Blackbook Croatia

Izložba 25.01.2022. - 24.02.2022. Knjižnica Marina Držića
“Ideja za ovaj projekt nastala u ljeto 2020. nakon povratka s jednog graffiti festivala te listanja naših blackbookova u koje smo sakupljali radove drugih kolega grafitera. Budući da u Hrvatskoj nema sličnog izdanja koje bi popratilo cijelu scenu, došli smo na ideju da sakupimo radove što više hrvatskih crtača i od toga napravimo knjigu. Iako je odaziv bio odličan i većina kolega kojima smo predložili ideju nas je podržala, sakupljanje materijala se odužilo na gotovo godinu dana, a cijelu situaciju je zakomplicirala situacija s Covidom i lockdownovima, ali i činjenica da je dio crtača zadnjih godina iselio iz Hrvatske te danas žive u Njemačkoj, Irskoj ili slično. Knjiga je hommage ljudima koji su na početku stvaranja scene crtali, crtačima koji su trenutno aktivni da se predstave svojim radovima, ali i poticaj i ideja za razvitak individualnog stila svim budućim crtačima grafita.“

(iz izjave suautora knjige Matije Vnučeca i Alena Milera)

Matija Vnučec, rođen je 1983. godine u Kutini. Živi i radi u Garešnici. Na Učiteljskoj akademiji u Petrinji diplomirao je predškolski odgoj i radi u dječjem vrtiću. Za vrijeme srednje škole upoznao se kroz hip hop kulturu sa graffitima te od 2005. godine aktivno sudjeluje na hrvatskoj graffiti sceni.

Alen Miler, rođen je 1977. godine u Sisku. Diplomirao je na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, nastavnički odjel, u klasi E. Kokota i Lj. Stahova. Osim što je likovni pedagog s višegodišnjim stažom u osnovnoj školi, majstor je za tetoviranje te vlasnik tattoo salona. Dolaskom u Zagreb zbog školovanja, počinje pratiti graffiti umjetnost. Osim slikarstva i tetoviranja, od 1988. se bavi oslikavanjem zidova i graffiti umjetnošću. Radove je izlagao na više samostalnih i grupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu.

Krešimir Golubić – Leon (GSK), rođen je u Zagrebu 1973. Za graffiti umjetnost zainteresirao se sredinom 80-tih kad su se prvi radovi pojavili u Zagrebu. Pravi početak bavljenja graffitima je 1991. godine, nakon posjete Berlinu. S dvojicom prijatelja pokreće jednu od prvih graffiti ekipa u Zagrebu – GSK Crew (1993.). Redovno sudjeluje na umjetničkim festivalima te održava dječje radionice i predavanja na temu „Graffiti su umjetnost, a ne vandalizam“. Član HDLU od 2020. godine.

Knjiga će biti predstavljena 25. siječnja 2022. godine u Knjižnici Marina Držića, a na sam dan promocije u izlogu knjižnice otvorit će se i prateća izložba originalnih skica koje su autori sakupili kroz rad na knjizi.

Kako je proteklo otvaranje izložbe i predstavljanje knjige pogledajte u albumu (autor fotografija Rene Karaman)

Blackbook Croatia