50 godina izlaženja časopisa Latina et Graeca

Izložba 19.09.2023. - 12.10.2023. Knjižnica Vladimira Nazora
Časopis Latina et Graeca nastao je prije 50 godina u krugu studenata i mladih znanstvenika, klasičnih filologa, arheologa i lingvista, a danas je to jedini časopis u Republici Hrvatskoj posvećen prvenstveno klasičnim jezicima, antičkoj kulturi i civilizaciji, a u novije vrijeme i hrvatskoj baštini vezanoj uz latinski jezik. Prvi se broj časopisa pojavio u svibnju 1973. godine i redovito izlazio sve do 1994. godine, kad su njegovo izlaženje omele nepovoljne prilike rata i poraća. Od 2002. izlazi novi niz časopisa dva puta godišnje. U prvom je nizu objavljeno 40 brojeva, a u novom su nizu objavljena do sada 43 sveska.

Časopis pokriva širok spektar tema vezanih uz starogrčki i latinski jezik obrađujući njihove morfološke, sintaktičke, leksičke i druge zanimljivosti, zatim povijest Grčke i Rima kroz važne događaje, slavne osobe, religiju, kulturu i umjetnosti, nadalje, recentna arheološka otkrića i prikaze bogate arheološke baštine, kao i suvremene prijevode temeljnih djela antičkoga svijeta, ali i hrvatskih latinista. Također, u časopisu se mogu pronaći i i osvrti na aktualnosti iz struke poput vječne problematike učenja klasičnih jezika u školama, kurikularnih reformi i slično.

lzdavanje časopisa potaknulo je i rađanje Biblioteke Latina et Graeca, niza dvojezičnih prijevoda grčkih i rimskih klasika. Naime, krajem sedamdesetih godina prošlog stoljeća, pokrenuto je izdavanje prijevoda dotad neprevedenih, i široj publici nedovoljno poznatih, djela grčkih i rimskih autora. U sklopu Biblioteke Latina et Graeca objavljeno je tako do danas gotovo osamdeset dvojezičnih prijevoda različitih autora: Apuleja, Aristofana, Aristotela, Cicerona, Demostena, Eshila, Filodema, Justina, Ksenofonta, Lukijana, Plinija Starijeg, Spinoze, Tacita, Ulpijana i brojnih drugih. U sklopu radova objavljeno je dvadesetak stručnih knjiga koje su obradile teme poput rimskoga kalendara, transkripcije i adaptacije grčkih imena, rimske svakodnevice i religije, života cara Augusta, homerskoga pitanja i druge. Objavljen je također i niz priručnika, temeljnih djela za poznavanje antike, a za mlađe uzraste i četiri slikovnice.

Ova izložba predstavlja mali dio onoga što je u ovih 50 godina nastalo u okviru časopisa i Biblioteke Latina et Graeca.

Pogledajte fotografije s izložbe.