Nove spoznaje o starenju i dugovječnosti

Tribina 28.10.2015. | srijeda Gradska knjižnica Galerija Kupola, 3. kat
Šesta tribina ovogodišnjeg ciklusa Eppur si muove posvećena je novim spoznajama o starenju i dugovječnosti.

Tribina je održana u srijedu, 28. listopada 2015. u 19 sati u Galeriji Kupola Gradske knjižnice.





Starenje je sveprisutna pojava koju zamjećujemo od svoje najranije dobi. Iako starenje oduvijek zaokuplja čovjeka, ono je ostalo nedokučiv misterij i sve do nedavno bilo je više u domeni mitskog negoli znanstvenog promišljanja. Ipak, znanstvena su otkrića u proteklih nekoliko godina uvelike razjasnila glavne mehanizme starenja i to od molekularne razine u stanicama do procesa starenja organizma. Usporedo sa spoznajama o mehanizmima starenja rastu i naša saznanja o tome kako se boriti protiv ovih procesa. Ovih dana smo svjedoci ubrzanog razvoja metoda koje nam omogućavaju da aktivno moduliramo svoje starenje. Primjenom najnovijih znanstvenih saznanja otvaraju nam se perspektive da značajno produžimo ljudski vijek uz istovremeno produženje vitalnosti i zdravlja. Kako odgovoriti na sadašnje i buduće izazove koje produžetak životnog vijeka i povećanje udjela starih u populaciji postavljaju našemu društvu?

Urednik i voditelj tribine:
prof. dr. sc. Ivica Rubelj, Zavod za molekularnu biologiju Instituta Ruđer Bošković
Telomerama i telomerazom bavi se od 1994.godine, nedugo nakon otkrića njihove uloge u kontroli procesa starenja. Od 1996. radi na Zavodu za molekularnu biologiju IRB-a gdje nastavlja rad na strukturi i funkciji telomera u održavanju stabilnosti genoma, starenju i revitalizaciji.

Sudionici tribine:
dr. sc. Donatella Verbanac, nutricionistica, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Centar za translacijska i klinička istraživanja, Odjel za međustaničnu komunikaciju. Autorica je više znanstvenih i stručnih radova iz područja biokemije i popularnih članaka i kolumni iz područja nutricionizma i dijetetike.
mr. sc. Šime Smolić, Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Katedra za makroekonomiju i gospodarski razvoj. Bavi se istraživanjem ekonomskih implikacija demografskih promjena primarno na zdravstveni sektor, socioekonomijom starenja (SHARE projekt).
mr. sc. Lucia Nanić, Zavod za molekularnu biologiju Instituta Ruđer Bošković. Bavi se istraživanjima metabolizma starenja u Laboratoriju za molekularnu i staničnui biologiju.


Prijedlozi za čitanje:


Pogledajte video