Tematski popis problemskih slikovnica


TEMATSKI POPIS PROBLEMSKIH SLIKOVNICA
 
Tematski izbor predstavlja slikovnice vezane uz problemske situacije djeteta u svakodnevnom životu, a odnosi se na zdravlje. razvoj djeteta, odnose u obitelji i izvan nje, osjećaje, ponašanje i osobine ličnosti djeteta.
Slikovnice su svrstane prema temama koje obrađuju.

BOLEST
astma
odlazak u bolnicu
DAREŽLJIVOST vidi: OSOBINE LIČNOSTI I PONAŠANJE
DJEČJA PRAVA

EMOCIJE
bijes
ljubav
ljubomora
strah
-od mraka
-od visine
-od vode
-noćne more
tuga, razočarenje, gubitak drage osobe
GOVOR
mucanje
GUBITAK DRAGE OSOBE vidi: EMOCIJE-tuga
HIGIJENA vidi KULTURNO HIGIJENSKE NAVIKE
HRABROST vidi: OSOBINE LIČNOSTI I PONAŠANJE
KULTURNO HIGIJENSKE NAVIKE

pranje ušiju
pranje ruku
problemi s mokrenjem
privikavanje na tutu
MOKRENJE: vidi: KULTURNO HIGIJENSKE NAVIKE
MORALNO PROSUĐIVANJE

MUCANJE vidi: GOVOR
NEPOSLUŠNOST vidi: OSOBINE LIČNOSTI I PONAŠANJE
NEPRIHVAĆENOST U DRUŠTVU

NESPRETNOST, NEZNANJE
NESTAŠLUK vidi: OSOBINE LIČNOSTI I PONAŠANJE
NETOLERANCIJA, NASILJE vidi: ZLOSTAVLJANJE
NEUREDNOST vidi: RADNE NAVIKE
NOŠENJE NAOČALA vidi:TOLERANCIJA I UVAŽAVANJE RAZLIČITOSTI
ODVIKAVANJE OD NEPOŽELJNIH NAVIKA

odvikavanje od sisanja palca
odvikavanje od sisanja dude
OPHOĐENJE S NEZNANCIMA vidi: OSOBINE LIČNOSTI I PONAŠANJE
OPRAŠTANJE vidi: OSOBINE LIČNOSTI I PONAŠANJE
OSJEĆAJ ODBAČENOSTI

OSOBINE LIČNOSTI I PONAŠANJE
darežljivost
hrabrost
neposlušnost
nestašluk
ophođenje s neznancima
opraštanje
pohlepa
poštivanje privatnosti
potrošački mentalitet
prijateljstvo
prkos
sebičnost
svađa
POHLEPA vidi: OSOBINE LIČNOSTI I PONAŠANJE
POŠTOVANJE PRIVATNOSTI vidi: OSOBINE LIČNOSTI I PONAŠANJE
POTROŠAČKI MENTALITET vidi: OSOBINE LIČNOSTI I PONAŠANJE
PREHRANA

pretilost
PRIJATELJSTVO vidi: OSOBINE LIČNOSTI I PONAŠANJE
PRINOVA U OBITELJI vidi:EMOCIJE-ljubomora
PRKOS vidi: OSOBINE LIČNOSTI I PONAŠANJE
RAD NA SEBI

RADNE NAVIKE
razvijanje urednosti
RAZLIČITOST U IZGLEDU vidi: TOLERANCIJA I PRIHVAĆANJE RAZLIČITOSTI
RODITELJI SE RAZVODE

SVLADAVANJE VJEŠTINE ČITANJA I PISANJA
SEBIČNOST vidi: OSOBINE LIČNOSTI I PONAŠANJE
SMRTNI SLUČAJ – vidi: EMOCIJE-tuga
SVAĐA vidi : OSOBINE LIČNOSTI I PONAŠANJE
ŠKOLSKI USPJEH

TOLERANCIJA I UVAŽAVANJE RAZLIČITOSTI
TV PROGRAM-PRETJERANO GLEDANJE
USAMLJENOST
ZAJEDNIŠTVO
ZLOSTAVLJANJE
seksualno zlostavljanje
nasilje
ZUBAR

BOLEST
COURTIN, Thierry, 1954-
Čarli je bolestan / ilustrirao Thierry Courtin ; [s francuskoga preveo Mate Maras]. - Zagreb : Školska knjiga, 2005. - [22] str. : ilustr. ; 17 cm. - (Serija slikovnica Čarli i Mimo ; sv. 1)
Čarli je bolestan i mama je odlučila pozvati liječnika. Naravno da mali bolesnik nije oduševljen i da mu je na sam spomen doktora već bolje, ali mama je ipak glavna. Liječnik je bio vrlo ljubazan, pregledao je Čarlija i dao mu lijek. Tako će Čarli uz maminu njegu i lijekove brzo ozdraviti.

PERAL, 1967-
Skočkica je bolesna / Peral-Gilson ; tekst priredila Larisa Mravunac. - Zagreb : Naša djeca, 2004. - [16] str. : ilustr. ; 24 cm. - (Riječ i slika)
Rano ujutro zazvonila je budilica, ali Skočkica, malena, dražesna sivkasta mišica, nije mogla ustati iz kreveta jer je bila bolesna. Njezina mama nazvala je doktora i zamolila ga da dođe pregledati malu bolesnicu. Skočkica je bila jako prestrašena jer se bojala da će joj liječnik dati preveliku injekciju, ali budući da je u pitanju bila blaga prehlada, mišica je brzo ozdravila popivši bočicu sirupa.
Zabavna ilustrirana slikovnica za najmlađe koji tek uče čitati. Riječi u tekstu zamijenjene su slikama, a na početku i na kraju slikovnice nalazi se zanimljiv rječnik kao pomoć malim čitateljima.

PETIGNY, Aline de
Petra i njezin čudni medvjedić Krešo / Aline de Petigny ; ilustracije Nancy Delvaux. - Zadar : Forum, [2003?]. - [16] str. : ilustr. ; 23 cm. - (Zbirka Petra)
Petrinu medvjediću Kreši ispalo je jedno oko i ona ga je nakon toga odbacila, jer ju je podsjećao na zločestog gusara. Nakon što mu mama prišije oko i dugo razgovara s Petrom, ona ga ponovno prihvaća.
Slikovnica simpatičnih ilustracija koja će pomoći djeci u prihvaćanju bolesti kao sastavnog dijela života, kao i njihovim izlječenjima.
 
Astma
ŠIMUNOVIĆ, Dubravka
Mama, sanjala sam da mirišem cvijeće : slikovnica za djecu s kroničnim smetnjama dišnog sustava / Dubravka Šimunović ; ilustracije Emil Bajcer. - Sisak : Aura, 2002. - <26> str. : ilustr. ; 30 x 21 cm. - (Biblioteka Posebna izdanja / Aura ; knj. 5)
Priča o djevojčici Ivani oboljeloj od astme koja jedne noći, mučeći se od kašlja, upoznaje Dobricu, vilu koja pomaže bolesnoj djeci. Vila joj potanko objasni šest pravila koja Ivana mora naučiti i zapamtiti kako bi što lakše podnosila svoju bolest: slušati savjete liječnika i roditelja, često boraviti u prirodi, ne boraviti u zadimljenim i zagušljivim prostorijama, redovno brisati prašinu, ne pretjerati ni u jednoj igri (ne divljati), čuvati se svih drugih bolesti (npr. prehlada).
Uz Dobričina objašnjenja, Ivaninu dobrodušnost i jasne ilustracije knjiga pruža djeci konkretne putokaze o ponašanju u slučaju bolesti astme.
 
Odlazak u bolnicu
BRUNA, Dick
Miffy u bolnici / Dick Bruna ; <hrvatski prepjev Nataša Maletić>. - Zagreb : Golden marketing , 200. - <26> str. : ilustr.
Diljem svijeta prepoznatljive slikovnice malog formata, već godinama zabavljaju i podučavaju najmlađe. Jasni i jednostavni crteži, uz upotrebu samo osnovnih boja crvene, plave, žute ili zelene, (uz ponešto bijele i crne) ono su što čine Dick Bruna i njegove slikovnice jedinstvenima. Crteži se uvijek nalaze na desnoj strani, a kratki tekstovi ispisani velikim tiskanim slovima prate crtež i oživljavaju sadržaj slikovnice na lijevoj strani. Iz serije od deset slikovnica u ovom naslovu Miffy mora u bolnicu. Uf! Grlo žari i peče, liječnik klima glavom sijedom, jer ne može ni on pomoći i u bolnicu se baš mora poći. To baš nitko ne voli, ali da to i ne mora biti tako strašno pokazat će nam ova slikovnica. Uz pomoć roditelja i ljubaznog bolničkog osoblja Miffy će brzo ozdraviti i pomoći najmlađima da svladaju strah od odlaska u bolnicu.

"--- i onda sam opet bila zdrava" : Sanja priča o bolnici / tekst Hanna i Siegfried Hoefling... <et al.> ; fotografije Georg Scheitzach. – Zagreb : Naša djeca, 1994. - <40> str. : ilustr.
Liječnici i psiholozi postavili su si zadaću da Sanjinom pričom, nama odraslima pokažu kako možemo djeci najbolje pomoći prije i za vrijeme boravka u bolnici. Iskustvo pokazuje da dijete svladava neugodne i opasne situacije tako da si osigura pomoć okoline. Kada ima osjećaj sigurnosti i povjerenja, dijete se može pripraviti za lakše svladavanje straha od opasnosti. Zato se opisuje cjelokupna situacija koja može pružiti osjećaj zaštićenoti, dok se svjesno izbjegavaju pojedinosti samoga liječenja. Mala Sanja može nakon boravka u bolnici svoja iskustva prenijeti drugoj djeci.
 
