"Bukovac u vrtiću", DV Travno, grupa Profesor Baltazar

Izložba 31.03.2023. - 28.04.2023. Knjižnica Vjekoslava Majera
Dvojezična engleska skupina Profesor Baltazar iz DV Travno već se niz godina bavi likom i djelom jednog od najznačajnijih hrvatskih slikara, Vlahe Bukovca. U suradnji s Galerijom Klovićevi dvori i kustosicom i muzejskom pedagoginjom Ljiljanom Velkovski prate izložbe iz ciklusa Vlaho Bukovac u Europi. 
Prva je izložba, Vlaho Bukovac u Parizu (1878. - 1892.) održana 2018. godine obuhvatila  Bukovčev rad od amaterskih početaka u Sjevernoj Americi do konačnog povratka u domovinu. Djeca su posjetila izložbu i kao rezultat njihovog doživljaja nastali su prvi njihovi radovi inspirirani Bukovcem.
U proljeće 2022. djeca su posjetila izložbu "Korijeni i krila.Vlaho Bukovac u Zagrebu, Cavtatu i Beču, 1893. - 1903."
Tema te izložbe  Bukovčev je život i opus nastao u Zagrebu kad Bukovac postaje središnjom ličnošću javnoga kulturnoga života, a njegov zavodljivi kolorizam obilježava čitavu generaciju zagrebačkih slikara nazvanih Zagrebačka šarena škola. 
Zagrebačka je faza istodobno i najplodonosnija razvojna cjelina ovog umjetnika koji upravo u sretnim okolnostima stvaralačkog zanosa u Zagrebu ostvaruje neka od svojih kapitalnih djela. 
Unutar izložbe prikazan je i opus nastao u rodnom Cavtatu, kad se Bukovac vraća svojim korijenima (između 1898. i 1902. godine).
U stilskom je smislu Bukovac upravo u rodnome gradu dosegnuo svoj stvaralački vrhunac i tu nastaju neka od najljepša ostvarenja plenerističkog slikarstva.
Prikazani dječji radovi nastali su kao rezultat  posjeta izložbi pod vodstvom odgojiteljica skupine Antonete Komarica i Romane Rašić.