Branka Cvjetičanin: Delegacija

Izložba 06.06.2017. - 20.06.2017. Knjižnica Silvija Strahimira Kranjčevića Početak događanja: 20 sati Galerija Prozori

Krapan nema povijest “nekadašnjeg ribarskog sela” ili “ruševina starog grada”, Krapan je jedinstven u svom razlogu postanka. To mjesto od prvog je trena bilo Europom koju je tresla groznica za crnim zlatom, koji je bio tek početni “promašaj” bankara, crpilište energenata korištenih u različitim ratovima, granicom različitih država, centrom novih naprednih tehnologija uspostavljanja kontrole nad prirodom, kontrole nad čovjekovim radom, a u novijoj povijesti čak i izbjegličkim skloništem, i eklatantnim primjerom urušavanja i propasti mono-ekonomskog industrijskog načela i tranzicije kroz različite ideološke ustroje. Krapan je zaustavljen u vremenu i danas iščitan kao ekonomski nezanimljiv.
U tom smislu podržavamo stanovnike Krapna i zajedno s njima planiramo postaviti Krapan na mapu događanja s pažnjom i štovanjem, jer Krapan i njegovi stanovnici svjedočanstvo su vremena u svoj svojoj autentičnosti distopijskih heroja.
U konačnici, jedino mjerilo, uvjet i razlog postojanja ovakve inicijative je da “služi zajednicama u kojima je izvedena” (Tedlock, 2005: 160-161)
Sretno!
Krapan, listopad 2014.

Branka Cvjetičanin, Narativi krapanskog kulturnog krajolika, Zarez, 440,2015


Projekt "Delegacija" nastao je u suradnji Branke Cvjetičanin, Umjetničko istraživački centar Polygon, Galerije Prozori i Studija Artless
Podržan je od Ministarstva kulture RH i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba.