Budi mi lik

Tribina 05.04.2017. | srijeda Knjižnica Marije Jurić Zagorke Početak događanja: 19 sati Jadranka Pintarić i Srđan Sandić
Još otkako je Flaubert izjavio slavnu rečenicu "Madame Bovary, c'est moi'" traju rasprave je li ona junakinja koju se najviše pogrešno interpretira ili nam je pak slavni Francuz vješto "podvalio". Kako god, ali volimo snažne književne likove, koje pamtimo, čije dogodovštine prepričavamo; književni su nam junaci važni: ne samo u smislu poistovjećivanja, nego kao modeli ponašanja. No, kako nastaju likovi priča i romana? Što ili tko im je nadahnuće? Zašto je već godinama moda da pisci pišu o sebi a manje o izmišljenim junacima? Imamo li pravo uzeti kao lik nekog iz svoje blizine? Kako se taj "lik" poslije nosi s dva svoja života?
O tome razgovaramo sa suvremenicima koji stvaraju izmišljene i stvarne književne likove, a ovaj put gosti su nam: Jasna Žmak i Marinko Koščec.  

Jasna Žmak (1984) diplomirala je dramaturgiju na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, gdje je od 2012. zaposlena kao znanstvena novakinja. Autorica je tekstova Samice (2011) i Istovremeno drugi (2012) premijerno izvedenih u režiji i koreografiji Matije Ferlina u Istarskom narodnom kazalištu - gradskom kazalištu Pula. Surađivala je na nekoliko kazališnih predstava. Dobitnica nagrade Routledge za najbolju studentsku prezentaciju na 15. svjetskoj konferenciji PSi. Od 2009. članica je Upravnog odbora Centra za dramsku umjetnost u Zagrebu i članica uredništva časopisa za izvedbene umjetnosti Frakcija te umjetnička urednica festivala Filmske mutacije. Roman Moja ti sastoji se od priča koje mogu stajati zasebno, ali međusobno prepletene zadobivaju romanesknu dimenziju. U knjizi se intenzivno miješaju zbilja i fikcija, ljubav i pisanje, tvarno i jezično. U povezivanju malih scena i njihovoj dosjetljivoj dramaturgiji – što je, usput rečeno, autorici i struka – efektno se isprepliću intimna i društvena pitanja.
 
Marinko Koščec (1967) diplomirao je engleski i francuski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1992. Magistrirao književnost na sveučilištu Paris VII 1995. i na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1997. Doktorirao 2005. s radom na temu djela Michela Houellebecqa. Zaposlen je na Katedri za francusku književnost Odsjeka za romanistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Autor je sedam romana i nekoliko esejističkih knjiga. Usto prevodi s francuskog. Za roman Netko drugi dobio je 2002. Nagradu Meša Selimović, a rukopis Wonderlanda dobitnik je 2003. prve nagrade na natječaju VBZ-a za najbolji neobjavljeni roman godine. Svakim romanom iznenađuje inventivnom konstrukcijom, preciznim stilom i jezikom, dojmljivim likovima. Nikad se ne libi raščlanjivati društveno-političku situaciju, rasap vrijednosti i izgubljenost pojedinca u sve manjem svijetu. Tako i u novom romanu, U potrazi za početkom kruga, kreće od odnosa žene i muškarca u permanentnom stanju krize i patologije, da bi crnim humorom i groteskom pokazao koliko nam je apsurdan odnos prema drugima, hrani, tijelu, prijateljstvu…