Antea Biskupović: Nitočvorni svijet II.

Izložba 21.12.2020. - 22.01.2021. Knjižnica Sesvete Galerija Oblok
A. Biskupović
Antea Biskupović rođena je 15. veljače 1996. godine u Splitu. Osnovnu školu završila je u rodnom Omišu, potom kiparski smjer u Srednjoj školi likovnih umjetnosti Split. Po završenom srednjoškolskom obrazovanju 2014. godine upisala se na Umjetničku akademiju u Splitu, također na kiparski odsjek na kojem je diplomirala 2019. godine u klasi redovnog profesora Kuzme Kovačića. Dobitnica je Dekanove i posebne Rektorove nagrade. Za vrijeme redovnog studiranja na UMAS-u završila je i pedagošku skupinu predmeta pri Filozofskom fakultetu u Splitu, gdje je diplomirala iste godine. Aktivni je sudionik na kiparskim, ali i slikarskim kolonijama iz kojih su, uz brojne druge radove, proizašle i dvije javne skulpture velikog formata u kamenu. Jedna od njih postavljena je u Bolu na Braču, a druga u Mimicama. Članica je HULU-a i HDLU-a, dugogodišnja je suradnica Centra za kulturu Omiš, Poljičke likovne udruge Krug, te Prijatelj – Udruge roditelja djece i odraslih s posebnim potrebama. Povremeno održava dječje kiparske radionice, od kojih su neke međunarodnog karaktera. Do 2020. godine umjetnica je ostvarila šest samostalnih kiparskih izložbi te preko dvadeset skupnih.

Antea Biskupović nam po drugi put dopušta ulazak u svoj Nitočvorni svijet, koji ona sama pažljivo i promišljeno kroji. Iako je nedavno diplomirala, kiparica već pokazuje sustavnost i konzistenciju kao odrednice svog stvaralaštva. Skulpture od pečene terakote izrađuje na nekonvencionalni, pomalo arhitektonski način – ona isprepleće niti i stvara čvorove svog svijeta. Možda je i premalo reći da su skulpture izgrađene, jer ih kiparica gradi u punom smislu riječi, ispituje forme.
Svakog umjetnika odlikuje želja za preuzimanjem rizika koji pokazivanje svojih kreativnih ambicija i ostvarenja nužno nosi sa sobom, a obitelj neobičnih stvorenja jasno kazuje kiparičinu odlučnost da ostvari upravo ono što je njoj cilj, prepuštajući posjetiteljima izložbe interpretacije kiparičine intime.
Sara Simona Mojsović

Program je sufinanciran sredstvima Grada Zagreba.