Otkrivanje neolitika

Tribina 25.11.2015. | srijeda Gradska knjižnica Početak događanja: 19 sati Galerija Kupola, 3. kat
Sedma tribina ovogodišnjeg ciklusa Eppur si muove posvećena je otkrivanju neolitika.

Tribina je održana u srijedu, 25. studenoga 2015. u 19 sati u Galeriji Kupola Gradske knjižnice.





Tribina je ustrojena iz tri međusobno povezana dijela s ciljem rasvjetljavanja pojedinih materijalnih i nematerijalnih, odnosno simboličko-duhovnih kulturnih aspekata života ljudi mlađega kamenoga doba (neolitik).
Što je neolitik, koja je posebnost crne neolitičke keramike odnosno drugih kromatskih obilježja na neolitičkoj keramici, kako su se dobivala mineralna bojila, koja je poveznica između uporabe pojedinih boja i duhovnih predodžaba ranih sjedilačkih zajednica, kako se i gdje obavljala trgovina i razmjena školjke Spondylus gaederopus ili kopitnjaka, vrste školjkaša koji obitava u Jadranskom i Egejskom moru… neka od pitanja na koje će se tražiti odgovor u prvom dijelu tribine. U nastavku će biti objašnjeno kako je izgledao svakodnevni život jedne neolitičke zajednice kroz ogledni primjer srednjoneolitičke danilske kulture, nazvane prema eponimnom lokalitetu iz šibenskoga zaleđa, poznate po visokim kulturnim dosezima koji su snažno utjecali na neolitičke zajednice jugoistočne Europe.
Nadalje, kroz prostor i vrijeme pratit će se i objašnjavati različite preoblike i inačice jednog od najkarakterističnijih dekorativnih motiva šire neolitičke i danilske keramičke dekoracije - dvostruke „S“ spirale. Radi li se isključivo o dekorativnom elementu ili je posrijedi, možda, drevni simbolički izričaj za izvjesnu prirodnu pojavu?  
 
Urednik i voditelj tribine:
Omer Rak
, pisac; dugogodišnji pasionirani istraživač prapovijesnih simbola, autor je zapažene studije Danilski riton: struktura i simbolika kultne posude iz srednjeg neolitika (Gradska knjižnica „Juraj Šižgorić“, Šibenik, 2008.). Dopunjenu i prevedenu na engleski, naslovljenu The Rhyton from Danilo: Structure and Symbolism of a Middle Neolithic Cult-Vessel, knjigu je objavio britanski izdavač Oxbow Books (Oxford, 2011.)

Sudionici tribine:
dr. sc. Aleksandar Durman, redoviti profesor u trajnom zvanju na Odsjeku za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Sudionik je brojnih domaćih i stranih stručnih skupova i predavač na uglednim inozemnim sveučilištima; jedan od naših najpoznatijih stručnjaka za prapovijesnu arheologiju, napose vučedolsku kulturu, izvrstan je poznavatelj odnosa tehnologije i mitologije kao i utvrđivanja apsolutne starosti u arheologiji. Otkrio je i protumačio najstariji europski kalendar s obilježenom astralnom simbolikom zviježđa Orion. Idejni je začetnik i aktivni promicatelj ideje izgradnje Muzeja vučedolske kulture u Vukovaru, koji je otvoren koncem lipnja ove godine.

Emil Podrug, viši kustos prapovijesne zbirke u Arheološkom odjelu Muzeja grada Šibenika; sudjelovao je u iskapanjima na Danilu Bitinju i Pokrovniku 2003. - 2005. u suradnji s Rochester Institute of Technology iz New Yorka. National Geographic Society dodijelio mu je potporu (zajedno s kolegicom Sarah McClure) za projekt „Neolithic Landscapes of Central Dalmatia: Archaeological Survey, Excavation, and Spatial Analysis.“ Voditelj je višegodišnjih  arheoloških istraživanja na lokalitetu hvarske kulture Velištak u vodičkom zaleđu. 

 Prijedlozi za čitanje:
O tribini:
https://www.skolskiportal.hr/clanak/2822-otkrivanje-neolitika/


Pogledajte video: