Utjecaj radiofrekventnih elektromagnetskih polja na zdravlje ljudi

Tribina 08.05.2024. | srijeda Gradska knjižnica Početak događanja: 19 sati Galerija Kupola, 3. kat
Nova tribina ciklusa Eppur si muove održat će se u srijedu, 8. svibnja 2024. u 19 sati u Galeriji Kupola.

U proteklih sto godina svjedočimo znatnom povećanju razine radiofrekventnog (RF) elektromagnetskog zračenja. Međunarodna agencija za istraživanje karcinoma (IARC) klasificirala je ta zračenja kao 2B kancerogen.

Što kažu brojni recentni znanstveni radovi nastali na temelju istraživanja takozvanih „netermalnih“ učinaka radiofrekventnog elektromagnetskog zračenja na ljudski organizam? Jesu li čak i dopuštena službena ograničenja količine tih zračenja bezopasna po ljudsko zdravlje i zdravlje ekosustava?

Koji su sve izvori tehnoloških zračenja kojima smo izloženi? Na koji način radiofrekventna elektromagnetska zračenja mogu imati pojačan učinak u sinergiji s pojedinim drugim događanjima u okolišu? Na koji način tehnogena elektromagnetska polja iz postojećih civilnih i militarističkih sustava mogu utjecati na živi svijet, planetarne ekosustave, biosferu planeta?

Po čemu se 5G mreža razlikuje od prethodnih telekomunikacijskih bežičnih sustava? Je li 5G oružje?

Moguće dugoročne posljedice izlaganja ljudi postojećoj količini radiofrekventnog elektromagnetskog zračenja teško je prepoznati pa je stoga potrebno uključiti načelo opreznosti, osvijestiti javnost za ovaj kompleksan problem, uključiti adekvatna regulatorna tijela i odgovoriti na pitanje - kako se može smanjiti trenutna izloženost tim emisijama?


Urednik i voditelj tribine:
Božidar Kemić je magistar fizike, diplomirao teorijsku fiziku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu i na Institutu Ruđer Bošković. Član je Hrvatskog astronomskog društva i popularizator astronomije, astrofizike i kozmologije u suradnji sa Zvjezdarnicom Zagreb. Predsjednik je građanskog društva Institut za Bio i Tehnosferu koje se bavi utjecajem tehnologije na prirodni okoliš i živi svijet.
 
Sudionici tribine:
Robert Markušić je inženjer medicinske radiologije i magistar ekonomije, član Hrvatske udruge za zaštitu od elektromagnetskog zračenja (HUZEZ). Bavi se istraživanjem utjecaja radiofrekventnih zračenja modernih tehnologija na zdravlje.

Željko Škrinjar diplomirao je elektrotehniku na Elektrotehničkom fakultetu u Zagrebu. Bavi se utjecajem okoliša na zdravlje, o čemu objavljuje na vlastitom blogu i YouTube kanalu. Autor je knjige Geoinženjering, klima i zdravlje.

Prijedlozi za čitanje: Članci i internetski izvori: