Blistanje

Predstavljanje knjige 21.03.2023. | utorak Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića Početak događanja: 18.00 sati Draško Regul
Od početka 2000. godine Draško leži nepomično u krevetu. Pardon, nije skroz nepomičan; može okrenuti glavu, otvoriti usta i zatreptati očnim kapcima. Da, i disati može. Govoriti ne može. Ne može se počešati tamo gdje ga svrbi. Mozak mu radi 200 na sat! I jedna je od najnormalnijih osoba koje znam. Uređuje svoje web stranice (ma pravi je IT-mačak, aktivan je na društvenim mrežama, dobio je nagradu za fotografiju, plete fraktale (eno mi jednih na zidu), piše haiku, konačno, i ovu je knjigu napisao (nećete ju moći ispustiti iz ruku). Čista fantastika? Ne. Draško je fantastiku učinio mogućom!
Dubravka Miljković


Idemo kroz život nesvjesni svega onoga što možemo, svega što nam je dano, a u trenutku bi moglo nestati. Što bi bilo da odjednom ne možemo hodati, pomaknuti se ili govoriti? Drašku se upravo to dogodilo, a mi možemo skupiti hrabrosti i pročitati kako je biti u njegovoj koži. Iz koje se ne može, ali se u njoj ipak može.
Stoga, skupite hrabrost i pročitajte. Kako god se osjećali nakon čitanja, jedno je sigurno. Na neki neobičan i dobar način više nećete biti isti.
Majda Rijavec


bLIStanje započinje glavoboljom jednog ljetnog dana i nikad završenom košnjom, a nastavlja se napeto poput krimića. Upoznajemo život informatičara i profesora engleskog i ruskog, koji radi u grafičkom studiju, 39-godišnjeg oca četvero djece, kojeg tri moždana udara bacaju u spiralu događaja potpuno izvan njegove kontrole. Ali ako događaje ne može kontrolirati, može o njima svjedočiti. Draško Regul brzo i koncentrirano misli, čak i seriju moždanih udara i gubitak svijesti „snima iznutra“, prenoseći što se događa dok otkazuju funkcije mozga, a zatim, u jutrima koje slijede, kako se ponovno uključuje u život, aktivirajući preostale voljne funkcije – pokretanje glave i očiju i gutanje.
Sandra Pocrnić Mlakar


Život ima puno oblika i zbilja u kojoj živimo nije jedina. I može se poletjeti i zablistati i istodobno ostati na tvrdom, prizemljen i realan. Može se živjeti, a ne životariti. Istina, za to je potrebno uložiti jako, jako puno truda. Bez obzira na to što nas 'strefilo', bLIStanje otkriva i kako prepoznati život u kojem ćemo sudjelovati, a ne preživljavati; kako pronaći 'prve štake' za koje se čovjek može uhvatiti, svjetiljku za novi smjer kretanja, za novi život koji se u ograničenjima postojeće zbilje nije ni naslućivao.
Renata Ivanović