DJEČJA PRAVA
SCHREIBER-Wicke, Edith
Nećko / Edith Schreiber-Wicke ; [ilustrirala] Carola Holland ; [preveo Damir Velički]. - Zagreb : Golden marketing, 2003. - [36] str. : ilustr. ; 31 cm
" Vrlo je važno znati kada je pravo mjesto i pravi trenutak da se kaže NE! . "Nećko" je zapravo slikovnica o dječjim pravima, iz koje će maleni naučiti kako reči NE, jer je to u nekim situacijama vrlo važno. Poučit će ih i tome, kako biti pristojan, ne znači uvijek samo klimati glavom i prihvaćati sve što odrasli kažu ili učine. Slikovnica je lijepo grafički opremljena, veselo i duhovito ilustrirana, te nudi cijeli popis situacija u kojima djeca mogu, te dapače i trebaju reći NE!
 
EMOCIJE
Bijes
BEAUCOURT, Cecile
Leon, slonić gunđalo / Cecile Beaucourt ; <ilustracije> Isabelle Charly ; <prepjev Anja Bastašić>. - Zagreb : Profil International, <2002?>. - <28> str. : ilustr. ; 26 cm. - (Biblioteka Tintilinić)
Bio jedan slonić gunđalo, koji je svojem bijesu na volju puštao. Ostali slonovi uzaludno su ga pokušavali nasmijati i odobrovoljiti. Sve dok jednog dana slonić nije upoznao majmunčića Izidora, koji je upravo izvodio svoj fantastični koncert, lupajući ritmično po bubnjevima. Svi slonovi su počeli spontano plesati, a naš Leon se valjao, smijao i plesao. Od tada Leon nikad više nije zagunđao, samo se plesu i smijehu prepustio. Slikovnica za najmlađe.
 
Ljubav
COURTIN, Thierry, 1954-
Čarli se brine o svojoj sestrici / ilustrirao Thierry Courtin ; [s francuskoga preveo Mate Maras]. - Zagreb : Školska knjiga, 2005. - [22] str. : ilustr. ; 17 cm. - (Serija slikovnica Čarli i Mimo ; sv. 4)
Čarli jako voli svoju malenu sestricu Fani što je i dokazao brinući se zajedno sa tatom oko njezinog čuvanja, zabavljanja, hranjenja . . . A kada je Fani neutješno plakala, Čarli se dosjetio kako razveseliti sestricu i još jedanput potvrditi svoju nesebičnu bratsku ljubav.

LEVY, Didier, 1964-
Tigrić Jakov i sestrica Sunčica / Didier Levy, Xavier Deneux ; [s francuskoga preveo Mate Maras]. - Zagreb : Školska knjiga, 2005. - [22] str. : ilustr. ; 18 cm. - (Serija slikovnica Tigrić Jakov i prijatelji ; sv. 1)
Tata, mama, Sunčica i Jakov provode ugodan dan na pikniku u šumi, a nakon slasnog objeda djeca se odluče popeti na stablo i poigrati. Jakov tijekom igre poželi uplašiti svoju sestricu, ali dogodi se nezgoda i on padne sa stabla. Srećom, tu je njegova sestrica Sunčica koja ga tješi. Opreza nikada dosta, osobito kada se penjemo, a bol ma kakva bila, uvijek se umanji snagom bratske i sestrinske ljubavi.

MACBRATNEY, Sam
Pogodi koliko te volim / Sam McBratney ; ilustrirala Anita Jeram. - Zagreb : Egmont, 2003. - [30] str. : ilustr. ; 25 cm
Topla priča popraćena nježnim ilustracijama o obostranom osjećaju ljubavi malog zeca boje lješnjaka i velikog zeca boje lješnjaka te njihovom pokušaju da ljubav na neki način izmjere, namijenjena je najmlađim čitateljima. Zečići su cijeli jedan dan pokušavali jedan drugomu dužinskim mjerama dočarati koliko jedan drugoga vole sve dok se mali zec nije umorio i zaspao. Otkrili su da je nama svima važan osjećaj ljubavi doista teško opisati a još teže izmjeriti.
 
Ljubomora
BOURGEOIS, Paulette, 1951-
Franklin i beba / likove osmislili Paulette Bourgeois i Brenda Clark ; prijevod Bojana Tambić. - Ljubljana : Tehniška založba Slovenije, 2003. - [30] str. : ilustr. ; 23 cm. - (Franklinove TV zgode)
Franklin nije imao ni brata ni sestru pa je stoga često zamišljao kako je to kad si stariji brat i imaš malu bebu u obitelji. No, uskoro je to i saznao jer je njegov najbolji prijatelj Medvjed dobio malenu sestricu. Ilustrirana slikovnica iz serijala o simpatičnoj kornjači Franklinu, govori o prinovi u obitelji i osjećajima koji obuzimaju stariju braću ili sestre.

PILIĆ, Sanja, 1954-
Stigao je brat / Sanja Pilić ; [ilustrirala] Andrea Petrlik Huseinović. - Zagreb : Kašmir promet, [2006?]. - [16] str. : ilustr. ; 21 cm. - (Biblioteka Iskrica)
Kad u neku obitelj stigne prinova, kod većine starije djece javlja se ljubomora, jer više nisu u centru pažnje i osjećaju se zapostavljenima. Ova slikovnica olakšat će i roditeljima i djeci koji se nađu u takvoj situaciji, zajedničko sagledavanje problema i pozitivno snalaženje u novonastaloj situaciji.
 
Strah - noćne more
PETIGNY, Aline de
Petra je usnula loš san / Aline de Petigny ; ilustracije Nancy Delvaux. - Zadar : Forum, <2002?>. - <16> str. : ilustr. ; 23 cm. - (Zbirka Petra)
Problemska slikovnica koja progovara o strahovima, vezanim uz loš san. Mala djeca još nisu u stanju razlikovati san od jave, pa kada imaju noćne more, oni to vrlo burno proživljavaju. Ova slikovnica će im pomoći da se osjećaju bolje, kad spoznaju da u tome nisu sami i kako je svaki problem vrijedno podijeliti s roditeljima, jer već čim ga izgovorimo problem je upola manji.
 
Strah od mraka
DEREDEL-Rogeon, Sandrine
Jakov se boji mraka / Sandrine Deredel Rogeon, Gustavo Mazali ; prevela Larisa Mravunac. - Zadar : Forum, 2005. - [16] str. : ilustr. ; 21 cm. - (Jakov ; 1)
Jakov je otišao spavati ali nikako da zaspi. Boji se mraka, čudnih zvukova, škripe. Dolazi i čudovište, veliko i opasno. Približava se krevetu. Od straha nije mogao otvoriti usta. Srećom, odjednom u sobi zasja svjetlo. Tata ulazi u sobu i nalazi Jakova ispod kreveta.
 
Strah od visine
PETIGNY, Aline de
Petra ide u park / Aline de Petigny ; ilustracije Nancy Delvaux. - Zadar : Forum, [2003?]. - [16] str. : ilustr. ; 23 cm. - (Zbirka Petra)
Što sve Petra treba ponijeti u park, kako se odijenuti, s kime ići, po kakvu vremenu, a najvažnije od svega - kako prebroditi strah od visine kad se popne na tobogan. Međutim, ona se želi spustiti niz njega i zabavljati s drugom djecom. Matko shvati njen strah i zajedno se s njom spusti niz tobogan, čime joj pomogne da prebrodi strah od visine.
 
Strah od vode
PETIGNY, Aline de
Petra se ne želi oprati! / Aline de Petigny ; ilustracije Nancy Delvaux. - Zadar : Forum, <2002?>. - <16> str. : ilustr. ; 23 cm. - (Zbirka Petra)
Mnoga djeca se ne vole baš kupati. Takva je i djevojčica Petra koja se boji ići u kadu i oprati se, jer misli da će se stisnuti od vode. Izmišlja pri tom sve moguće izgovore, no... kupati se ipak mora. Slikovnica koja će pomoći malenima i roditeljima da lakše prebrode strah od vode.
 
Tuga
LEVY, Didier, 1964-
Tigrić Jakov svira trubu : pa-ram-paa! Pa-ram-pa-paaa! / Didier Levy, Xavier Deneux ; [s francuskoga preveo Mate Maras]. - Zagreb : Školska knjiga, 2005. - [18] str. : ilustr. ; 24 cm. - (Serija slikovnica Tigrić Jakov i prijatelji ; sv. 5)
Tigrić Jakov obožava glazbu, a njegov najdraži instrument je truba. Svoje umijeće sviranja rado bi podijelio sa sestricom, roditeljima i prijateljima, ali nitko nije zainteresiran za Jakovljevo muziciranje. Tigrić se osjeća tužno i usamljeno, ali ne zadugo.
Slikovnica - igračka sa prozorčićima i glavnim likom izrađenim od kartona i vezanim na trakicu, pruža djeci mogućnost aktivnog sudjelovanja u priči i veselu zabavu.
 
Tuga, razočarenje
BOURGEOISs, Paulette, 1951-
Franklinova rođendanska zabava / likove osmislili Paulette Bourgeois i Brenda Clark ; prijevod Bojana Tambić. - Ljubljana : Tehniška založba Slovenije, 2003. - [30] str. : ilustr. ; 23 cm. - (Franklinove TV zgode)
Franklin je odbrojavao dane do svoga rođendana. Silno je želio upriličiti najbolju, najluđu i najveseliju rođendansku proslavu do sada. Sve svoje prijatelje pozvao je u zabavni park, ali budući da je zabavni park skup, roditelji su ga rastužili kada su mu priopćili da ne može povesti sve, već samo dva odabrana prijatelja. Nakon duboke tuge i razočaranja, Franklin je ipak bio sretan, jer je njegov rođendan na kraju ispao fantastično zabavan, zahvaljujući kreativnoj ideji maloga slavljenika.
 
