5 do 12

Izložba 18.01.2011. - 08.02.2011. Čitaonica i Galerija VN Meri Files, Senka Fučkar, Davorka Tumpić
 Izložba studenata riječke Akademije primijenjenih umjetnosti

Izlažu: Meri Files, Senka Fučkar, Davorka Tumpić
Koncpecija projekta: Lara Badurina

Dječja igra izrezivanja papirnatih lutkica i njima pripadajuće odjeće, polazište je rada Cut-out doll, apsolventice slikarstva Meri Files. Pozicionirajući vlastito tijelo u crticama obrubljeno polje za izrezivanje, poigrava se svakodnevnim procesima konstruiranja i redefiniranja vlastitih identiteta kroz simboličke potencijale odjeće kao nositelja naših društvenih uloga i definicija. Osjećajući pritisak nadolazećeg razdoblja „odraslosti“ koje nameće određena pravila i očekivanja ponovno se vraća igri iz djetinjstva kroz koju suprotstavlja nametnute i priželjkivane reprezentacije sebe razotkrivajući nam pritom svakodnevne rituale prerušavanja/konstruiranja vlastitog subjekta. Konfrontiranjem forme i sadržaja dodatno naglašava kontradikcije prijelaznih razdoblja u kojima su (samo)nametnuta očekivanja često u neskladu s njihovim manifestacijama.

Osjećanje nesklada s internaliziranim društvenim imperativima da u određenim životnim periodima 'moramo' biti netko, nešto, negdje ... razotkriva se u ambijentalnoj instalaciji Kavez misli, apsolventice slikarstva Davorke Tumpić. Ambijent se sastoji od tri rada Uhvaćeni plijen, Brzo ćeš se udati i 5 do 12, koja čine tri predmeta/nositelja njezinih rituala ispisivanja rečenica kojima provodi osobnu mantru. Apliciranje teksta po predmetima intimnog okruženja njene svakodnevice ujedno predstavlja i njen osobni proces razotkrivanja tih nesvjesno stvorenih i nakupljenih taloga misli čija je prisutnost opterećujuća, a ispuštanje, automatizmom beskonačnog ispisivanja, kontemplativno. Ambijent tada postaje ilustracija mislima zasićenog osobnog prostora koje su ostale otisnute, ostavile trag svoje prisutnosti, materijalizirale se na okolnim predmetima.

Apsolventica kiparstva, Senka Fučkar predstavlja se radom Heartbook on Facebook u okviru kojeg skuplja fotografije s motivom srca. Potaknuta brojnošću i entuzijazmom prijatelja i poznanika koji su joj se pridružili dijeleći svoje intimne fotografije u koje je na bilo koji način upisano srce, autorica kreira otvoreni profil na Facebooku s kojeg poziva sve “posjetitelje izložbe” da podijele “svoja srca” s drugima, ostave svoje komentare i dojmove, a sve u namjeri da ovom jednostavnom, možda pomalo utopijskom i naivnom gestom potakne ljude na razmišljanje, kako sama kaže “da je svaki čovjek bitan, da su posebni i vrijedni i da mogu aktivno i proaktivno sudjelovati u kreiranju naše stvarnosti, dizajna i umjetnosti“.
Nataša Šuković
 

 
Meri Files: Cut out Doll

Davorka Tumpić: Uhvaćeni plijen