Astralije – Sunce, Mesec i te drobne zvezdice – Lidija Bajuk

Predavanje 18.04.2023. | utorak Knjižnica Vladimira Nazora Početak događanja: 18:00 Lidija Bajuk
Uvodno predavanje-radionica doc.dr.sc. Lidije Bajuk početak je šestog programskog ciklusa Hrvatske mitske baštine u (ranome) srednjem vijeku koji Knjižnica Vladimira Nazora u suradnji s Maticom hrvatskom održava već šestu godinu zaredom, ovaj puta na astralne teme. [*]


U hrvatsko folklorno nasljeđe upisani su neobični običaji, usmena književnost, znakovlje i nazivlje... kao otisak svemira u našim lokalnim kulturama kroz prostor i vrijeme.
 
Kako su povezani krava i Sirius? Što označavaju Mjesečeve mrlje? Čime se poistovjećuje Mjesečev srp? Zahvaljujući kome je spašeno zadnje Sunce od prethodnoga trosunca? Zašto se bojimo pomrčina? Kamo vodi Kumovska staza? Tko se vozi u Velikim i Malim kolima? Otkud Kvočka i pilići među zvijezdama? Tko predvodi nebeske ophodnike? 
To su pitanja na koja ćemo pjesmom, predajom, nazivom i znakom na astroetnološkom predavanju Astralije - Sunce, Mesec i te drobne zvezdice pokušati odgovoriti.
Lidija Bajuk
 
O predavačici:
Lidija Bajuk radila je kao diplomirana učiteljica i školska knjižničarka, a po preseljenju u Zagreb započela je karijeru profesionalne književnice i glazbenice. Diplomirala je etnologiju i antropologiju, doktorat je stekla na etnološko-folklorističku temu. U IEF-u u Zagrebu radi kao znanstvena suradnica, a stekla je i zvanje docentice. Jedna je od utemeljitelja hrvatske glazbene etnoscene. Objavila je 9 audioalbuma, 7 knjiga poezije, 4 knjige proze, 1 udžbenik i 3 priručnika za glazbenu kulturu u OŠ, 1 znanstvenu knjigu, brojne stručne i znanstvene radove. HRT je prema njezinim scenarijima snimio obrazovne emisije Priča o žveglici i Suncokret: Ekologija duha, ekologija pamćenja M. Jović. Suscenaristica je dugometražnih etnografskih filmova Nagrišpane traverse i Kartolina iz Krive kale A. Rozića te Međimurska popevka / A Folk Song of Međimurje za UNESCO. Bila je inicijatorica i koordinatorica za zaštitu Međimurske popevke na nacionalnoj i svjetskoj razini. Potakla je nacionalnu zaštitu Ženskog kolendavanja na području Župe Smokovljani u Dubrovačkom primorju. Nedavno je objavila album Pjesnolika vol. 1 na stihove hrvatskih pjesnika koje je uglazbila. Više od tisuću i pol puta predstavljala je Hrvatsku u domovini i svijetu. Pročelnica je Odjela za arheologiju i etnologiju MH, članica UO DHK te članica HDS-a, HED-a i ISFNR-a. Dobitnica je 15 umjetničkih nacionalnih nagrada i 1 inozemnog priznanja, među kojima dvaput diskografske nagrade Porin. Za svoj etnološki rad primila je nagradu Franjo Ksaver Kuhač HDS-a i dvaput Milovana Gavazzija HED-a. Odlikovana je Zlatnom plaketom grada Čakovca i proglašena počasnom građankom Međimurske županije.

[*] u sklopu IEF-ova znanstveno-istraživačkog projekta Kulturna animalistika: interdisciplinarna polazišta i tradicijske prakse (HRZZ, IP-2019-04-5621)  

Pogledajte fotografije s predavanja