Tuga, gubitak drage osobe
MOORE-Mallinos, Jennifer
Sjećam se - - - / tekst Jennifer Moore-Mallinos ; ilustracije Marta Fabrega ; [prijevod Tea Rogić]. - Zagreb : Neretva, 2005. - 31 str. : ilustr. ; 24 cm. - (Biblioteka Putokazi)

PALMER. Pat
Da te barem mogu držati za ruku - - - : kako preboljeti tugu i gubitak / napisala Pat Palmer ; ilustrirala Dianne O'Quinn Burke ; [s engleskog preveo Roman Krajnović]. - Zagreb : Slovo, 2004. - 31 str. : ilustr. ; 23 cm. – (Biblioteka Dječje slovo)
Psihološki savjetnik za najmlađe, pomaže djeci koja su doživjela gubitak (preseljenje, razvod, smrt) da prepoznaju svoje osjećaje - od negiranja i ljutnje do krivnje i tuge - i nauče kako da ih prihvate i izađu na kraj s njima. Jednostavne, izražajne ilustracije i izravan način obraćanja, pomažu djetetu otkriti da je normalno i prirodno osjećati bol i gubitak te da si i samo može pomoći da se osjeća bolje.

PETREČIJA, Biserka
Kad umre netko koga voliš : kako pomoći djeci pri gubitku voljene osobe / Biserka Petrečija i Biserka Petrović-Sočo. - Zagreb : Mali profesor, 2001. - 20 str. : ilustr. ; 21 x 30 cm
Slikovnica - radna bilježnica namijenjena djeci od pet do deset godina života. Cilj joj je pomoći djeci da se nose s bolnim osjećajima na njima primjeren način.Radeći na slikovnici, dijete uči o prirodnosti životnog procesa od rađanja do umiranja. Likovno izražavanje emocija pomaže djeci da na socijalno prihvatljiv, psihoterapijski način prerade bolne osjećaje vezane uz gubitak voljene osobe.
GOVOR
Mucanje
PRIBIĆ, Sanja, 1960-
Mucka / napisala i oslikala Sanja Pribić. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2004. - 31 str. : ilustr. ; 21 cm. - (Prvi izbor daruje slikovnicu)
Lara, šestogodišnja djevojčica ima nažalost, jedan veliki problem koji je strašno muči, a to je mucanje. U vrtiću je zbog toga zadirkuju, a zbog njezinog govora prozvali su je Mucka. Stoga se Lara loše osjeća, povlači se u sebe, ne izlazi van i prestaje komunicirati sa svima, osim sa godinu i pol starom sestricom Anjom. Zabrinuti tata i mama shvatili su ozbiljnost situacije i potražili pomoć logopeda. Tako je u Larin život ušla teta Darija i doista joj pomogla da kroz zajedničke i ustrajne vježbe riješe njezin problem.
 
KULTURNO HIGIJENSKE NAVIKE
Pranje ušiju
HORVAT-VUKELJA, Željka
Panjoglav ili Dječak koji nije volio prati uši / Željka Horvat-Vukelja ; ilustrirala Nevenka Macolić. - Zagreb : Mladost , 1990. - <32> str. : ilustr.
Fantastična priča o dječaku koji nije volio prati uši. Zbog neurednosti i straha od vode, iz ušiju su mu izrasle grane. Djeca su ga zadirkivala i prozvala Panjoglavi. Postao je veoma nesretan ali nitko mu nije mogao pomoći. Jedino je šumar uspio otpiliti grane, ali su na žalost, ostali panjevi. I tko zna kako bi se završila priča da jednoga dana nije stigla baka. Uzela je vodu i sapun u ruke i redovito prala dječakove uši. Panjevi su nestali, dječak ponovno postao sretan i od tada se redovito brine o osobnoj higijeni.

Pranje ruku
ROSS, Tony, 1938-
Operi ruke! / Tony Ross ; [prevela Sanja Lovrenčić]. - Zagreb : Golden marketing - Tehnička knjiga, 2004. - [24] str. : ilustr. ; 24 cm
Mala princeza voli zaprljati ruke, ali na žalost ne voli ih baš prati. Svoj stav promijenit će kada sazna štošta o klicama, gnjusovina i drugim malim, oku nevidljivim stvorenjima, koja žive na našim prljavim rukama. Duhovita ilustrirana priča poučit će i zabaviti djecu, a roditeljima pomoći u privikavanju mališana na usvajanje važne higijenske navike.
 
Problemi s mokrenjem
PETIGNY, Aline de
Petra se popiškila u gaće / Aline de Petigny ; ilustracije Nancy Delvaux. - Zadar : Forum, <2002?>. - <16> str. : ilustr. ; 23 cm. - (Zbirka Petra)
Samo sasvim mala djeca piške u gaće, ali i onoj većoj se ponekad dogodi da se zaigraju i zabave nečim drugim, pa im pobjegne. To naravno nije ništa strašno, iako djeca to mogu i teže proživjeti, jer već znaju da to ne smiju činiti, a postoji i mogućnost, da im se to dogodi u društvu vršnjaka, koji bi ih onda mogli zadirkivati, a to nije nimalo ugodno. Upravo to dogodilo se i maloj Petri, ali mama ju je umirila, presvukla i sve se sretno završilo.
 
Privikavanje na tutu
ROSS, Tony, 1938-
Hoću svoju tutu / Tony Ross ; [prevela Sanja Lovrenčić]. - Zagreb : Golden marketing - Tehnička knjiga, 2004. - [24] str. : ilustr. ; 24 cm
" Pelene su FUUUJ", rekla je mala princeza. "MORA postojati nešto bolje!". Svojoj malenoj princezi kraljica je tada ponudila tutu. Privikavanje u početku nije baš išlo glatko i bez poteškoća, ali vremenom je princeza naučila obavljati svoje fiziološke potrebe na za to predviđenom mjestu. Duhovita slikovnica o stjecanju važne životne navike, zabavit će i razveseliti djecu, a roditeljima pomoći u odvikavanju mališana od pelena.
 
MORALNO PROSUĐIVANJE
KRAUS, Melita, 1954-
Čiji je medo? / Melita Kraus. - Zagreb : Slovo, 2005. - 22 str. : ilustr. ; 22 cm. - (Biblioteka Dječje slovo)
Slikovnica za predškolce kao i za djecu mlađeg školskog uzrasta za razvijanje moralnog prosuđivanja. Najveći san svakoga mede je da pronađe svoj dom i svoju voljenu djevojčicu. Zlaćanog medvjedića iz prekrasnog sjajnog izloga u predbožićno vrijeme, potajno je priželjkivala siromašna i dobra djevojčica Petra. Ali Medo je završio kod bogate i igračkama zatrpane djevojčice Lize. Na njemu je Liza iskalila sav svoj bijes, nezadovoljstvo i mržnju, a potom ga potrganog, hladno odbacila. Medu je pronašla Petra, izliječila ga i pružila mu ljubav i dom.
A što se dogodilo kada je svoju odbačenu igračku prepoznala Liza i to u Petrinom naručju, kako je završila priča i čiji je zapravo Medo...?!, autorica slikovnice ne daje odgovor već potiče mlade čitatelje na razmišljanje, prepuštajući im završetak priče.
 
NEPRIHVAĆENOST U DRUŠTVU
ANDERSEN, Hans Christian
Ružno pače / Andersen ; priredila Nada Iveljić ; ilustrirala Danica Rusjan. - Zagreb : Naša djeca , 1998. -<8> str. : ilustr.
Nije lako biti drugačiji od ostalih. Malo pače razlikovalo se od braće i sestara, pa su ga svi odbacili. Svi su mu se zbog čudnog , ružnog izgleda rugali i proganjali ga. Sve dok se nije preobrazilo u labuda - najljepšeg među lijepim pticama.

BARONIAN, Jean-Baptiste
Figaro mačak koji je hrkao / tekst Jean-Baptiste Baronian ; ilustracije Martina Kinder ; <prevela Nataša Maletić>. - Zagreb : Golden marketing, 2001. - <28> str. : ilustr. ; 28 cm
Originalna priča za djecu s lijepim ilustracijama, većeg formata, govori o mačku kojeg su druge životinje protjerale iz zajedničkog dvorišta, jer je nepodnošljivo hrkao. No nakon izvjesnog vremena životinje su zaključile da bez mačka ništa nije isto. Miševi u dvorištu sve su brojniji, a s obzirom da se svaka životinja glasa na svoj način i da ništa nije prirodnije, zajednički su zamolile mačka da im se vrati.

DEREDEL-Rogeon, Sandrine
Jakov u parku / Sandrine Deredel Rogeon, Gustavo Mazali ; prevela Larisa Mravunac. - Zadar : Forum, 2005. - [16] str. : ilustr. ; 21 cm. - (Jakov ; 3)
Jakov u parku upoznaje dječake koji baš nisu prijateljski raspoloženi za igru. Ne žele ga u društvo, ni u kućicu na drvetu. Jakov je tužan, no ipak im zajedno sa psom Rubijem pomaže pronaći ruksak u kojemu je užina. Dječaci su sretni i primaju ga u društvo.
 
NESPRETNOST, NEZNANJE
MUCK, Desa, 1955-
Anica i sportski dan / Desa Muck ; ilustrirala Ana Košir ; <sa slovenskoga prevela Jagna Pogačnik>. - Zagreb : Mozaik knjiga, <2002?>. - 62 str. : ilustr. ; 21 cm
Djevojčica Ana obožava sve vrste sportova i kretanja, ali njen prijatelj Jakov - ima problema. Ne želi trčati, jer mu se čini da to radi smiješno i da će mu se svi smijati. Zajedničkim druženjem i uz pomoć jedne neobične noćne zgode, rješavaju Jakovljev problem i sve se sretno završava.

