Izvori na internetu - za roditelje


Zbirka linkova za pomoć u odgoju djece
Djeca s teškoćama u razvoju
Institucije i udruge za djecu
Kamo s djecom 
Ovisnosti
Razvoj i odgoj beba i djece
Savjeti i pomoć roditeljima
Sigurnost za djecu na internetu

Moguće je pogledati i popise knjiga o ovim i srodnim temama  na stranici Knjige za djecu  i mladež   u top listama najkvalitetnijih slikovnica i knjiga za djecu, mladež i roditelje i u rubrici Roditeljski kutak.


Djeca s teškoćama u razvoju
Autizam
Stranice za pomoć djeci, mladeži i odraslim osobama s autističnim poremećajem.i osobama koje su s njime povezane srodstvom ili profesionalnom aktivnošću. Stranice sadrže informacije o centrima za autizam u Hrvatskoj, edukacijskim programima, terapijskom ljetovalištu, časopisu Autizam, udrugama roditelja. Tu su i interakcijske vježbe koje se s djecom izvode on-line. - (hrv.)

Autizam
Stručno popularni portal o autizmu.
 
Hrvatska udruga za disleksiju
Informacije o disleksiji, disgrafiji, diskalkuliji. Savjeti roditeljima i učiteljima, događanja, adrese - (hrv.)
 
PUŽ – udruga roditelja djece s posebnim potrebama
Podaci o udruzi (misija, ciljevi, vizija,, statut, etički kodeks, aktivnosti, postignuća),događanja, projekti, inicijative, literatura. LINKOVI na ostale udruge roditelja djece s posebnim potrebama, udruge za osobe s posebnim potrebama i institucije ( u Hrvatskoj i inozemstvu) koje su važne osobama s posebnim potrebama. - (hrv.)
 
SUVAG
Službene stranice Poliklinike za rehabilitaciju slušanja i govora SUVAG (Sistem Univerzalnog Verbotonalnog Slušanja Guberina). Putem online slikovnice djeca se mogu upoznati sa SUVAG-om. Aktivnosti Kluba mladih (14-29 godina). - (hrv.)
 
Udruga Hinko Freund
Stranica Hrvatske udruge za pomoć osobama koje mucaju. Sadrži informacije o mucanju, savjete, forum,linkove, grupe samopomoći (grupa za roditelje i djecu predškolske dobi grupa za odrasle). - (hrv.)

Institucije i udruge za djecu
 Koordinacija udruga za djecu u Hrvatskoj
Facebook stranica mreže udruga koje rade s djecom i za djecu u Hrvatskoj, s ciljem osiguravanja zaštite i promicanja dječjih prava i interesa. - (hrv.)
 


Kamo s djecom
Klinfo hr. – prvi info vodič za klince i roditelje
Portal za roditelje i djecu. Sadrži informacije o kulturnim, obrazovnim, sportskim i zabavnim programima i događanjima za djecu predškolske i osnovnoškolske dobi na području cijele Hrvatske te savjete o roditeljstvu s korisnim adresama. - (hrv.)
 
Zagreb za djecu
Dio portala grada Zagreba namijenjen djeci i mladima, sadrži informacije o kulturnim, sportskim i zabavnim događanjima za djecu u Zagrebu - (hrv.)

Ovisnosti
Klub Posluh
Informacije za roditelje u vezi sa ovisnostima. - (hrv.)

Razvoj i odgoj beba i djece
Bistrić- udruga za poticanje darovitosti djeteta
Stranica udruge «Bistrić», čija je aktivnost usmjerena na stručnu pomoć roditeljima, učiteljima, odgajateljima i darovitoj djeci. Novosti, aktivnosti i projekti udruge, nove knjige. - (hrv.)
 
Dijete, škola, obitelj
Informacije o časopisu za odgoj i naobrazbu školske djece namijenjenom stručnjacima i roditeljima. - (hrv.)
 
Dijete, vrtić, obitelj
Informacije o časopisu za odgoj i naobrazbu predškolske djece namijenjenom stručnjacima i roditeljima. - (hrv.)

