Čitkaranje / Čituckanje

Ostalo 04.01.2021. - 31.12.2021. Knjižnica Vladimira Nazora
Ilustracija: Hrvoje Jelinčić
Dugogodišnju suradnju s Udrugom za promicanje inkluzije 2014. godine  obogatili smo - Čitkaranjem. Sada već petu godinu, na Odjelu za odrasle,  jednom mjesečno, čitamo naglas korisnicima Udruge za promicanje inkluzije i korisnicima  Gradskog društva Crvenog križa Zagreb.

2016. na Odjelu za djecu i mladež započinju Čituckanja. Namijenjena su djeci s teškoćama u razvoju  - OŠ Nad lipom, Centra za odgoj i obrazovanje „Goljak“, Centra za autizam, Centra za odgoj i obrazovanje „Slava Raškaj“…

Ovim akcijama želimo djeci i odraslima s raznim teškoćama odškrinuti vrata knjige, pisane riječi, pružiti im jednake mogućnosti kao i ostalima i olakšati im društvenu inkluziju.

ČITKARANJE / ČITUCKANJE je dio projekta Knjižnica širom otvorenih vrata.


2023. -  tijekom godine korisnici Centra za inkluzivne radne aktivnosti, kao i korisnici Gradskog društva Crveni križ dolazili su u Knjižnicu kako bi im knjižničari čitali i vodili s njima interaktivan razgovor. Odaziv je bio velik. 
Učenici Centra za autizam pod mentorstvom Stanke Pinjuh imali su izložbu svojih likovnih radova pod nazivom Crta.Oblik.Boja.Svijet! Također, predstavljeno je i likovno stvaralaštvo učenika OŠ Nad lipom izložbom U svijetu prirode. Krajem godine održana su tri predavanja vrlo korisna svima koji se bave ranjivim skupinama: Autizam za početnike (Sandra Vrljičak), Optimizam - zašto je važan i kako ga jačati kod djece? (Marijana Smerić Pecigoš) i Motorika s puno suputnika (Marina Gross, Vesna Kovačević Parmak). S djecom OŠ Nad lipom i OŠ Petra Zrinskog održano je šest kreativno-inkluzivnih radionica.

2022. - nakon pandemijskih izolacija, iznova se družimo i čitkaramo korisnicima Udruge za promicanje inkluzije i Gradskog društva Crveni križ grada Zagreba. Povodom Dana grada Zagreba održali smo likovnu radionicu s polaznicima OŠ Nad lipom. Plavo/započeta priča - likovna radionica Branke Hollingsworth Nare održana je u okviru festivala Pazi, knjiga s korisnicima Udruge za promicanje inkluzije. Izložbom - Kako izgleda glazba? predstavili smo likovne radove učenika Centra za autizam. Krajem godine iznova nam se pridružio naš nekadašnji volonter Nedeljko Medić.  

2021. -  zbog novonastale situcije sastali smo se samo jednom, 11.10. kad smo ugostili Srebrenku Peregrin, bajkaricu, koja nam je dočarala bajke iz raznih dijelova svijeta.

2020. godina bila je izazovna, no nismo se predali. Tako smo zajedno stvarali priče uz Rory's Story Telling Cubes, čitali smo Pustolovine Sherlocka Holmesa. Ugostili smo Vladu Matulića, prof. klarineta, no zbog epidemiološki uvjeta, susret je snimljen i distribuiran putem Youtube kanala KGZ-a.

Fotogaleriju možete pogledati: