Atmosfera

Izložba 07.06.2005. - 21.06.2005. Čitaonica i Galerija VN
Tijekom posljednjih godina svjedoci smo značajnih promjena na hrvatskoj arhitektonskoj sceni. Na prvom mjestu riječ je o generacijskoj smjeni. Nastupila je “Nova generacija” hrvatskih arhitekata, čiji izraz više nije niti moderan niti postmoderan, već pripada novom “digitalnom dobu”, koje karakteriziraju radikalne promjene u svim sferama društva, a uvjetovane su digitalnim tehnologijama. Riječju, istrošene strojne i postindustrijske izme 20. stoljeća, kao što su modernizam ili postmodernizam, odmijenila su nepregledna i neistražena prostranstva digitalnoga - parafrazirajući Charlesa Jencksa i njegovu tezu o smrti moderne, novom tezom: Postmoderna je mrtva. Srušila se u New Yorku poput kule od karata 11. rujna 2001 u devet sati i nula minuta.
 
Među istaknutim predstavnicima nove generacije hrvatskih arhitekata zasigurno se nalaze i arhitekti Bernarda i Davor Silov, koji su značajan prodor na domaću arhitektonsku scenu imali tijekom 2003. godine nastupom na 38. zagrebačkom salonu. Na njemu su se predstavili s nekoliko zanimljivih radova, među kojima je projektu Ronilačkog kluba na Šalati dodijeljena jedna od nagrada. Bitno je istaknuti, da iako su Bernarda i Davor Silov na samom početku karijere svojim su projektima iskazali jednu posve novu retoriku promišljanja arhitekture i prostora, kompatibilnu dobu u kome žive. Iako stvaraju arhitekturu novog doba, u svojim su promišljanjima bliski svojim prošlostoljetnim prethodnicima kao što su Buckminster Fuller, ili kod nas Vojteh Delfin, odnosno Andrija Mutnjaković, te od 80’ na ovamo arhitekti Penezić&Rogina. No, kao i na primjere njihovih slavnih prethodnika, projekte Bernarde i Davora Silova bilo bi pogrešno nazivati futurističkima, odnosno 'ispred svoga vremena', oni su, kao što je istaknuto, kompatibilni s vremenom u kome žive – vremenom u kojem su tehnologije sredstvo, a ne cilj. Svrstavanje njihove arhitekture u sferu futurističkog na prvom nam mjestu svjedoči o duhovnoj nezrelosti i nespremnosti društva, odnosno sredine u kojoj djeluju na podnošenje konzekvenci novog doba, duboko taboreći u kmici prošlih stoljeća, patetično i anakronistički zazivajući uz žal za sirom i vrhnjem neka stara dobra vremena, kojih riječju, nikada nije ni bilo. Dakle pitanje je koje su to glavne karakteristike rada Bernarde i Davora Silova koje ih čine prepoznatljivima? Na prvom mjestu to je, kao što je već u više navrata isticano, njihova kompatibilnost s novim tehnološkim promjenama. Na drugom mjestu važno je istaknuti da se njihova arhitektura generira iz okoliša, odnosno da je u suglasju s prirodom i procesima koji se u njoj ciklički odvijaju. Na trećem mjestu, njihova arhitektura čini odmak od tradicionalnih, odnosno klasičnih tipologija i kao posljednje ona, kao sukus prethodnih teza, istodobno kreira jedan posve novi i kvalitetniji pejzaž proistekao, kao što je istaknuto, iz generirajućih procesa u prirodi. Drugim riječima, arhitekti Bernarda i Davor Silov u svojim djelima primjenjuju temeljna načela koja karakteriziraju arhitekturu digitalnoga doba a koju možemo sažeti u nekoliko riječi: NO SCALE - NO TYPOLOGY - NO STYLE, odnosno bez mjerila, tipologije i stila.
Krešimir Galović
 
 
ATELIER: Podolje 9, 10000 Zagreb
MOB: 091 540 30 14
E-MAIL: atmosfera@europe.com
WEB: www.atmosfera.hr
 
Bernarda Silov (1974.) rođ. Dilberović i Davor Silov (1975.) stvaraju pod imenom ATMOSFERA. Zajedno žive i rade u Zagrebu. Bernarda je diplomirala 1999., a Davor 2004. Članovi su Udruženja hrvatskih arhitekata. Vlasnici su arhitektonskog ureda.
 
Skupne izložbe:
2002. START - whw - Mestni trg 5, Ljubljana, Slovenija
2003. START - whw - Galerija Karas, Zagreb
2003. 38. Zagrebački salon arhitekture
2003. ORIS IDEJA - Zagreb, Ljubljana, Firenca ...
Građevine u realizaciji:
Dvojne kuće Lešić/Šušnić, Orešje, Zagreb
Stambene zgrade Perjavica, Zagreb