Magellija, Scena Gorica, 2009; Kamni Ivice Šimića, kazalište Mala scena, 2010; Kamenje Ivice Šimića, Kazalište Mala scena, 2010; Crtančica Ane Savić Gecan, Scena Gorica, 2010; Crvene cipelice Dubravke Crnojević Carić, GK Žar ptica, 2011; Ja, tata Borisa Kovačevića, Teatar Exit, 2011; Tko si ti i otkud ti pravo Vilija Matule, Irme Omerzo i Stanislava Kovačića, Scena Grič, 2011; Regoč Dore Ruždjak, Kazalište Trešnja, 2012; Tko se boji V. Woolf Vlatke Vorkapić, HNK Split, 2012; Malena Mislava Brecića, GDK Gavella, 2012; Črna mati zemla Dore Ruždjak, ZKM, 2017; Mala sirena Ive Srnec, Žar ptica, 2017). Na Marulovim danima nagrađen je 2009. za glazbu kazališne predstave Judith French redateljice Vlatke Vorkapić, a 2012. dobio je Zlatnu arenu na Pula film festivalu za glazbu u filmu Sonja i bik iste redateljice.

 
Hrvatska mitska baština u ranome srednjem vijeku – od 26. 11. do 16.12. - izložba hrvatskih mitoloških publikacija te radova polaznika likovne radionice Stablo svijeta i drugi slavenski mitski motivi pod stručnim vodstvom izv. prof. mr. art. Zvjezdane Jembrih, literarne radionice Fragment i mit – na putu do pjesme i priče pod stručnim vodstvom književnika Miroslava Mićanovića i dizajnerske radionice Kako osmisliti mitološki suvenir pod stručnim vodstvom prof. mr. art. Natalije Nikpalj, u sklopu suradničkog programa HRVATSKA MITSKA BAŠTINA U RANOME SREDNJEM VIJEKU, Matice hrvatske i Knjižnice Vladimira Nazora. Izložbu će zajedničkim etnoglazbenim nastupom otvoriti polaznici etnopjevačke radionice Izabrani srodni hrvatski tradicijski napjevi pod stručnim vodstvom dr. sc. Lidije Bajuk i instrumentalne radionice Glazbena pratnja izabranim tradicijskim napjevima profesionalnog violončelista Stanislava Kovačića. Otvorenje izložbe: ponedjeljak, 26.11.2018. u 18 sati.