ĐOKIĆ-Pongrašić, Ana
Nemaš pojma, Grizlijane! / Ana Đokić Pongrašić ; ilustrirala Dubravka Kolanović. - Zagreb : Naklada Haid, 2003. - <24> str. : ilustr. ; 32 str. - (Biblioteka Medenjak)
Medo Grizlijan je u dobi kad se mora početi sam snalaziti u velikom svijetu, ali mu na početku to baš i ne ide. Navikao na roditeljsku skrb, ne zna sam uloviti ribu ili pticu, niti zgrabiti jaje, pa neprestano sluša kako mu govore da nema pojma ni o čemu. Djeca predškolske i rane školske dobi, kojoj je poznato iskustvo nesnalaženja u svijetu, lako će razumjeti lik nespretnog i razmaženog grizlija.
 
ODVIKAVANJE OD NEPOŽELJNIH NAVIKA
Sisanje palca
GILLOT, Laurence
Lulu-Grenadine više ne želi sisati palac / Laurence Gillot ; ilustracije Lucie Durbiano ; <prevela Petra Jakubin>. – Zagreb : Profil International, <2002?>. –
24 str. : ilustr. ; 20 cm. - (Biblioteka Tintilinić)
Ilustrirana priča o prijateljstvu namijenjena je svim malim sisačima palaca i njihovim umornim roditeljima. Luluina prijateljica Lou ima zavoj na palcu kako ga više ne bi mogla sisati. Da bi utješila prijateljicu i Lulu odlučuje zamotati svoj palac na bar jedan dan, te na maštovit način pomoći najboljoj prijateljici.
 
Sisanje dude
SPATHELF, Bärbel
Medvjedić Vile Dudilice / Bärbel Spathelf ; <oslikala> Susanne Szesny ; <s njemačkog preveo Zoran Maljković>. - Zagreb: Mozaik knjiga, 2002. –
17 str. : ilustr. ; 29 cm
Problemska slikovnica za najmlađe. Mnoga djeca teško se odvajaju od svoje dude. Već krenu i u vrtić, a duda stalno u ustima. Otežava im govor, ali im se podsmjehuju i druga djeca. Djevojčica Katarina iz ove slikovnice je imala baš takav problem, no i sreću, jer se jedne noći pojavila vila Dudilica, koja joj je pomogla. Vila Dudilica je sakupljačica dječjih duda, a za uzvrat im ispunjava neku želju. Maloj Katarini je podarila plišanog medu.
 
OSJEĆAJ ODBAČENOSTI
BARONIAN, Jean-Baptiste
Zauvijek / <tekst> Jean- Baptiste Baronian ; <ilustracije> Noris Kern ; <prevela Nataša Maletić>. - Zagreb : Golden marketing, 2001. - <26> str. : ilustr. ; 28 cm
Topla priča o roditeljskoj ljubavi prema djeci, smještena na Sjeverni pol. Medvjedić Polo osjeća se usamljen i misli da roditelji više ne mare za njega. Uz pomoć prijatelja shvatio je da je istina potpuno drugačija - njegova je mama, naime, zabavljena iščekivanjem nove bebe u obitelji.

HODAK, Dane, 1972-
Semafor Filip / Dane Hodak ; ilustrirala Ana Kadoić. - Zagreb : Naklada Haid, 2004. - [34] str. : ilustr. ; 25x30 cm. - (Biblioteka Sova)
Neobična, duhovita i dirljiva priča o semaforu koji je krenuo u potragu za svojim mjestom pod suncem, jer je na raskršću gdje je živio, bio nesretan i osjećao se nevoljenim i nepotrebnim. Smatrao je da svatko treba dobiti dnevno barem četiri zagrljaja, da bi ostao normalan, ali tko bi se uopće sjetio zagrliti jedan semafor? Slikovnica je namijenjena najmlađima i obogaćena ilustracijama Ane Kadoić.
 
OSOBINE LIČNOSTI I PONAŠANJE
Darežljivost
DONALDSON, Julia
Najotmjeniji div u gradu / Julia Donaldson ; narisao Axel Scheffler. - [Zagreb?] : Ibis grafika, [2003?]. - [32] str. : ilustr. ; 27 cm
Priča o urednosti i suosjećanju s drugima u nevolji.
Divu Juri dosadi neurednost pa odluči poraditi na svom izgledu. U trgovini je kupio i obukao vrlo otmjenu košulju i isto takve hlače, remen, prugastu kravatu, čarape sa šarama sa strane i par sjajnih cipela. Zasigurno vam je jasno da je Jura tako odjeven postao najotmjeniji div u cijelome gradu. No ne zadugo. Pomažući brojnim životinjicama u nevolji, ubrzo je ostao bez odjeće. U znak zahvalnosti za njegovu darežljivost, životinje su ga okrunile i proglasile najljubaznijim divom u gradu.
 
Hrabrost
HORVAT-VUKELJA, Željka
Hrabrica ili Kako je Perica postao hrabar / Željka Horvat-Vukelja ; ilustrirao Ninoslav Kunc. - Zagreb : Školska knjiga , 1999. - <36> str. : ilustr.
Što je hrabrost? Da li je to vrlina koju posjeduju samo rijetki pojedinci ili je hrabrost nužna i za neke obične, vrlo jednostavne stvari koje radimo prvi put u životu, pa nemamo dovoljnu sigurnost niti vještinu za izvođenje. Kako je mali Perica postao Hrabrica saznat ćemo iz ovog inače lektirnog naslova za 2. razred osnovne škole u novom izdanju.
 
Neposlušnost
BJELIŠEV, Ivan
Neposlušno mače / <prema pripovijesti I. Bjeliševa pripremila Marija Knežević> ; ilustrira Damir Facan – Grdiša. - Zagreb : Golden marketing , 1999. - <32> str. : ilustr.
Poučna priča za najmlađe o mačetu koje se izgubilo u šumi , jer nije bilo poslušno. Mnoge životinje htjele su mu pomoći , no ono je bilo tako maleno, da nije ni samo znalo svoje ime. Kada ga je pronašla stara, iskusna vrana i začula kako mijauče, shvatila je tko je ono, te ga je sutradan sretno vratila njegovoj kući i već zabrinutoj djevojčici koja ga je nestrpljivo čekala.
 
Nestašluk
WENINGER, Brigitte
Pauli, ti zločesti Pauli! / Brigitte Weninger ; ilustrirala Eva Tharlet ; preveo Stanislav Femenić. - Ljubljana : Epta, najljepše slikovnice svijeta , 1997. - <28> str. : ilustr.
Priča o nestašnom i zaigranom zečiću Pauliju. Svojim nestašlukom izaziva niz nesporazuma, no kad popravi svu štetu koju je nehotice učinio, svi ukućani zečje obitelji pronalaze zajednički jezik razumijevanja i ljubavi.
 
Ophođenje s neznancima
BERENSTAIN, Stanley, 1923-
Medvjedići uče o neznancima / Stan i Jan Berenstein. - Zagreb : Algoritam, 2006. - [32] str. : ilustr. ; 21 cm. - (Moja prva knjiga)
Problemska slikovnica za djecu ali i roditelje o ophođenju sa neznancima.
Bracu Medvjedića jako je zabrinjavala Sekina otvorenost prema nepoznatim ljudima, njezina druželjubivost i pretjerana ljubaznost. Ali kako on sam nije znao na koji način pojasniti sestrici da ponekad razgovori i prihvaćanje poklona od neznanaca mogu biti vrlo opasni, odlučio je pomoć potražiti od mame i tate . . .

VITEZ, Grigor
Razbojnik sa žutom pjegom / Grigor Vitez ; <ilustrirao> Damir Facan - Grdiša . - Zagreb : Golden marketing , 1999. - <16> str. : ilustr.
Jednog zimskog jutra, mama sjenica ostavila je male sjeničice same u kući i rekla im da ne izlaze, jer vani je opasno. Svakojaki razbojnici i lopovi vrebaju na slasan zalogaj. No djeca – kao djeca. Znatiželja da upoznaju prvi snijeg je bila jača od majčinog upozorenja i one su izišle van. Nisu dugo uživale na snijegu, jer je naišao razbojnik sa žutom pjegom na vratu. U strci koja je nastala, jedna sjeničica je ostala bez repa. Tako su male sjeničice upoznale lijepu, ali za njih opasnu kunu i naučile jednu korisnu životnu lekciju.
 
Opraštanje
JEFFS, Stephanie, 1958-
Loš dan za medvjedića Križu / Stephanie Jeffs ; ilustrirala Jacqui Thomas ; <prijevod Veronika Jurišić-Ravlić>. - Zagreb : Kršćanska sadašnjost, 2002. - 28 str. : ilustr. ; 13 cm. - (Priče o medvjediću Križi)
Slikovnica o opraštanju.
Medvjedić Križo je Ivanova najdraža igračka i najbolji prijatelj. Jednog je jutra probudivši se loše volje, Ivan svome medvjediću nataknuo čarapu na glavu i škaricama mu ošišao krzno na trbuhu. Nije ga niti ponio sobom u vrtić, već ga je ostavio u kući, naglavce gurnutog u čizmu. U vrtiću je Ivan djeci ometao igru. Uvidjevši da se loše ponaša, ispričao se i u vrtiću i kod kuće, pa mu je sve oprošteno.
 
Pohlepa
PETIŠKA, Eduard
Najbogatiji vrabac na svijetu / Eduard Petiška ; ilustrirala Sanja Rešček. - Zagreb : Golden marketing [etc.], 2003. - [32] str. : ilustr. ; 30 cm
Jedan od najpoznatijih čeških pisaca za djecu, svjetsku slavu stekao je adaptacijom grčkih mitova i legendi i napisao je jednu od najljepših knjiga o tajnama jednog grada - "Praške legende". No vrlo prevođene i poznate su i njegove neposredne i tople knjige za djecu, kao što je i ova slikovnica, koja već dugo (nezasluženo) nije imala novo izdanje.
Priča je to o gladnim vrapčićima zimi i njihovom preživljavanju, ali i o mnogo drugih ljudskih vrlina odnosno mana. Progovara o pohlepi, o bogatstvu i osamljenosti, ali i o prijateljstvu i nesebičnosti.
 
