Biblioteka 0 Općenito: predstavljanje edicije uz javno čitanje Henrija Lefebvrea: "Pogled s prozora"

30.11.2022. | srijeda Knjižnica Silvija Strahimira Kranjčevića Početak događanja: 19 sati Galerija Prozori
U novom nastavku javnih čitanja tekstova iz Biblioteke 0 Općenito Ivana Meštrov čita tekst Henrija Lefebvrea „Pogled s prozora“ (prijevod Ivana Meštrov).
Čitanje se odvija u Galeriji Prozori i prenosi online, a link će biti dostupan neposredno prije čitanja. „Pogled s prozora“ posljednji je u nizu tekstova prevedenih i tiskanih u sklopu Biblioteke 0 Općenito. Primjerak tiskanog izdanja, kao i tiskana izdanja ostalih tekstova, moći će se preuzeti u Galeriji Prozori.
Uz čitanje, o Biblioteci 0 Općenito govorit će članovi kolektiva Biblioteka O Općenito.
 
„Pogled s prozora“ odabrano je poglavlje knjige Henrija Lefebvrea „Elementi ritmoanalize i drugi eseji o vremenitostima“, objavljene posthumno, 1992. godine u izdanju Syllepse, Pariz. U navedenoj knjizi autor se bavi brojnim temama, poput života u ruralnim i urbanim sredinama, uloge medija, glazbe, sagledavajući ih kroz ritam, te donosi uvide bioloških, psiholoških i društvenih ritmova, njihovih isprepletenosti i uvjetovanja. Odabrani tekst temeljen je na promatranju konkretne ulice i stanja gradske četvrti u kojoj je Lefebvre živio, u trenutku kada taj centralni pariški punkt već kreću nagrizati promjene. Na primjeru mikrolokacije između Centra Georges Pompidou, trgovačkog centra Les Halles i Središnje gradske vijećnice, kroz ovaj tekst Lefebvre pokušava primijeniti nove pristupe analizi i razmatranju suvremenog grada, stavljajući fokus na njegove biološke, psihološke, društvene ritmove i tempo, kao ključna mjesta potencijalnog otpora potpunom predavanju svakodnevice i prava na grad logici kapitala.
 
Henri Lefebvre francuski je filozof i sociolog (Hagetmau, 16.6. 1901. – Pau, 29. 6. 1991.), koji je svojim kompleksnim i kritičkim pristupom znatno pridonio razvoju suvremene sociologije, osobito analize svakodnevnoga života unutar kompleksnosti suvremenog svijeta. Lefebvreova dijalektička kritika usmjerena je ponovnom otkrivanju humanoga smisla ljudskoga opstanka, analizi oblika otuđenja suvremenog društva i pojedinca, čiji sadržaj i smisao ponovno nalazi u osviještenom prisvajanju svakodnevnog života, osnaživanju civilnog društva, kao i revolucionarnim istupima. Teorijski rad Lefebvrea o urbanoj revoluciji, koji pokazuje neraskidivu vezu između „ruralnog/perifernog“ i „urbanog/gradskog” prostora, novoj je generaciji urbanih teoretičara poslužio kao osnova za razvijanje koncepta planetarne urbanizacije, pružajući razumijevanje suvremenog stanja izgrađenog okoliša na planetarnom nivou.

Biblioteka 0 Općenito segment je projekta „Pustijerna", a preuzet je od skupine 0 UDK klasifikacijskog sistema koja obuhvaća opće ljudsko znanje. Biblioteka je osmišljena kao heterogena osnova za istraživanje, nagađanje, razvoj različitih metoda pristupa, razmjenu ideja i dijalog u okviru projekta „Pustijerna“. Poput radnog stola za prekrajanje i promišljanje, ona nastaje organički i proizlazi iz radnog procesa i istraživanja u više lica. Projekt "Pustijerna" suradnički je projekt Ane Hušman, Ivane Meštrov, Dubravke Sekulić, Marka Tadića i Ane Labudović. Nazvan je po arheološkom lokalitetu u staroj gradskoj jezgri Dubrovnika te istražuje transformacije javnog i stambenog prostora grada kroz vizure i figure onih za koje grad nije mišljen.
 
Projekt se realizira u suradnji Art radionice Lazareti, Galerije Prozori i Studija Pangolin.
 
Podržava: Ministarstvo kulture i medija RH i Gradski ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba
 
Više o projektu: http://www.anahusman.net/hr/biblioteka-nula/.