Andrej Tomić: Ljeto kaktusa

Izložba 07.07.2021. - 01.09.2021. Knjižnica Marije Jurić Zagorke Početak događanja: 20:00
Andrej Tomić, Sječiva
Sukulenti – primjerice kaktusi ili agave – mi nikada nisu bili odveć drage biljke i nisam mogao shvatiti zašto privlače neke ljude. Bodljikavi su, odbojni i asociraju na sušne i puste, čovjeku neprijateljske predjele. No, njihovi mesnati listovi i tkiva u kojima čuvaju vodu fascinirali su slikara Andreja Tomića koji ih je često interpretirao na svojim platnima. Različite biljke i prizori raslinja (a neke od tih slika su i na ovoj izložbi) poslužili su mu kao dobri modeli za istraživanja forme i boje tijekom studija, ali sukulenti su u njegovom slikarskom botaničkom vrtu imali posebno mjesto. U njima ima nešto nepravilno, oštro (gotovo uvijek su puni bodlja) i, prije svega, sočno, a Tomićev odnos prema boji i gradnji slike baš je tu pronašao svoj prirodni ekvivalent. Nakon slika vegetacije, ovaj je još mladi umjetnik imao i drugih slikarskih ciklusa, ali za ove ljetne dane činilo mi se prikladnim publiku upoznati s ovim, koji do sad nije bio izložen u Zagrebu u cijelosti.
Ima u Tomićevim slikama i inače nešto vrlo agresivno i u formi i u koloritu – u naglo izlomljenim linijama i intenzivnim bojama impastnog namaza koje žare poput kaktusova cvijeta pod jakim pustinjskim suncem. Andrej se zato povezao s kaktusima i agavama, te je pronašao ljepotu u njihovoj oporosti, a u svemu tome svoj izraz. Kroz njegove slike možemo i sami zavoljeti to oštro raslinje, ako smo mu (poput mene) do sada bili neskloni. Uostalom, i Carlos Castaneda je svoju spoznaju stvarnosti dugovao upravo jednom kaktusu, peyoteu, koji ga je vodio na psihodelična putovanja.
                                                                                                                                                                                                                                                Feđa Gavrilović

Andrej Tomić rođen je 1992. godine u Osijeku. Studij Slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu upisuje 2011. godine. Studirao je u klasi Zoltana Novaka, a diplomirao 2016. kod Zlatana Vrkljana. Izlagao je na više samostalnih i skupnih izložbi. Dobitnik je Nagrade Iva Vraneković - Vladimir Dodig Trokut na 5. Bijenalu slikarstva 2019. Trenutno je zaposlen kao nastavnik stručnih slikarskih predmeta na Školi primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek.


Popis izloženih radova:
Tektonika kaktusa, 2017., ulje na platnu, 130 x 90 cm
Sasušeni kaktus, 2017., ulje na platnu, 130 x 90 cm
Sječiva, 2017., ulje na platnu, 130 x 90 cm
Listovi, 2017., ulje na platnu, 130 x 90 cm
Debla, 2018., ulje na platnu, 130 x 90 cm
Tamno stablo, 2018., ulje na platnu, 130 x 90 cm