Ana Lozica: Jednostavno Jebeno!

Izložba 16.02.2006. - 14.03.2006. Čitaonica i Galerija VN Ana Lozica
Biti dio tabloida san je svake prosječne žene u zapadnom svijetu. Koristeći originalne tekstove iz tabloida i kombinirajući ih sa svojim „obiteljskim“ fotografijama moj san, san prosječne žene se ostvario.
Iz perspektive umjetnice, časopis Jebeno! predstavljam kao doživljaj komercijaliziranog svijeta, tračeva i nepotrebnih informacija kojima smo zasipani iz svih mogućih medija, a najočitije se izražava u tiskanim tabloidima. Originalni tekstovi su banalni i jednostavni a opet prenaglašeni, tako da se svaka „prosječna“ žena može poistovjetiti s njima, te uspoređivati svoj život s životom tzv. zvijezda, a život zvijezda je život kakav bi svi htjeli imati.
Fotografije tipa: čovjek jede, ljudi hodaju po ulici ili žena priča na mobitel samo potvrđuju banalnost, a još kad sve to stavimo u kontekst Hrvatske, gdje zvijezda znači pojaviti se na takvoj fotografiji a za to treba prošetati Bogovićevom ulicom i biti dobar s fotografom nekog od tih tabloida, „koncept poznatih i slavnih“ postaje tragikomičan.
Pripremajući izložbu, osim što mi se vokabular smanjio, došla sam do spoznaje da tabloidi rade po određenim shemama, npr. svaki broj piše o vjenčanju, skandalu, trudnoći, i tzv. glamuroznim događajima. Pregledavajući moje osobne fotografije shvatila sam da mogu bez ikakvih problema „napuniti“ jedan klasični hrvatski tabloid, kojeg sam u cijelosti sastavila sama na kućnom računalu. Stavljanje sebe i svojih najbližih kao protagonista svih tekstova, pokazalo se logičnim, jer se u tabloidima uvijek pojavljuju ista lica.
Iako je ovo jedinstveno izdanje nadam se da će vas tabloid Jebeno!, rasplakati, nasmijati, dirnuti u srce a možda i protjerati kao i najbolji tabloidi na tržištu.

Ana Lozica, veljača 2006.