Bugarski pjesnici u Zagrebu

Susret 21.06.2022. | utorak Knjižnica Marije Jurić Zagorke Početak događanja: 19:00
Nagrađivani bugarski pjesnici Ljudmila MindovaVioleta Kuneva i Stefan Ivanov gostovat će u knjižnici, gdje će s njima razgovarati pjesnik i urednik Ivan Herceg i prevoditeljica Ksenija Banović
 
Ljudmila Mindova rođena je 1974. u  Ruseu. Završila je studij slavenske filologije na Sofijskome sveučilištu Sv. Kliment Ohridski (1998.), gdje je i doktorirala na temi baroka u hrvatskoj književnosti (2006). Uz nekoliko pjesničkih zbirki i jedan roman, do sada je objavila i dvije književnoteorijske knjige: Glas baroka. Ivan Gundulić i hrvatska barokna norma (Гласът на барока. Иван Гундулич и хърватската барокова норма, 2011.) i Druga Itaka. O domu književnosti (Другата Итака. За дома на литературата, 2016.). U njezinu prijevodu objavljen je niz autora s područja bivše Jugoslavije. Mindova je docentica na Institutu za balkanistiku s Centrom za trakologiju „Aleksandar Fol" pri Bugarskoj akademiji znanosti te vanjska suradnica na Fakultetu slavenskih filologija Sofijskoga sveučilišta.

Stefan Ivanov rođen je 1986. u Sofiji. Doktorirao je filozofiju na  Sofijskome sveučilištu Sv. Kliment Ohridski. Autor je četiriju pjesničkih zbirki Četiri sekunde ljubičasto (4 секунди лилаво, 2003.), Ginsberg protiv Bukowskog u publici (Гинсбърг срещу Буковски в публиката, 2004.), Spiskovi (Списъци, 2009.) koja mu donosi nominaciju za Nacionalnu nagradu „Ivan Nikolov"  i Unutra (Навътре, 2014.), koja je nominirana za prvu nagradu Nacionalnog dvorca za književnost. Dobitnik je nagrade „Sofija: Poetike" (2011). Suautor je dramskog komada Medeja – moja majka (Медея – майка ми) kojim osvaja nagradu za najbolju predstavu „Ikar" (2013.). Godine 2017. njegova drama Isti dan (Същият ден) postavljena je u New Yorku u LaGuardia Performing Arts Centeru.
Tijekom 2018. bio je rezident dramaturg Nacionalnog kazališta u Luksemburgu. Kratkometražni animirani film Dnevni zadaci (Задачи за деня), prema istoimenoj Ivanovljevoj pjesmi, bugarski je žiri službeno predložio za nagradu Oscar. Prevođen je na engleski, francuski, njemački, španjolski, grčki, srpski i dr. jezike. Njegov blog može se pronaći na poveznici http://siv.sofiascape.com/.

Violeta Kuneva rođena je 1984. u Sofiji, gdje i živi. Diplomirala je na Sofijskome sveučilištu Sv. Kliment Ohridski i profesionalno se bavi pravom. Godine 2018. svojom poezijom osvaja nagrade na nacionalnim natječajima „Binjo Ivanov" i „Dobromir Tonev", a debitirala je 2019. zbirkom poezije Gotovo sve je u redu (Почти всичко е наред) te osvojila nacionalne nagrade za debi „Ivan Nikolov" i „Južno proljeće".
Svoje publikacije objavljivala je na portalima, u antologiji suvremene bugarske poezije Zonata (Зоната, 2017.), u online elektroničkoj antologiji Vidim Europu (Виждам Европа, 2018.) i u almanahu Ljuboslov (Любослов, 2018. i 2019., izdanje Društva bugarskih pisaca u SAD-u i u svijetu). Trenutačno radi na rukopisu druge pjesničke zbirke.

Ovaj program ostvaruje se u okviru međunarodne razmjene pisaca s Bugarskom, a odvija se uz potporu Ministarstva kulture i medija te Grada Zagreba.