Djeca medija
Stranica projekta „Djeca medija“čiji je cilj  i svrha sustavna edukacija o medijima, prvenstveno onima u Hrvatskoj te poticanje razvoja osviještenih korisnika koji s razumijevanjem i kritičkim odmakom konzumiraju medijske sadržaje koje sami odabiru. Projekt  je usmjeren na više ciljnih skupina koje obuhvaćaju akademsku zajednicu (studente i nastavnike), djecu i mlade, nacionalne manjine, obrazovne ustanove, opću populaciju građana, obitelji i roditelje. (hrv.)
 
Dječja stomatologija
Upute roditeljima kako pripremiti djecu za posjetu zubaru. - (hrv.)
 
Roda – udruga roditelja
Informacije i savjeti o trudnoći, porodu, dojenju, zdravlju, roditeljstvu. Pravni savjeti, forum. - (hrv.)
 
Roditelji.hr
Portal za roditelje, djecu i obitelj - obiteljski portal, donosi informacije i savjete vezane uz planiranje obitelji i trudnoću te razvoj, njegu i odgoj djece. Također je mjesto za razmjenu iskustva - roditelji na portalu mogu sudjelovati u raspravama na forumu, pisati blogove, kreirati vlastite profile, grupe i međusobno se družiti. - (hrv.)
 
Škole - Roditelji
Korisne informacije za nastavnike, učenike, roditelje i škole i polazišno mjesto do drugih online i klasičnih izvora informacija. Posebna rubrika za roditelje. - (hrv.)
 
Trudnoća i dojenče
Portal namijenjen trudnicama i roditeljima dojenčadi. - (hrv.)

Savjeti i pomoć roditeljima
Hrabri telefon
Savjetodavna telefonska linija za pomoć djeci - žrtvama zlostavljanja i zanemarivanja, njihovim roditeljima i skrbnicima te stručnjacima koji rade s djecom. Linija je otvorena svakim radnim danom od 9.00 do 18.00 sati a na pozive odgovaraju studenti psihologije, edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta i socijalnog rada, posebno educirani na području zlostavljanja i telefonskog savjetovanja. Hrabri telefon 0800 0800 (radnim danom od 9 do 18 sati) - (hrv.)
 
Obiteljski centar grada Zagreba
Obiteljski centar ima za cilj pružanje pomoći i podrške obitelji i svim njenim članovima putem savjetovanja, terapijskih tretmana, grupne podrške i obrazovanja kojim se potiče odgovorno roditeljstvo. Djeca i mladi se mogu prijaviti za sudjelovanje u savjetodavnim radionicama na razne teme. - (hrv.)
 
Plavi telefon -linija pomoći i prijateljstva
Na ovoj stranici nalaze se informacije o Plavom telefonu - telefonskoj liniji psihološke pomoći i Otvorenim vratima - savjetovalištu za djecu, mladež i odrasle. Osim pomoći i savjetovanja, nude se i edukativne radionice za djecu, mladež i odrasle koje će im pomoći da bolje upoznaju sebe i bolje upravljaju svojim životom. Sve usluge su besplatne. Sljedeća izdanja udruge “Plavi telefon”mogu se pročitati online: Plava pozitiva, Škola bez bola, Emocionalna pismenost, Od tolerancije do prihvaćanja različitosti. Plavi telefon – 0800 – 421- 888 - (hrv.)
 
Pliva zdravlje
Medicinski portal osim širokog spektra informacija o zdravlju i bolestima, pruža i mogućnost postavljanja pitanja putem e- maila. - (hrv.)
 
Poliklinika za djecu grada Zagreba
Poliklinika za djecu grada Zagreba http://www.poliklinika-djeca.hr/ Stranica Poliklinike za djecu grada Zagreba sadrži niz informacija i članaka namijenjenih djeci, roditeljima i stručnjacima..U okviru poliklinike je i Hrabri telefon – savjetodavna linija za zlostavljanu i zanemarenu djecu čiji je osnovni cilj zaštita djece od zlostavljanja i zanemarivanja. U rubrici za roditelje su edukativni tekstovi u vezi s roditeljstvom i odgojem djece i e- mail savjetovanje roditelja u vezi s odgojem djece, roditeljstvom, traumama, zlostavljanjem djece. Poliklinika za zaštitu djece 01/3457 518 (ponedjeljak - petak 7.30-20, subota 7.30-15) - (hrv.)

Psihološka pomoć  Psihološka pomoć   P Psihološka pomoć 
  Psihološka pomoć     Psihološka pomoć Psihološka pomoć P

Portal s web adresama na kojima se može potražiti psihološka pomoć. (hrv.)