Poštivanje privatnosti.
MALEŠ, Dubravka, 1952-
Tajanstveno pismo / Dubravka Maleš, Ivanka Stričević ; ilustrirala Kristina Petruša. - Zagreb : Školska knjiga, 2003. - 39 str. : ilustr. ; 24 cm
Slikovnica je nastala kao prilog ostvarivanju Nacionalnog programa odgoja i obrazovanja za ljudska prava. Namijenjena je djeci starije predškolske i mlađe školske dobi, a svrha joj je pomoći u odgoju djece za život u demokratskom društvu. Sadržajno je to zanimljiva priča o događajima koje je izazvao jedan san i jedno tajanstveno pismo koje u sebi nosi niz poruka o pravu na poštovanje privatnosti.
 
Potrošački mentalitet
BERENSTAIN, Stanley, 1923-
Medvjedići luduju za igračkama / Stan i Jan Berenstein ; s engleskoga prevela Dubravka Petrović. - Zagreb : Algoritam, 2006. - [32] str. : ilustr. ; 21 cm. - (Moja prva knjiga)
U Zemlji medvjeda zavladalo je opće ludilo oko Medinih maza - igračaka čije je skupljanje postalo najvažnije životno pitanje svakom mladom medvjediću. Onaj tko je imao više Medinih maza bio je veća "faca". Tako su i Braco i Seka, inače razumni medvjedići, počeli razmišljati samo o tome kako će nabaviti dovoljno novca za što više Medinih maza . . .
Problemska slikovnica o igračkama i njihovu nerazumnom skupljanju samo i isključivo za hvalisanje, namijenjena je djeci ali i roditeljima.
 
Prijateljstvo
MUCK, Desa, 1955-
Anica i velika tajna / Desa Muck ; ilustrirala Ana Košir ; [sa slovenskoga prevela Gordana Bolf]. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2004. - 60 str. : ilustr. ; 21 cm
Predbožićno je vrijeme i osmogodišnja djevojčica Anica, poput sve ostale djece u velikom je iščekivanju. A koga iščekuje . . . Pa to je bar svima jasno, Djeda Božićnjaka, naravno. Pisanje pisma, razgovori s prijateljem Jakovom o tome je li Božićnjak stvaran, ili je pak plod mašte kao što to tvrdi nešto starija djevojčica Špela, te kako to da ako stvarno i postoji, siromašnu djecu uvijek skromno dariva za razliku od bogate - što doista nije pošteno . . . Sve u vezi s djeci omiljenim djedicom, odjedanput je Anici i Jakovu postalo jako zamršeno, osobito kada su doznali da njihova prijateljica Marica, iako je siromašna, od Djeda Božićnjaka neće dobiti ništa. Stoga su Anica i Jakov napravili nešto što će ostati samo njihova tajna . . . Ispripovijedana na duhovit i topao način, priča o dobroti, ljubavi i prijateljstvu, tim istinskim ljudskim vrijednostima, namijenjena je djeci predškolskog i mlađeg školskog uzrasta.

KOVAČEVIĆ, Hrvoje, 1966-
General Kiro Miš / Hrvoje Kovačević ; ilustrirao Svjetlan Junaković. - Zagreb : Naklada Haid, 2004. - [26] str. : ilustr. ; 30 cm. - (Biblioteka Sova)
I malena bića imaju važno mjesto u ovom našem velikom svijetu, a to dokazuje i ova priča. Slikovnica je to za najmlađe o neobičnom mišiću Kiri koji iz svoje male perspektive upoznaje svijet i ljude. Na tom svom životnom putu nailazi na mnoge prepreke, ali ih i uči savladavati. Bajka je to i o pravoj vrijednosti prijateljstva.

BLOOM, Becky
Mačak Keks / Becky Bloom ; ilustrirao Pascal Biet ; s engleskoga preveo Ivan Ott. - Zagreb : Školska knjiga, 2004. - 27 str. : ilustr. ; 30 cm. - (Serija slikovnica Pričam ti priču ; 5)
Mačak Keks radio je svakojake poslove. Bio je zaštitar u skladištu, pomoćnik na izletničkim brodicama, konobar u novootvorenom restoranu . . . ,ali svi njegovi poslovi završili bi katastrofom. Problem je bio u tome što je svatko od njega očekivao da između ostalog, lovi i miševe, a Keks je bio poznat po tome što je volio miševe i kada god je bio u prilici vrlo rado im je pomogao. Nakon brojnih otkaza, tužan i bez posla šetao je gradom i savim slučajno u izlogu trgovine sira "Miš i kompanija" , ugledao oglas - TRAŽIMO POMOĆNIKA. Mačak Keks silno je želio taj posao, a uz pomoć svojih prijatelja miševa, doista je i dobio toliko željeni, najbolji posao na svijetu.
 
Prkos
HORVAT-VUKELJA, Željka
Poplava iz šalice kave / <tekst> Željka Horvat Vukelja ; <ilustracije> Ninoslav Kunc. – Zagreb : Školska knjiga, 1988. : ilustr.
Pričica o dječjoj tvrdoglavosti i prkosu. Bila jednom djevojčica kojoj su ispunjavali sve želje. Ako slučajno sve ne bi bilo onako kako je zamislila, bilo je dovoljno da malo zaplače ili zavrišti, i odmah bi sve bilo kako ona hoće. Sve dok jednog dana nije odbila popiti bijelu kavu iz obične šalice...
 
Sebičnost
COURTIN, Thierry, 1954-
Čarli nikome ne da svoje igračke / ilustrirao Thierry Courtin ; [s francuskoga preveo Mate Maras]. - Zagreb : Školska knjiga, 2005. - [22] str. : ilustr. ; 17 cm. - (Serija slikovnica Čarli i Mimo ; sv. 3)
Problemska slikovnica za najmlađe iz serijala o Čarliju i Mimi govori o sebičnosti.
Čarlijeva soba puna je lijepih igračaka, koje ne želi dati nikome, pa čak ni prijatelju Tomu. No tek kada Tom odluči ne igrati se s njim, Čarli pristaje na kompromis i dijeljenje, jer je shvatio da je bolje igrati se u društvu nego li sam.

JEFFS, Stephanie, 1958-
Medvjedić Križo je moj! / Stephanie Jeffs ; ilustrirala Jacqui Thomas ; <prijevod Veronika Jurišić-Ravić>. - Zagreb : Kršćanska sadašnjost, 2002. - 28 str. : ilustr. ; 13 cm. - (Priče o medvjediću Križi)
Slikovnica o zajedništvu, suradnji i nesebičnosti.
Ivan i njegov najbolji prijatelj, medvedić Križo, došli su u vrtić. " Moj, moja, moje", riječi su koje odgajateljica u vrtiću sluša cijelo jutro. Svako dijete igra se samo, igračkama koje ne želi dijeliti ni sa kim - sve dok im "teta" ne predloži način na koji će igračke dijeliti i zajednički se igrati. Djeca prihvaćaju prijedlog i uviđaju da je im je tako puno ljepše i zabavnije. Kada se vrati kući, Ivan sa medvjedićem Križom dijeli kolač.

PETIGNY, Aline de
Petra ne želi posuditi svoje igračke / Aline de Petigny ; ilustracije Nancy Delvaux. - Zadar : Forum, [2003?]. - [16] str. : ilustr. ; 23 cm. - (Zbirka Petra)
Petri se ne sviđa što se njeni prijatelji igraju njezinim igračkama, i to na način kako žele oni a ne ona No, posuđivanje je pokazatelj ljubavi i povjerenja u ljude! Vedre ilustracije Petre i njenih prijatelja pomoći će djeci shvatiti važnost dijeljenja u odnosu s drugim ljudima.

PFISTER, Marcus
Riba duginih boja / Marcus Pfister ; prevela Sunčana Škrinjarić. - Ljubljana : Epta, Založba najlepših slikanic , 1996. - <28> str. : ilustr.
Daleko, usred mora, živjela je riba, prelijepa Ribica – Srebrica. Bila je tašta i škrta. Kako je uspjela prevladati svoju sebičnost i zadobiti ljubav i prijateljstvo ostalih riba, pročitajte u ovoj prekrasnoj slikovnici.
 
Svađa
MUCK, Desa, 1955-
Anica i Jakov / Desa Muck ; ilustrirala Ana Košir ; <sa slovenskoga prevela Jagna Pogačnik>. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2002. - <62> str. : ilustr. ; 21 cm
Priča nas upoznaje s dvoje najboljih prijatelja - djevojčicom Anicom i dječakom Jakovom, koji se posvađaju. Anica zamjeri Jakovu što nema vremena za nju i odluči mu se osvetiti. Pratimo put njene osvete i pomirenja s najboljim prijateljem.
 
PREHRANA
BERENSTAIN, Stanley, 1923-
Medvjedići i nezdrava hrana / Stan i Jan Berenstein ; s engleskoga prevela Dubravka Petrović. - Zagreb : Algoritam, 2006. - [32] str. : ilustr. ; 21 cm. - (Moja prva knjiga ; 21 cm)
Obitelj Medvjedić suočila se s problemom nezdrave prehrane. Naime, mama je primijetila da su se njezina dječica udebljala i to zahvaljujući brzoj "njami" hrani, a k tome odustali su i od sportskih aktivnosti. Stoga je preuzela stvar u svoje ruke kako bi Bracu i Seku vratila na "pravi put" - zdrave prehrane i zdravoga života, što se pokazalo kao mukotrpna misija . . .

