Avantura oživljavanja prošlosti

Izložba 26.05.2014. - 02.06.2014. Knjižnica Tina Ujevića

  Udruga „Sveta Marta“ Zabok osnovana je s ciljem proticanja kulture, starih zaboravljenih zanata, promicanja ljudskih prava, mira, svijesti o zajedništvu, zaštiti okoliša, solidarnosti, interkulturalnog civilnog društva, poticanje osobnog razvoja i samorazvoja te jačanje inicijative kroz volonterski rad.
  Podsjetivši se starih običaja, članice Udruge su, za početak, izrađivale  papirnato cvijeće.Svoje djelovanje nastojale su njegovati i dalje, te tada nastaju ručni radovi različitih tehnika (vezenje, štrikanje,slikanje, izrada advenskih vijenaca, jaslica ...) vezani za bogatu zagorsku tradiciju.
   Udruga je otvorena i za suradnju s drugim udrugama s područja grada Zaboka, Zagorja, Hrvatske i cijelog svijeta koje promoviraju iste vrijednosti. Do sada su imali nekoliko zapaženih izložbi i prijavili se i na neke projekte.U suradnji sa župnim uredom organizirali su proslavu blagdana Svete Jelene Križarice uz prigodan program koji se odvijao tri dana. U planu je organizacija radionica na kojima bi se pokazala  bogata zagorska tradicija mladim naraštajima, i na taj način bila oteta zaboravu.
   Udruga broji 16-ak članica, a ima i počasnog člana, župnika  Marijana Culjka, koji je inicijator i osnivač Udruge.
Zajedniči cilj Udruge je oplemeniti Zagorje i promovirati, prije svega grad Zabok i župu Sv. Jelene Križarice.
   

 

 



http://www.zabok.hr/?NewsID=13162&ParentID=13026&LanguageID=-1