  
Psihološko savjetovalište
Psihološko savjetovalište dr.sc. Ane Kandare. Kratki edukativni tekstovi vezani za pubertet i adolescenciju namijenjeni roditeljima i tinejdžerima i teme koji se odnose na kritične situacije u kojima se osoba može naći (silovanje, suicidalne namjere, zlostavljanje....), namijenjene mladima i odraslima. - (hrv.)
 
Suicidi.info.
Portal za prevenciju suicida sadrži upute za osobe koje se nađu u kriznoj situaciji i brojeve telefona na kojima se može dobiti pomoć. - (hrv.)

Tesa psihološki centar
Psihološki centar TESA je stručna udruga psihologa koja djeluje više od dvadeset godina i provodi niz programa psihološke pomoći i psihoedukacije za mlade i odrasle. Telefon za psihološku pomoć:  01 48 28 888, svakim radnim danom od 10 do 22 sata, Internet savjetovalište: psiho.pomoc@tesa.hr.  - (hrv.)
 
Udruga "Nada"
"Nada" je Udruga za pomoć oboljelima od poremećaja prehrane. Na stranici su informacije o najčešćim poremećajima prehrane i djelovanje članova udruge. - (hrv.)

Udruga Dijete-razvod
Cilj udruge je zaštita interesa djece za vrijeme i nakon razvoda, pružanje podrške, savjeta i informacija djeci i roditeljima. Na stranici su još i linkovi te korisni dokumenti i knjige u wordu i pdf-u koji se mogu presnimiti.

UNICEF-prekini lanac nasilja
UNICEF – ova stranica posvećena zaustavljanju elektroničkog nasilja. Sadrži savjete djeci, mladima, roditeljima i školama o obrani od nasilja preko interneta i mobitela. .- (hrv.)
 
Zdravlje i život
Tim liječnika pruža medicinske savjete - (hrv.)
 
Zdravo budi
Portal tvrtke Belupo sadrži informacije i savjete o zdravstvenim poteškoćama, lijekovima i zdravom načinu života za sve dobne skupine. - (hrv.)

Sigurnost za djecu na internetu
             Centar za sigurniji internet
             Portal sadrži informacije i edukativne materijale o sigurnosti djece na internetu. Za djecu, roditelje, nastavnike.  
            
Hrabri telefon
Na ovoj stranici u okviru teksta nalazi se i link na brošuru “Dijete na internetu” u pdf formatu, koja sadrži informacije o rizicima korištenja interneta i načinima smanjivanja rizika, odnosno koracima zaštite djece i mladih. - (hrv.)
 
Poliklinika za zaštitu djece
Stvari koje roditelji i odrasli trebaju znati o djeci i Internetu. - (hrv.)
 
Priručnik za računalnu sigurnost korisnika interneta
Priručnik za računalnu sigurnost korisnika interneta može se preuzeti sa stranica Nacionalnog središta za računalnu sigurnost (CARNet CERT) Sadrži savjete, preporuke i alate za poboljšanje sigurnosti računalnih sustava. - (hrv.)
 
Sigurnost djece na internetu
Priručnik (ovdje u pdf-u formatu), nastao je u organizaciji Večernjeg lista, suradnjom Net Akademije i Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Namijenjen je roditeljima, nastavnicima i djeci. U njemu se upućuje kako djeci omogućiti najveću korist od interneta uz najmanji rizik prilikom njegovog korištenja. Navode se izazovi i opasnosti s kojima se na intenetu djeca susreću i daju upute o njihovoj sigurnosti. - (hrv.)
 
Sigurnost i zaštita djece na internetu
Upute učiteljima, nastavnicima i roditeljima kako upoznati djecu s internetom i računalnim tehnologijama i kako ga koristiti za sigurno pretraživanje, učenje i zabavu, stvaranje novih poznanstava i druženje sa prijateljima. Predstavljene su moguće prijetnje i ponuđeni primjeri iz prakse te upute o zaštiti i traženju pomoći. Sadržaji na portalu su razvijeni u okviru suradnje na programu „Suradnici u učenju“ Agencije za odgoj i obrazovanje, Microsofta Hrvatska i Tehničkog veleučilišta u Zagrebu. 

Škole
Članak o sigurnosti djece na internetu, namijenjen odraslima. - (hrv.)