Agent 010 - filmovi u kojima osobe s invaliditetom spašavaju svijet

Projekcija 23.02.2024. | petak Knjižnica Knežija Početak događanja: 18:00
Udruga Spirit, hrvatski partner međunarodnog festivala Uhvati film, čija je tema invaliditet, u djelo provodi ideju uključivanja osoba s invaliditetom u društvo na inovativan način: kroz produkciju detektivskih filmova, koje te osobe stvaraju i u kojima glume, dok se uz njih kao podrška pojavljuju osobe iz javnog života. Filmovi su svojevrstan underground hit o kojem se priča.
Do sada su snimljena tri takva filma: Ni vremena za umirat (2021., trajanje 25 min), Igra sudbine (2022., trajanje 25 min) te Trubač uvijek trubi parput (2023., trajanje 48 min), a zajednička su im poveznica likovi i nestereotipno prikazivanje osoba s poteškoćama: u njima one kroz duhoviti akcijski film imaju presudnu ulogu u borbi protiv zla i za spas planeta, duhovite su, „brze na jeziku i na djelu", a uobičajenim stereotipima, sažaljenju ili jadikovkama nema ni traga. Takav je ishod proizišao iz dugotrajnog pripremnog rada s mladima s poteškoćama tijekom kojeg su, uz pripremu za glumu, oni osmislili likove, zaplet, scenarij i gegove uz vođenje Helge Paškvan.
Iz filma u film glavne likove tumače Dorian Matić, Dora Brnić, Tea Superina i Toni Lesica, a u tome ih u sporednim ulogama ili cameo pojavama podržavaju Šajeta, Mile Kekin, Krešimir Mišak, Asim Ugljen, Mario Kovač i drugi. I, naravno, roditelji i prijatelji. Režirao, snimio i montirao Denis Pilepić - Pille (u suradnji s članovima i članicama Spirita).
Film su financijski podržali: Grad Rijeka i HAVC, prostor za pripremne radionice ustupio je SUMA kluba mladih, a pomogle su i Knjižnica Bribir, Turistička zajednica i Grad Kraljevica, restoran Frankopan, a djelatnici spomenutih su bili toliko oduševljeni idejom filma toliko da su na kraju i sami glumili u njemu. Riječki HNK posudio je kostime, na ranču Moj prijatelj snimljene su scene s konjima, a u Zvjezdarnici na Vežici je Krešimir Mišak tražio svemirce. Dio troškova pokrio je D.i.M. d.o.o, a tridesetak statista i poznati gosti nastupili su bez honorara. Pojedinci su uskakali, donirali za troškove, pomagali, vozili, sređivali što je bilo potrebno. Svi su oni omogućili nastanak Trubača.

Udruga Spirit iz Rijeke godinama sudjeluje u realizaciji međunarodnog filmskog festivala posvećenog osobama s invaliditetom Uhvati film. Taj jedini regionalni festival već više od dva desetljeća prikazuje neuobičajene filmove, odnosno okuplja atipične autore i teme živopisne inkluzivnosti života s poteškoćama/invaliditetom, i to vrlo kvalitetne filmske uratke od kojih su mnogi nagrađivani u svijetu. Organizatori festivala ističu da je u svim filmovima zastupljen neki invaliditet, ali ne na način da je invaliditet prikazan kao akter, nego je faktor koji se može premostiti jer je osmišljen i realiziran u suradnji s osobama s invaliditetom. Riječ je filmovima u trajanju od 3 do 30 minuta.
Cilj ove ideje je pokazati da se mladi s poteškoćama mogu kreativno izraziti te demistificirati ideju o tome kako treba izgledati glumac, pjevač, sportaš... jer smo svi na svoj način savršeni i nesavršeni. Filmovi prikazani na festivalu potiču na razmišljanje o ljudskim vrijednostima i integraciji, a festival je dio inicijative koja promiče inkluzivnu kulturu i omogućuje bolje razumijevanje različitosti u društvu.

Više informacija o filmovima i o udruzi Spirit možete naći ovdje, a ako želite podržati idući film, javite se na e-adresu udruge Spirit: info@spirit-ri.hr

S obzirom na to da je broj mjesta ograničen, a interes velik, prijave su obavezne u Knjižnici Knežija bilo osobno, bilo telefonski ili putem e-maila knjiznica.knezija@kgz.hr