Amela Frankl: Gostoprimstvo

Projekt 06.04.2010. - 14.04.2010. Knjižnica Silvija Strahimira Kranjčevića Galerija Prozori Amela Frankl

 
 
Primarna ideja ovog pilot projekta bila je da bez dugotrajnih priprema, uz minimalna sredstva i u najkraćem mogućem roku organiziram jedan galerijski mikrodogadjaj temeljen na materijalu donesenom s puta u Francuskoj, te što efikasnije udružiti u realizaciji kustosa-galeriju-umjetnika.
 
U prvom probnom izdanju projekta suradnju sam ostvarila s Galerijom Prozori i kustosicom Ivanom Meštrov koja je materijalom donesenim iz Pariza, ujedno i determinirala prvu temu projekta.
 
Cjelovečernjim programom, Ivana Meštrov predstavila je selekciju video materijala donesenog iz Francuske, u produkciji udruge Tram koja okuplja sve važne izlagačke institucije u Parizu i regiji Ile de France kao što su Jeu de Paume, La maison rouge, Les Laboratoires dAubervillieres, Palais deTokyo, Le Plateau, leCrédac. Tram je primjer  dobre organiziranosti francuskih institucija u predstavljanju suvremene umjetničke prakse širokom krugu publike. Svake godine ova udruga producira video radove suvremenih francuskih umjetnika na temu gostoprimstva, stoga smo i prvo izdanje projekta posvetili ovoj temi. U toku večeri prikazali smo i komentirali radove Dominique Petitganda, Jana Koppa, Kolhoza, Kimsoojae, Charlotte Moth, Nicolasa Boonea & Johanna Van Aerdena.  
 
Drugi dio rada unutar teme Gostoprimstvo bila je sedmodnevna akcija u Galeriji Prozori kojom sam svakodnevno ugošćavala korisnike knjižnice razgovarajući s njima o svojem radu. Osobna i direktna implikacija u  situaciju gostoprimstva bila je dokumentirana i prezentirana serijom fotografija. Pričanje o radu nepoznatim osobama za mene je bio akt gostoprimstva, intimni angažman, otvaranje vrata privatnog prostora, akcija izlaganja riziku i nelagodi.
 
Okupljanjem oko jedne teme, objedinjavanjem  kustoske i umjetničke akcije, improvizacijom i brzom, efikasnom međusobnom suradnjom pokušali smo unijeti i dodatnu dinamiku u rad galerijske institucije.
 
Amela Frankl, 2010.