Bentos

Izložba 28.11.2022. - 15.12.2022. Knjižnica Kajfešov brijeg Nina Martić
Vagilni bentos naziv je serije radova Nine Martić o specifičnim mobilnim životinjskim i biljnim organizmima iz grupe Bentos (grč. βένϑος: dubina), koji žive na dnu mora ili slatkih voda. Smještena između tekstilnih i umjetničkih djela, serija je nastavak kreativne igre čiji je impuls proizašao iz istraživanja mobila Alexandera Caldera.

Ispreplitanjem žice kao izrazito linijskog elementa, u ovom slučaju obučene u različite materijale, Nina Martić stvara razigrane prostorne forme. Pritom, pletenje u ovom slučaju nije klasnična tvorba i preplet očica, već stvaranje i fiksiranje svake zasebne očice. Imajući na umu proces izrade ta katarzična repetitivnost, bez prethodnog projektnog plana, proces je stvaranja organskih formi koje se poigravaju s percepcijom - izmjenom punog i praznog, plošnog i prostornog, što uz igru svjetla i sjene potencira nove zanimljive prostorne odnose. Vagilni bentos svojevrsna su materijalizacija slobode pokreta i kreativne igre, koji pozivaju na vlastitu interpretaciju.
 
Nina Martić je umjetnica i dizajnerica, rođena 1989. godine u Zagrebu. Nakon završene Klasične gimnazije diplomirala je na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu. Njezina je praksa formirana iskustvom performera u ZKM-u, a bazira se na pokretu i improvizaciji. Izlagala je na mnogim likovnim ižložbama u Hrvatskoj, te nastupala na festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu. Živi i radi u Zagrebu.