Čarobna škrinjica Javorke Pangerčić

Izložba 15.01.2024. - 05.02.2024. Knjižnica Tina Ujevića Početak događanja: Otvorenje izložbe 15. siječnja 2024. u 18 sati
Sa zadovoljstvom vas pozivamo na otvorenje izložbe fotografija i poetski recital Čarobna škrinjica Javorke Pangerčić. 
U programu sudjeluju: Sonja Kušec Bećirević, Alija Bećirević i Branka Himelreich.


Čarobna škrinjica
Fotografijom spoznajem svijet oko sebe, a svijet tim istim fotografijama spoznaje mene.
Svakoga dana ponešto snimim ali najviše sam svoja kad se u kasnim večernjim satima, tik prije spavanja, dohvaćam se mjedenih posuda, cvijeta ubranog pored puta, voćke koju ću poslije pojesti ili nešto od nakita kojeg imam u izobilju.
Marljivo skupljam zdjelice, vaze, svijećnjake, figurice, čaše i tanjure, a ne odvajam se od češera, fizalisa, žireva, grančica, suhih listova i stabljika. Nikad ne znam kad će mi što zatrebati.
Ideju za pojedinu fotografiju možda nosim u sebi par dana, tjedana ili čekam da mi godišnje doba pokloni ono što mi treba. A ponekad, bez ikakvih priprema, uzimam što mi je nadohvat ruke i slikam.
Postavljam zamišljenu kompoziciju, pažljivo biram pozadinu, osvijetlim objekt koji želim istaknuti s različitih strana i slikam. Jednom, dvaput... deset puta... dodajem i oduzimam od onoga što je na sceni. Drugi dan pregledavam što sam snimila, te selekcijom iz tog mnoštva odaberem jednu ili dvije fotografije koje prema potrebi doradim. Na kraju će samo jedna otići u svijet. I nikad ne ponavljam zamišljeni i realizirani postav. To radim već godinama. Sama sebi ličim na Šeherezadu koja svake večeri priča drugu priču, a ja je pričam fotografijama.
Tu su negdje i moji stihovi. Ispreplićem ih s fotografijama da zajedno tvore cjelinu. Ponekad stihovi čekaju po nekoliko godina da bi ih ilustrirala, a katkada je baš snimljena fotografija poticaj da se iznjedre riječi.
Ovu seriju fotografija (ima ih preko stotinjak) nazvala sam Čarobna škrinjica jer se i sama čudim koliko je tu mikrokozmosa utkano u ovu moju priču. Javorka Pangerčić


O autorici:
Javorka Pangerčić rođena je 1950. godine u Zagrebu. Kao diplomirani inženjer geodezije cijeli svoj radni vijek provela je u vodoprivredi u Bjelovaru, a sada je u mirovini.
Fotografijom se intenzivnije bavi zadnjih osam godina. Na Natječaju Grada Bjelovara (2018.) za najbolju fotografiju osvojila je prvo mjesto. Na Salonu Minijature 2019. koji organizira udruga Fijaker osvojila je drugu nagradu, a 2023. njen rad je pohvaljen. Fotografije je, u više navrata, izlagala u knjižnici “Petar Preradović” u Bjelovaru. Fotografije su joj na naslovnicama Pučkog kalendara Bjelovarsko-bilogorske županije.
Objavila je zbirke pjesama Lice ruže (Bjelovar, 2009.) i Pjesma u torbi (Bjelovar, 2013.) te prozni tekst Utišana pjesma (Bjelovar 2018.)