Fiat lux – od Velikog praska (Big Bang) do kraja Svemira

Tribina 27.09.2017. | srijeda Gradska knjižnica Početak događanja: 19.00 Galerija Kupola
ESO/VISTA/J. Emerson. Cambridge Astronomical Survey Unit
Peta tribina ovogodišnjeg ciklusa Eppur si muove posvećena je kozmologiji.
Tribina je održana u srijedu, 27. rujna 2017. u 19 sati u Galeriji Kupola Gradske knjižnice.

Kozmologija koja započinje Velikim praskom (Big Bang) koju je formulirao Georges Lemaître, belgijski svećenik, teorijski fizičar i kozmolog s L'université catholique de Louvain, i danas plijeni pažnju svojim napretkom i budućim izazovima. Trojica kozmologa i astročestičnih fizičara predstavit će vam na jasan način modernu kozmologiju s naglaskom na Veliki prasak, početak prostora i vremena, te nastanak elementarnih čestica i prvih struktura iz kojih nastaju zvijezde. Raspravit će se postanak Svemira kao kvantni fenomen te pitanje: što je vrijeme?, potom neizreciva inflacija svemira od “Ništa” u postojanje, postanak prvih elemenata, tamna materija, tamna energija, misterij ubrzanog širenja svemira, primordijalne crne rupe, opservacijski tragovi Velikog praska, mjerenja satelita PLANCK, nedavno otkriće gravitacijskih valova kao zadnju potvrdu Einsteinove opće teorije relativnosti (zakon gravitacije), te misteriozna opažanja Osi Zla (Axis of Evil).
 
Urednik i voditelj:

Dr. sc. Branko Guberina, znanstveni savjetnik IRB-a (u miru). Doktorirao je na Sveučilištu u Zagrebu 1979. Boravio je kao znanstvenik istraživač na Max-Planck-Institut für Physik and Astrophysik, München, Institut für Theoretische Physik, ETH, Laboratoire de Physique Théorique et Hautes Energies, Université de Paris XI, Centre de Physique Théorique, CNRS, Marseille, Sektion Physik, Ludwig-Maximilians-Universität, München; DESY, Hamburg, te kao Visiting Professor, Dept.of Phys., University of California UCLA, Los Angeles. Profesionalni interest: Teoretska fizika elementarnih čestica, kvantna teorija polja, gravitacija i kozmologija, posebice proučavanje kozmološke konstante i tamne energije renormalizacijskom grupom.
Dobitnik je državne nagrade Republike Hrvatske za znanost 1994. godine. Godine 1997. odlikovan je Redom Danice Hrvatske s likom Ruđera Boškovića za osobite zasluge u znanosti. Član je Nacionalnog znanstvenog vijeća RH (1998-2003), predsjednik Hrvatskog fizikalnog društva (1997-2000), član i rizničar (2005-2006) te predsjednik (2007-2008) u Croatian Association of the Club of Rome.

Sudionici:
 
Dr. sc. Nevenko Bilić znanstveni je savjetnik Instituta Ruđer Bošković u mirovini. Stipendist je Fundacije Heinrich-Hertz na Fakultät für Physik, Universität Bielefeld. U nekoliko navrata boravi kao gostujući znanstvenik i gostujući profesor na Universität Bielefeld, Universität Hanover, University of Cape Town, i University of Juiz de Fora, Brazil. Bavi se teorijskom fizikom elementarnih čestica, kvantnom teorijom polja, čestičnom astrofizikom, gravitacijom i kozmologijom. Bio je član Nacionalnog vijeća za znanost i član grupe za evaluaciju znanstvenih projekata irske zaklade za znanost (Science Foundation of Ireland). Član je Hrvatske udruge Rimskog kluba čiji je predsjednik od 2013. do 2015. Dobitnik je Državne nagrade za znanost za 2010. godinu.

Dr. sc. Vibor Jelić, astrofizičar sa Zavoda za eksperimentalnu fiziku Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu. Doktorirao 2010. godine na Sveučilištu u Groningenu, Nizozemska, te je proveo pet godina na poslijediplomskom usavršavanju na Nizozemskom institutu za radioastronomiju - ASTRON i Sveučilištu u Groningenu. Bavi se eksperimentalnom kozmologijom i radioastronomijom. Član je međunarodnih kolaboracija LOFAR i SKA.

Prijedlozi za čitanje:
 
O tribini u medijima:

https://www.facebook.com/ekozona.hrt.hr/posts/10155680783360480
https://www.mioc.hr/wp/?p=9346

Pogledajte video:

 

Pogledajte prezentacije:



Pogledajte fotografije:

Fiat lux - od Velikog praska (Big Bang) do kraja Svemira, 27. rujna 2017

27 new photos · Album by Knjižnice Grada Zagreba