COURTIN, Thierry, 1954-
Čarli je izjelica / ilustrirao Thierry Courtin ; [s francuskoga preveo Mate Maras]. - Zagreb : Školska knjiga, 2005. - [22] str. : ilustr. ; 17 cm. - (Serija slikovnica Čarli i Mimo ; sv. 2)
Simpatični Čarli ima problem jer ne može obuzdati i kontrolirati svoj osjećaj gladi, pa je do večere pojeo sve što mu se našlo pred očima, a u pitanju su bila slatka jela - kolači i slatkiši. Kada je mama servirala Čarlijevo omiljeno jelo, on više nije bio gladan. Malenog izjelicu bolio je trbuh, a shvatio je i zbog čega . . .

DEREDEL-Rogeon, Sandrine
Jakov se prejeo bombona / Sandrine Deredel Rogeon, Gustavo Mazali ; prevela Larisa Mravunac. - Zadar : Forum, 2005. - [16] str. : ilustr. ; 21 cm. - (Jakov ; 6)
Jakov se prejeo bombona i nije mogao ručati. Štoviše, boli ga trbuh a baš popodne je Teov rođendan. Jedva pristane pojesti juhu od mrkve od koje mu je bolje. Na rođendanu uspješno odolijeva bombonima. Sav sretan, pohvalio se mami.

HORVAT-VUKELJA, Željka
Balončica ili Djevojčica koja nije voljela jesti / Željka Horvat-Vukelja ; ilustrirao Mirko Stojić. - Zagreb : Mladost , 1990. - <28> str. : ilustr.
Maštovita priča o djevojčici koja nije voljela jesti. Čokolada i keksi su joj bili jedina hrana. Djevojčica je postala veoma mršava i lagana. Jednoga dana vjetar je podigao balon i djevojčicu u nebesko plavetnilo. Pretrpjevši strah, slabost i nemoć, djevojčica je odlučila jesti. Sretno se vratila na zemlju svojim roditeljima i na veliko iznenađenje odšetala se do frižidera.

Pretilost
DOINET, Mymi, 1958-
Leo ne može obući svoje kupaće gaćice / Mymi Doinet, Nanou ; tekst [prevela] Larisa Mravunac. - Zadar : Forum, 2004. - [16] str. : ilustr. ; 23 cm. - (Moji prijatelji i ja)
Zečić Leo suočen je sa problemom prekomjerne tjelesne težine. Posebno ga zabrinjava njegov okrugao i bucmasti trbuščić kojeg pak nikako ne može skriti, ukoliko želi otići sa prijateljima na kupanje. Kako je siroti zečić riješio svoj problem . . . ? Slikovnica predstavlja zečića koji se razlikuje od drugih, i koji kroz priču o sebi ujedno pomaže i najmlađima da se bolje upoznaju i da nauče prihvaćati te male, a ipak osjetne međusobne razlike . . .

BEKIĆ, Irena
Bucko / Irena Bekić, Alessandra Pokrajac-Bulian ; ilustrirala Marsela Hajdinjak-Kreč. -
Zagreb : ABC naklada, 2003. - 35 str. : ilustr. ; 22 cm. - (Biblioteka Što mogu učiniti
Knjiga za djecu i roditelje u kojoj se autori bave rješavanjem problema prekomjerne težine djeteta. Prvi dio knjige obraća se roditeljima. U njemu se objašnjava problem i nude smjernice za njegovo rješavanje. U drugom dijelu je problem pretilosti pretočen u priču namijenjenu zajedničkom čitanju roditelja i djece. U trećem dijelu djetetu se pruža mogućnost da se na zabavan način, zajedno sa roditeljima, aktivno suoči s poteškoćom koju ima, te je pokuša ublažiti ili riješiti - u ovom slučaju djetetu se daju upute kako će uz pomoć roditelja pipremiti praviti zdrave i ukusne objede.
 
RAD NA SEBI
BLOOM, Becky
Uljuđeni vuk / Becky Bloom, Pascal Biet ; s engleskoga preveo Ivan Ott. - Zagreb : Školska knjiga, 2003. - [28] str. : ilustr. ; 30 cm. - (Serija slikovnica Pričam ti priču ; 1)
Nakon dugog lutanja gladni i iscrpljeni vuk stigao je na seosko dobro pokraj malenog gradića i sav začuđen ugledao svinju, patku i kravu kako mirno sjede na travnjaku i uživaju u čitanju. Pokušao ih je zaplašiti, ali životinje se nisu dale smesti. Mala svinja objasnila je vuku da je nepoželjan, jer seosko dobro na kojem se nalazi namijenjeno je isključivo uljuđenim i pristojnima. S vukom još nikada nitko nije tako postupao, pa je shvatio da se radi o novom načinu života i poželio poraditi na sebi kako bi ga drugi prihvatili. Odlučio je poći u školu. Nakon puno uloženog truda i marljivog rada u školi je naučio čitati, potom je u knjižnici pomno pročitao mnoštvo prašnjavih starih knjiga kako bi savladao čitanje bez zastajkivanja, a na kraju je u knjižari kupio divnu novu knjigu priča kao bi poradio na lijepom i izražajnom stilu. Sav uloženi trud isplatio se, jer kada je uljuđenim životinjama pokazao svoje fantastično čitalačko umjeće svi su bili opčarani i duboko dirnuti, te je napokon stekao mnogo pravih iskrenih prijatelja i više nije bio usamljen. Ilustrirana priča s poukom da svatko može promijeniti svoju narav, ujedno je i velika pohvala knjigama i čitanju. Knjiga je namijenjena djeci predškolske i mlađe školske dobi.
 
RADNE NAVIKE
Razvijanje urednosti
PEROCI, Ela
Maca papučarica / Ela Peroci ; ilustrirala Ančka Gošnik - Godec ; <sa slovenskoga prevela Pavica Hromin>. - Ljubljana ; Zagreb : Mladinska knjiga , 1991. - <16> str : ilustr. – ( Velike slikovnice )
Kako postići razvijanje urednosti kod djece? Ako nemarno ostavljaju stvari posvuda, mogu ostati bez njih. Ako ne pospreme papuče, može ih odnijeti Maca papučarica. Od nje djeca mogu naučiti kako se treba brinuti za svoje stvari.
 
RODITELJI SE RAZVODE
BEKIĆ, Irena
Mama i tata više nisu zajedno / Irena Bekić, Alessandra Pokrajac-Bulian ; ilustrirao Krešimir Zimonić. - Zagreb : ABC naklada , 2003. - 43 str. : ilustr. ; 22 cm. - (Biblioteka Što mogu učiniti)
Knjiga za djecu i roditelje u kojoj se autori bave problemom prevladavanja stresnog razdoblja u djece, prilikom rastave njihovih roditelja. Prvi dio knjige obraća se roditeljima. U njemu se objašnjava problem i nude smjernice za njegovo rješavanje. U drugom dijelu je problem roditeljske rastave pretočen u priču namijenjenu zajedničkom čitanju roditelja i djece. U trećem dijelu djetetu se pruža mogućnost da se na zabavan način, zajedno sa roditeljima, aktivno suoči s poteškoćom koju ima, te je pokuša ublažiti ili riješiti - u ovom slučaju djetetu se daju upute kako će zajedno s roditeljima načiniti kalendar za zajedničko provođenje vremena, te kako može crtežom i rječju izraziti svoj odnos sa roditeljima (o čemu s roditeljem razgovaraju, čemu se zajedno vesele, što vole zajedno raditi...)

MOORE-Mallinos, Jennifer
Kako su moji roditelji zaboravili biti prijatelji / tekst Jennifer Moore-Mallinos ;ilustracije Marta Fabrega ; [prijevod Tea Rogić]. - Zagreb : Neretva, 2005. - 31 str. : ilustr. ; 24 cm. - (Biblioteka Putokazi)
 
SVLADAVANJE VJEŠTINE ČITANJA I PISANJA
HORVAT-VUKELJA, Željka
Zdenko Slovojed / napisala Željka Horvat - Vukelja ; oslikala Andrea Petrlik – Huseinović. - Zagreb : Kašmir promet , 2000. - 11 str. : ilustr. – ( Biblioteka Iskrica )
Zdenko je dječak koji je pošao u prvi razred, ali u školu uvijek odlazi bez doručka. I što tada biva? Dok se u školi uče slova on postane jako, jako gladan i u svoju bilježnicu piše ZDNKO umjesto Zdenko ili BR umjesto bor i zato su ga prozvali Zdenko Slovojed. No, ipak na kraju priče Zdenko i slova postanu pravi prijatelji. A kako? Pročitajte u ovoj lijepo ilustriranoj slikovnici.
 
ŠKOLSKI USPJEH
BEKIĆ, Irena
Uh, ta škola! / Irena Bekić, Alessandra Pokrajac-Bulian ; ilustrirao Ninoslav Kunc. - Zagreb : ABC naklada, 2003. - 41 str. : ilustr. ; 22 cm. - (Biblioteka Što mogu učiniti)
Knjiga za djecu i roditelje u kojoj se autori bave problemom postizanja školskog uspjeha. Prvi dio knjige obraća se roditeljima. U njemu se objašnjavaju preduvjeti postizanja školskog uspjeha i upućuje kako mu sa svoje strane roditelji i učitelji mogu pridonijeti. U drugom dijelu je problem školskog postignuća pretočen u priču namijenjenu zajedničkom čitanju roditelja i djece. U trećem dijelu djetetu se pruža mogućnost da se na zabavan način, zajedno sa roditeljima, aktivno suoči s poteškoćom koju ima, te je pokuša ublažiti ili riješiti - djetetu se daju upute kako će zajedno s roditeljima načiniti raspored obveza i slobodnog vremena, a također je ponuđena i društvena igra koju roditelji i dijete mogu zajedno zaigrati.
 
TOLERANCIJA I UVAŽAVANJE RAZLIČITOSTI
BIET, Pascal
Izgubio se jedan zeleni pas / Pascal Biet ; s engleskoga preveo Ivan Ott. - Zagreb : Školska knjiga, 2004. - 27 str. : ilustr. ; 30 cm. - (Serija slikovnica Pričam ti priču ; 4)
Jakov je neobičan zeleni pas. Njegova vlasnica, djevojčica Sara obožava ga, ali iz straha da ga ne napadnu psi iz susjedstva, stalno ga drži u kući. Jakov je stoga nesretan jer ne može trčati po parku, hvatati bačene stvari niti juriti za mačkama. Jednoga jutra iskrao se iz kuće i ostao zaprepašten reakcijom drugih pasa. Zadivljeno su ga gledali i zamolili da im otkrije svoju tajnu. Jakovu je na pamet pala zgodna ideja i uskoro je cijeli grad bio prepun raznobojnih pasa, vrlo maštovitih uzoraka i boja.
Ilustrirana priča o toleranciji i uvažavanju različitosti namijenjena je djeci predškolskog uzrasta.

BONTONČIĆ ili Kako svima biti prijatelj
Bontončić ili Kako svima biti prijatelj / ilustracije Joško Marušić. - Zagreb : Hrvatski savez udruga tjelesnih invalida, 2002. - <34> str. : ilustr. ; 20 cm
Upućivanje djece na razumijevanje i pomaganje djeci sa tjelesnim oštećenjima i teškoćama u razvoju. Slikovnica sadrži kratke i jasne upute kako postupiti u konkretnim svakodnevnim situacijama, u kontaktima sa djecom kojoj je potrebna pomoć i razumijevanje: ponuditi im oslonac, uključiti ih u zajedničku igru, ponuditi im pomoć u učenju, imati strpljenja s njima, ne izrugivati im se i ne dozvoliti da im se drugi rugaju, biti im prijatelj.

BOURGEOIS, Paulette, 1951-
Franklinova kaciga / likove osmislili Paulette Bourgeois i Brenda Clark ; prijevod Bojana Tambić. - Ljubljana : Tehniška založba Slovenije, 2003. - [30] str. : ilustr. ; 23 cm. - (Franklinove TV zgode)
Franklin je sam u trgovini odabrao zaštitnu biciklističku kacigu, srebrnobijelu sa rotirajućim crvenim svjetlom. Sutradan je sav sretan na biciklu jurio prema školskom dvorištu gdje se održavao ispit za sve bicikliste. Policajac Rakun na poligonu provjeravao je spretnost, brzinu i znakove rukama koje sudionici u prometu moraju znati. Franklin je silno želio polagati ispit, ali više nije bio siguran da svoju novu kacigu želi pokazati prijateljima, jer se bojao da će biti ismijan.

KRAUS, Melita, 1954-
Priča o maloj gusjenici Lahorki / Melita Kraus. - Zagreb : Slovo, 2003. - [16] str. : ilustr. ; 30 cm. - (Biblioteka Dječje slovo)
Ilustrirana jarkim, šarenim bojama, namijenjena djeci predškolskog uzrasta, priča je ovo o preobrazbi obične, šarene, debele gusjenice u prekrasnu, plavu, svilenkastu leptiricu. Priča o ljubavi koja koja nastaje iz prihvaćanja bez obzira na neatraktivan izgled, traje i razbuktava se do ljepote ljubavi dvoje lepira ispod duge.

MACKEE, David
Elmer / David McKee ; <prevela Sunčana Škrinjarić>. - Ljubljana : Epta, Založba najlepših slikanic , 1996. - <32> str. : ilustr.
Slon Elmer živi u krdu u kojem se slonovi razlikuju po mnogočemu. Jedino su po boji isti i zbog toga su svi sretni. Svi osim Elmera, jer on nije sive, slonovske boje. On je šaren i ostali se slonovi vole šaliti s njim. U jednom trenutku Elmeru zasmeta što je drukčiji i odluči se promijeniti. No na kraju se pokaže da je različitost upravo ono najljepše u životu.

MIKLAUŽIĆ, Đurđa
Super je bit' različit! / Đurđa Miklaužić ; ilustrirala Zrinka Ostović. - Zagreb : Golden marketing [etc.], 2003. - [32] str. : ilustr. ; 30 cm
Slikovnica o dječjim pravima. Vrlo živo ilustrirana i pisana velikim tiskanim slovima namijenjena je najmlađima koji će doznati kako nije bitno jesi li veliki ili mali, snažan ili nježan, crn, crven ili bijel. Nije važno niti biti kao svi drugi, najvažnije je biti - JA - različit i drugačiji od drugih!
Autorica osim što piše i priča, također i snima i radi na projektima o pravima djece i mladih i svih koji su različiti.

KULOT, Daniela
Gospodin Nosko nalazi prijatelja / Daniela Kulot, Hortense Ullrich ; <preveo Damir Velički>. - Zagreb : Golden marketing, 2002. - <26> str. : ilustr. ; 31 cm
Gospodin Nosko tražio je prijatelja ali ne bilo kakvog. Silno je želio nekog tko kao i on zna letjeti. Jednoga dana na livadi je sreo neobičnog malog gavrana koji je čitao knjigu i odmah su postali prijatelji. Odlično su se razumjeli i zabavljali jer su imali puno toga zajedničkog. Pjevali su glasne pjesme, zaboravljali oprati zube, uživali u sladoledu od malina s majonezom . . . sve dok jednog dana Nosko nije otkrio da mali gavran ne zna letjeti. Ilustrirana i lijepa priča o prijateljstvu, uvažavanju i razumijevanju različitosti, namijenjena je najmlađima.

MOORE-Mallinos, Jennifer
Dugine boje / tekst Jennifer Moore-Mallinos ; ilustracije Marta Fabrega ; [prijevod Tea Rogić. - Zagreb : Neretva, 2005. - 31 str. : ilustr. ; 24 cm. - (Biblioteka Putokazi

PETIGNY, Aline de
Petra je zaljubljena / Aline de Petigny ; ilustracije Nancy Delvaux. - Zadar : Forum, [2003?]. - <16> str. : ilustr. ; 23 cm. - (Zbirka Petra)
Jednog jutra, za doručkom, Petra je sramežljivo i s puno objašnjavanja, mami priznala - da je zaljubljena u Celestina. On najbrže trči, najpristojniji je i, što je glavno, dao joj je svoju najljepšu špekulu.
Slikovnica za djecu predškolskog i ranog školskog uzrasta, koja na jednostavan i svakodnevan način, opisuje zaljubljenost između djece različite boje kože.

VELTHUIJS, Max, 1923-2005
Zaljubljeni Žabac / Max Velthuijs ; prevela Sanja Lovrenčić. - Zagreb : Golden marketing - Tehnička knjiga, 2005. - [24] str. : ilustr. ; 24 cm
Ilustrirana priča o simpatičnom Žapcu zaljubljenom u prekrasnu bijelu Patku i njegovim ljubavnim jadima, nasmijat će i oduševiti mlade čitatelje.
Budući da je Žabac bio sramežljiv, nije mogao smoći hrabrosti i otvoreno izjaviti svoju ljubav voljenoj Patki. Stoga se odlučio na neobičan način udvaranja. Pokušao je učiniti nešto što nitko drugi ne može - oboriti svjetski rekord u skoku uvis.

VELTHUIJS, Max, 1923-2005
Žabac i stranac / Max Velthuijs ; prevela Gioia-Ana Ulrich. - Zagreb : Golden marketing - Tehnička knjiga, 2005. - [24] str. : ilustr. ; 24 cm
Problemska slikovnica za poticanje i razvijanje tolerancije i uvažavanje različitosti, namijenjena najmlađima.
Jednoga dana na rub šume doselio se štakor stranac. Životinje - starosjedioci nisu bile sretne zbog toga i o štakoru su počele širiti ružne priče, iako ga uopće nisu poznavale. Ali štakorovo dobro ponašanje, njegova ljubaznost, susretljivost i spretnost srušile su sve predrasude, a životinje su u potpunosti promijenile mišljenje o njemu. Posebno izdanje knjige sa svjetski poznatim žabcem autora Max Velthuijusa, nastalo je u okviru programa Matra koji podupire pozitivne promjene u zemljama Srednje i Istočne Europe, razvoj demokracije, međusobne suradnje i prijateljstva.

KRIZMANIĆ, Mirjana
Medo u kolicima / Mirjana Krizmanić ; ilustrirao Alem Biočić. - Sisak : Aura, 2001. - <16> str. : ilustr. ; 22 cm. - (Biblioteka Štiglic ; knj. 3)
Kratka priča - igrokaz, o medvjediću koji ne može hodati. Šumske životinje se udruže i izrade mu kolica u kojima će se voziti. Humana poruka ove slikovnice čini je prigodnom za razvijanje suosjećanja i primjerenog odnosa djece prema invalidnim osobama.

BREZINOVA, Ivona, 1964-
Dora i naočale / napisala Ivona Brezinova ; ilustrirao Mentor Liapathtico [i.e.] Llapashtica ; [prevela Nives Milinović]. - Zagreb : Pučko otvoreno učilište Korak po korak, [2005?]. - 30 str. : ilustr. ; 22 cm. - (Biblioteka Korak po korak)
Petogodišnjakinja Dora pomalo je zbunjena jer svi članovi njezine obitelji, osim nje, nose naočale. Zbog toga se Dora osjeća drugačijom, odnosno kao da im ne pripada. Nakon mnogih simpatičnih nastojanja da bude slična svojim ukućanima, shvatila je da su svi ljudi različiti i da ih upravo to čini posebnima.

ĐOKIĆ-Pongrašić, Ana, 1965-
Tibor, paun bez repa / <tekst> Ana Đokić Pongrašić ; <ilustrirala> Dubravka Kolanović. - Zagreb : Kašmir promet, 2001. - 15 str. : ilustr. ; 20 cm. - (Biblioteka Iskrica)
Bezrepi, bezbrižni i veseli paun Tibor živio je sretno sa svojim prijateljima, drugim životinjama u zoološkom vrtu. Njegovu sreću pomutio je dolazak indijskih rođaka, paunova s prelijepim repovima. Tibor je tek tada osvijestio svoj nedostatak i postao veoma nesretan. Životinje su odlučile pomoći Tiboru, tako da su mu napravile rep. Maleni paun opet je postao sretan i zahvalan svojim prijateljima. Ilustrirana slikovnica o prijateljstvu, davanju, suosjećanju i pomaganju namijenjena je najmlađima.
 
TV PROGRAM – PRETJERANO GLEDANJE
BERENSTAIN, Stanley, 1923-
Medvjedići i previše televizije / Stan i Jan Berenstein ; s engleskoga prevela Dubravka Petrović. - Zagreb : Algoritam, 2006. - [32] str. : ilustr. ; 21 cm. - (Moja prva knjiga)
Mama Medvjedić zaključila je da tata Medvjedić kao i njihova dječica Braco i Seka previše vremena provode ispred TV ekrana. Stoga je odlučila uvesti tjedan dana bez televizije, odnosno ponuditi drugačije zanimljive sadržaje svojim ukućanima . . .
Problemska slikovnica za djecu, ali i odrasle koji vole previše vremena provoditi ispred "čarobnih" ekrana.

LEVY, Didier, 1964-
Tigrić Jakov i pa-pa televizoru / Didier Levy, Xavier Deneux ; [s francuskoga preveo Mate Maras]. - Zagreb : Školska knjiga, 2005. - [22] str. : ilustr. ; 18 cm. - (Serija slikovnica Tigrić Jakov i prijatelji ; sv. 2)
Jakovu su u posjet stigli prijatelji - Marko i Luka, pa su se sva trojica smjestila pred televizor i počeli gledati omiljeni crtić. No odjednom slika se pokvarila, pa se tata prihvatio posla kako bi popravio televizor. Za to vrijeme, veseli trojac otkrio je sve čari i ljepotu igre, tako da tim malim zaljubljenicima crtića "čarobni ekran" uopće više nije nedostajao.
 
USAMLJENOST
DOINET, Mymi, 1958-
Gaston se ne igra s drugom djecom / Mymi Doinet, Nanou ; tekst [prevela] Larisa Mravunac. - Zadar : Forum, 2004. - [16] str. : ilustr. ; 23 cm. - (Moji prijatelji i ja)
Gaston je jako plašljiv i sramežljiv zečić, stoga ne čudi što nema baš niti jednog pravog prijatelja. Zbog toga je neizmjerno usamljen, nesretan i tužan . . . Sve do dana kada je jedna mala nezgoda poticajno djelovala na ovog sramežljivoga zečića. Spašavajući zečicu Emiliju, Gaston je stekao i prvu, pravu pravcatu prijateljicu . . . Slikovnica iz serijala "Moji prijatelji i ja" za razvijanje tolerancije i prijateljstva kod djece od malih nogu.
 
ZAJEDNIŠTVO
BERENSTAIN, Stanley, 1923-
Medvjedići i nevolje s prijateljima / Stan i Jan Berenstein ; s engleskoga prevela Dubravka Petrović. - Zagreb : Algoritam, 2006. - [32] str. : ilustr. ; 21 cm. - (Moja prva knjiga)
Braco medvjedić stariji je od svoje Seke dvije godine, pa ga ne zanimaju njezine igre. Osim toga on ima svoje prijatelje iz škole, tako da se Seka mora igrati sama. Na sreću u kuću preko puta doselila se idealna susjeda: mala medvjedica s kojom se Seka mogla igrati, ali i posvađati . . .
Priča o prijateljima, kompromisima i zajedničkoj igri, namijenjena je najmlađima.
 
ZLOSTAVLJANJE
Nasilje
UNGERER, Tomi
Plavi oblak / Tomi Ungerer ; <prijevod Jelena Vidmar>. - Zagreb : Izvori, 2000. - 38 str. : ilustr. ; 25 cm. - (Biblioteka Plava ptica ; knj. 4)
Na nebu je živio jedan mali plavi oblak. Radio je što je htio i uopće ga se nije ticalo što rade drugi. Sve dok jednog dana nije ugledao grad sav u plamenu. Bijeli ljudi su ubijali crne, crni su navaljivali na crvene, crveni su napadali žute, a žuti pak na bijele. Užasnut nasiljem oblak je počeo kišiti sve dok nije i zadnju svoju kap izlio, i od njega više ništa nije ostalo. Svi ljudi su postali plavi te obojani istom bojom nastavili živjeti zajedno u miru. Ilustrirana slikovnica namijenjena najmlađima govori o toleranciji i nenasilju među ljudima.
 
Seksualno zlostavljanje
KLEVEN, Sandy
Ispravni dodir : priča koju treba čitati naglas da bi pomogla u prevenciji seksualnog zlostavljanja djece / Sandy Kleven ; ilustrirala Jody Bergsma ; [preveo s engleskog Hrvoje Topić]. - Zagreb : Slovo, 2004. - 32 str. : ilustr. ; 29 cm. - (Biblioteka Dječje slovo)
Posljednjih godina sve češće i otvorenije se govori o svim oblicima zlostavljanja i zanemarivanja djece, osobito o seksualnom zlostavljanju. Budući da se takvo zlostavljanje često događa u situacijama u kojima nema fizičke prisile, nego zlostavljač dijete pridobiva na različite načine: podmićivanjem. prevarom, prijetnjama, . . . te s obzirom da je zlostavljač često osoba koju obitelj pozna, važno je dijete poučiti da "sluša signale" koje mu šalje vlastito tijelo, te se suprotstavi odrasloj osobi i kaže NE, ako se iz bilo kojeg razloga osjeća neugodno i nesigurno. Upravo o tome govori ilustrirana knjiga "Ispravan dodir", u kojoj se djeca na jednostavan, razumljiv i primjeren način, kroz razgovor dječaka Ivana i njegove mame, poučavaju o ponašanju kojim će se zaštititi od seksualnog zlostavljanja. Knjiga je namijenjena ne samo djeci već i roditeljima, učiteljima, kao i svima onima koji rade s djecom. Uz knjigu postoji i dodatak u obliku postera "Dječji vrt" zamišljen kao pomoć djeci u vizualnom prepoznavanju svojih dojmova i osjećaja.

DEINERT, Sylvia
Obiteljski album / ispričale Sylvia Deinert i Tine Krieg ; oslikala Ulrike Boljah ; [prevela Sonja Tomić]. - Zagreb : Golden marketing - Tehnička knjiga, 2004. - [44] str. : ilustr. ; 22x31 cm
Problemska slikovnica u kojoj se kroz priču o mišjoj obitelji, otvoreno i hrabro progovara o vrlo važnom problemu - zlostavljanju djece. U mišjoj obitelji stric Jojo seksualno zlostavlja malu mišicu Pinkicu, no ona iz straha od njegovih ucjena i prijetnji ne govori ništa svojim roditeljima. No, istina na kraju izlazi na vidjelo i stric je kažnjen za svoje nedjelo. Slikovnica je nastala prema istoimenoj predstavi hamburškog kazališta FUNDUS, a prikladna je kao pomoć roditeljima, djeci, odgajateljima i psiholozima u suočavanju s ozbiljnim problemom koji na žalost, ostavlja trajne posljedice u psihofizičkom razvoju djece.

RIEGER, Anja
Lana i Pavo / Anja Rieger ; <prevela Ana Maletić>. - Zagreb : Golden marketing, 2001. - <32> str. : ilustr. ; 28 cm
Svako dijete ima svoju omiljenu igračku. Djevojčica Lana iz naše slikovnice ima svog najdražeg, najboljeg i najljepšeg medvjedića Pavu. S njim se Lana igra i provodi cijeli dan. No, iako Lana jako voli Pavu, ponekad mu nesvjesno, kroz igru, nanosi bol. A naš mali medo trpi i pati zbog njenih postupaka. No jednoga dana zahvaljujući neobičnom snu kojeg je usnula Lana, sve se zauvijek promijeni. Slikovnica je većeg formata, tvrdih i sjajnih korica, a stranice obiluju lijepim i duhovitim ilustracijama. Uz zanimljiv i topao prateći tekst, slikovnica je privlačna djeci i odraslima.
 
Ucjenjivanje
MUCK, Desa, 1955-
Anica i velike brige / Desa Muck ; ilustrirala Ana Košir ; [sa slovenskoga prevela Jagna Pogačnik]. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2003. - 62 str. : ilustr. ; 21 cm
Trgovinu SRČEKO s puno zanosa i oduševljenja, pogotovo s toga što su same napravile izložene stvari, otvara Anica s prijateljicama i prijateljem Jakovom. Posao im dobro ide sve dok ne dođe Obad koji počne praviti nered, vrijeđati. Uzima im novac i prijeti Jakovu. Anica se začudi kako je to Jakov Obadu dužan. Prijatelj joj sve objasni. Stvar je potpuno jasna, Obad ga ucjenjuje. Prave plan koji propada. Obad ucjenjuje i Anicu. Anici se mijenja život. Živi u strahu i muči se kako da dođe do novaca. Sve se rješava kada se Anica povjeri majci.
 
ZUBAR
BERENSTAIN, Stanley, 1923-
Medvjedići kod zubara / Stan i Jan Berenstein ; s engleskoga prevela Dubravka Petrović. - Zagreb : Algoritam, 2006. - [32] str. : ilustr. ; 21 cm. - (Moja prva knjiga)
Maloj medvjedici Seki već neko vrijeme klima se jedan zub, no koliko god se ona trudila, povlačila ga i gurkala, on nikako da ispadne. Seka je stoga, zajedno sa mamom i svojim Bracom posjetila zubara, doktora Medvjedovića koji je sa puno pažnje i razumijevanja riješio njezin problem.
Poučna priča o prvom posjetu stomatologu namijenjena je najmlađima.