16. meridijan - putopisno predavanje: Goran Blažević – Kontra vjetra

Predavanje 23.03.2023. | četvrtak Knjižnica Medveščak Početak događanja: 18:30 Odjel za odrasle, Trg žrtava fašizma 7 Goran Blažević
Nova putnička priča Gorana Blaževića vodi nas od zelenog Senegala, preko vjetrovite Mauritanije i pustoši Zapadne Sahare, kroz urbani Maroko pa sve do španjolskog teritorija na afričkom kontinentu. Projekt „Kontra vjetra“, temelji se na njegovoj ideji da biciklom prijeđe udaljenost od 3500 kilometara, a u središtu interesa je praćenje jedne od tri migracijske rute koje afrički narodi koriste u pokušaju dolaska do Europe, čime Goran skreće pažnju na jednu važnu socijalnu i političku temu.

Za ovaj je pothvat Goran Blažević dobio nagradu Dijana Klarić za najbolji projekt na Festivalu putnika u Šibeniku 2021. godine. Ovim je riječima stručni žiri obrazložio svoju odluku: „Goran Blažević prevalio je 3500 kilometara na dva kotača afričkim cestama. Avanturistički je podvig biciklirati od Dakra u Senegalu do španjolske enklave Ceute u sjevernoj Africi, neprestano izložen žarkom afričkom suncu i nemilice šiban pustinjskim vjetrom. Istom rutom svakodnevno prolaze tisuće Afrikanaca koji bježe od afričke besperspektivnosti i sanjaju bolji život u bogatoj Europi. Migrantska ruta bila je i nit vodilja njegova putovanja, kako bi bolje shvatio odakle ljudi bježe, što ih goni i kakve opasnosti vrebaju na tom putu. Goran nam svojim putopisima pomaže da bolje shvatimo današnju zapadnu Afriku i težinu života na afričkom tlu, ali istodobno i težinu i ljepotu bicikliranja afričkom pustinjom.“
 
16. meridijan je ciklus putopisnih predavanja koje u Knjižnici Medveščak organiziramo jednom mjesečno. Gosti susreta su i učenici VII. Gimnazije.

Zbog ograničenog broja sjedećih mjesta, primamo predbilježbe na telefon 01/4611 481, putem maila knjiznica.medvescak@kgz.hr ili uživo.