Anja Maleć: Botox Shop

Izložba 07.05.2007. - 19.05.2007. Čitaonica i Galerija VN Anja Maleć
Njemački fizičar i pjesnik Justinus Kerner nazvao je botulinum toxin "otrov u kobasicama" ili "kanadski špek – patogen" jer je ta bakterija izazivala često trovanje putem loše pripremljenih mesnih proizvoda. Tako barem piše o povijesnom razvoju botoxa u Wikipediji. Isti je pjesnik također prvi zamislio moguću terapeutsku funkciju botulinum toxina.

Radi se naime o "neurotoksinskom proteinu koji proizvodi bakterija clostridium botulinum. To je jedna od najotrovnijih prirodnih supstanci na svijetu. Iako je visoko toksična u malim se dozama koristi za tretman bolnih mišića i grčeva, te u nekim dijelovima svijeta za kozmetičke tretmane. U tim se slučajevima prodaje pod imenom Botox ili Dysport. Termini Botox i Dysport su tržišna imena i ne koriste se za opis neurotoksina koje proizvodi clostridia."

Kada upotrebljavamo botox da bi smo izgladili bore ili učinili usne senzualnijima, zapravo se trujemo u malim dozama. Privremeno umrtvljujemo mišiće putem ne sasvim bezopasnih injekcija kako bi sustigli sofisticirane ideale ljepote: vječna mladost, vitkost, seksi obline. Umrtvljenost mišića prolazi, i bore se vraćaju, ali na trenutak ostvaruju san ljepote zaustavljene u vremenu.

Ideje reklamokracije i konzumerskog društva predstavljaju centralni motiv rada Anje Maleć. Svojim radom Botox Shop, u vidu lounge bara s botox proizvodima za botox ljude bavi se problemom negativne afirmacije ljepote. Jer najbolji način za plasiranje proizvoda na tržište je ukazati na nedostatke i probleme. Imate bore? Riješite se ružne narančine kore! Kako se nosite s viškom kilograma? Ljudska taština vezana uz izgled je nepresušni materijal, a kozmetika područje koje s lakoćom izmamljuje novac iz džepa.

Botox samo predstavlja jedan radikalniji primjer, primjer mode koja nije sasvim bezazlena, već je načinjena od "najotrovnijih prirodnih supstanci na svijetu". Stav Anje Maleć prema kozmetičkoj industriji i konzumerističkom društvu radikalno je ciničan. O tome najbolje govore njeni klaunovi – botox ljudi s umjetnim, nasmijanim i ispeglanim licima. A što je najbitnije s istim licima.
Olga Majcen