Budi mi lik

Tribina 15.04.2016. | petak Knjižnica Marije Jurić Zagorke Početak događanja: 19:00 Jadranka Pintarić i Srđan Sandić
Nakon prošlogodišnjeg uspješnog ciklusa razgovora o književnosti u likovnosti i likovnosti u književnosti, I perom i kistom, moderatorski dvojac Jadranka Pintarić i Srđan Sandić predstavljaju novi. Budi mi lik ciklus je tribina posvećen izmišljenim i stvarnim likovima u književnosti, o kojem kažu: "Još otkako je Flaubert izjavio slavnu rečenicu "Madame Bovary, c'est moi'" traju rasprave je li ona junakinja koju se najviše pogrešno interpretira ili nam je pak slavni Francuz vješto "podvalio". Kako god, ali volimo snažne književne likove, koje pamtimo, čije dogodovštine prepričavamo; književni su nam junaci važni: ne samo u smislu poistovjećivanja, nego kao modeli ponašanja. No, kako nastaju likovi priča i romana? Što ili tko im je nadahnuće? Zašto je već godinama moda da pisci pišu o sebi a manje o izmišljenim junacima? Imamo li pravo uzeti kao lik nekog iz svoje blizine? Kako se taj "lik" poslije nosi s dva svoja života? O tome razgovaramo sa suvremenicima koji stvaraju izmišljene i stvarne književne likove, a ovaj put gosti su nam: Ivana Rogar i Zoran Pongrašić."

Ivana Rogar (1978) spisateljica je, urednica i prevoditeljica. Urednica je u književnim časopisima Quorum i Libra Libera. Objavljivala je autorske radove u brojnim časopisima, a pjesme su joj objavljene i u američkom časopisu The Cafe Review. Prevela je sedam knjiga s engleskog na hrvatski jezik. Prije dvije godine, Durieux joj je objavio vrlo zapaženu i hvaljenu zbirku priča, Tamno ogledalo, s kojom je suvereno zakoračila na književnu scenu. U toj zbirci osim donekle pouzdanih pripovjedača, priče pričaju mediokriteti, luđaci, emocionalni invalidi, kukavice koji ograničenim vidokrugom uzrokuju, ponekad nenamjerno, tuđu nesreću ili pogrešno prikazuju stvari." Kako nastaju ti likovi, koja im je motivacija?  A govorit ćemo i  o novoj, nedavno objavljenoj knjizi Tumačenje snova.

Zoran Pongrašić (1961) romanopisac je, dramski pisac i scenarist. Mnogo piše za djecu, pa je i lektiri autor. No, usprkos brojnosti i kvaliteti, njegovi romani za odrasle nisu postali bestseleri. U tim romana podjednako su zastupljeni likovi koje kreira iz sebe ili svoga neposrednog okruženja, kao i oni koje je 'izmaštao' da bi neku ideju priče učinio uvjerljivom (npr. odličan roman Čistači ili pak Baba, roman o Domovinskom ratu iz perspektive idiota). U romanu HI-Fi fotelja, osim što je sam sebi lik, likovi su mu i vlastita supruga i kćeri. U dva nova sveska, Ja, ja i Formula 1 i Sudari, romaneskno tematizira svoju strast prema automobilskim utrkama. Pitanje je tko je tu glavni lik?