Ana Salopek: Riječi koje traže boje

Izložba 23.03.2023. - 13.04.2023. Knjižnica Voltino Odjel za odrasle
https://illo.agency/industries/artists/ana-salopek
RIJEČI KOJE TRAŽE BOJE
Izloženi radovi su presjek autoričina rada unatrag četiri godine i donose ilustracije iz knjiga koje je Ana Salopek ilustrirala. U svakoj priči postoje riječi koje svijetle, one koje pokreću nadu u nutrini očiju koje čitaju, njih pronaći, prepoznati i pohraniti unutar sebe je pravo bogatstvo. Autorica nas poziva da baš te riječi pronađemo u njenim ilustracijama. 

Ana Salopek rođena je 1985. godine u Ogulinu, gdje i sada živi i stvara. Bila tu i tamo. Nešto pročitala, nešto zapisala i nešto nacrtala. Izlagala je na brojnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Vlasnica je studija za ilustraciju Gospođica ura. Na međunarodnoj sceni je zastupa Illo Agency. Stvara i izlaže u nasumičnom krugu korištenja imena Gospođica Ura i Ana Salopek. Zaljubljena je u vrijeme i u mehanizam sata, uvjerena da vrijeme zapravo ne postoji već da postoje samo satovi. U svojim ilustracijama bavi se temama ekologije, ljudskih vrijednosti, tolerancije, emotivnim ekspresijama svega što nas okružuje, doslovnim shvaćanjem i prenošenjem igre riječi u sliku pritom pomičući granice stvarnosti i dopuštajući svojem unutarnjem djetetu pravo glasa i svojoj odraslosti da razumije svijet malo bolje s nadom da će ga ostaviti boljim i zanimljivijim. Ambasadorica je stabala. Vjeruje u stvaralačku i pokretačku moć suradnje riječi i crteža. Crta riječima. Piše crtežima.


BIBLIOGRAFIJA: - “Čuvarica stabla”, Ana Salopek; Knjiga u Centru, Zagreb, 2023. - “Kuharica za male čarobnjake”, Veljko Barbieri, Ana Salopek; Školska Knjiga, Zagreb, 2022. - “Tko živi na nebu”, Aljoša Vuković, Ana Salopek; Knjiga u Centru, Zagreb, 2022. -”Batine”, Nora Verde, Ana Salopek; Knjiga u Centru, Zagreb, 2022. - “Što ako?”, Ana Salopek; Knjiga u Centru, Zagreb, 2022. - “Ferdinan Cheval: The Postman Who Delivered Palace”, Ann Renaud, Ana Salopek; Reycraft Book, Amerika, 2022. - “Dear Childe: The Birth of Punctionation Marks”, grupa autora; Bejing Books, Kina, 2021. - “Bajke za Zoe”, Veljko Barbieri, Marsela Hajdinjak, Ana Salopek; Školska Knjiga, Zagreb, 2021. - “Kad odrastem želim biti liječnik”, Tatjana Barat, Andrej Prošev, Ana Salopek; Školska knjiga, Zagreb; 2020

Više na poveznici: https://www.instagram.com/gospodica.ura/