Budi mi lik

Tribina 24.05.2016. | utorak Knjižnica Marije Jurić Zagorke Početak događanja: 19 sati Jadranka Pintarić i Srđan Sandić
Moderatorski dvojac Jadranka Pintarić i Srđan Sandić predstavljaju još jednu uspješnu tribinu razgovora o izmišljenim i stvarnim likovima u književnosti Budi mi lik o kojoj kažu: "Još otkako je Flaubert izjavio slavnu rečenicu "Madame Bovary, c'est moi'" traju rasprave je li ona junakinja koju se najviše pogrešno interpretira ili nam je pak slavni Francuz vješto "podvalio". Kako god, ali volimo snažne književne likove, koje pamtimo, čije dogodovštine prepričavamo; književni su nam junaci važni: ne samo u smislu poistovjećivanja, nego kao modeli ponašanja. No, kako nastaju likovi priča i romana? Što ili tko im je nadahnuće? Zašto je već godinama moda da pisci pišu o sebi a manje o izmišljenim junacima? Imamo li pravo uzeti kao lik nekog iz svoje blizine? Kako se taj "lik" poslije nosi s dva svoja života?" O tome će razgovarati s Irenom Vrkljan i Irenom Matijašević.

Irena Vrkljan (1930) pjesnikinja, prozaistica, radio-dramatičarka, esejistica i prevoditeljica. Na književnu je scenu stupila u razdoblju krugovaša, kad je pisala poeziju nadrealističke tematike. U to je vrijeme sa Zvonimirom Golobom prevodila djela njemačkih autora. Bila je dugogodišnja urednica TV emisije "Portreti i susreti" za koju je napisala sedamdesetak scenarija o domaćim umjetnicima. Autorica je kultnih Svila škare, Marina ili o biografiji, Žene i ovaj suludi svijet, Berlinski rukopis, Dora, ove jeseni i mnogih drugih. Inovativno introspektivna, istančanog senzibiliteta i samosvojnog narativnog rukopisa, omiljena je i kod kritike i publike.

Irena Matijašević (1965) radi kao književna urednica na Trećem programu Hrvatskog radija, ali i sama piše. Eseje i poeziju objavljivala je u mnogim časopisima. Uredila je knjigu Riječi i riječi: rječnik Trećeg programa (2008), kao dio projekta-emisije "Riječi i riječi" te digitalnu knjigu Riječi i riječi (2015.) Pjesme su joj prevođene na engleski, njemački, slovački, švedski i poljski jezik. Poetska drama Danska H20 bila je djelomično izvedena na Dubrovačkim ljetnim igrama 2013. g. u sklopu programa "Pisci u Sponzi". Objavila je dvije pjesničke zbirke: Naizgled (2007), Južne životinje (2010), poetsku dramu Danska H2O (2012), te roman Crno pismo (2015).