Bentos

Izložba 18.09.2023. - 14.10.2023. Knjižnica Vrapče Nina Martić
Vagilni bentos naziv je serije radova Nine Martić o specifičnim mobilnim životinjskim i biljnim organizmima iz grupe Bentos (grč. βένϑος: dubina) koji žive na dnu mora ili slatkih voda. Smještena između tekstilnih i umjetničkih djela, serija je nastavak reaktivne igre čiji je impuls proizašao iz istraživanja mobila Alexandera Caldera.
Ispreplitanjem žice kao izrazito linijskog elementa, u ovom slučaju obučene u različite materijale, Nina Martić stvara razigrane prostorne forme. Pritom, pletenje ovdje nije klasična tvorba i preplet očica, već stvaranje i fiksiranje svake zasebne očice. Imajući na umu proces izrade, ta katarzična repetitivnost, bez prethodnog projektnog plana, proces je stvaranja organskih formi koje se poigravaju s percepcijom - izmjenom punog i praznog, plošnog i prostornog, što uz igru svjetla i sjene, potencira nove zanimljive prostorne odnose. Vagilni bentos svojevrsna su materijalizacija slobode pokreta i kreativne igre koji pozivaju na vlastitu interpretaciju

O autorici:
Nina Martić je umjetnica i dizajnerica rođena 1989. godine u Zagrebu. Nakon završene Klasične gimnazije diplomirala je na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu. Njezina je praksa formirana iskustvom performera u ZKM-u, a bazira se na pokretu i improvizaciji. Izlagala je na mnogim likovnim izložbama u Hrvatskoj te nastupala na festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu. Živi i radi u Zagrebu.
 
Kontakt: nina.martic@hotmail.com