Čarobno drvo

Izložba 20.11.2023. - 17.12.2023. Knjižnica Sesvete Odjel za djecu i mlade - Pano
U sklopu programa ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige koji se provodio pod nazivom Književnost bez granica! i sloganom: Nek ti riječ ne bude strana(c)… pozivu na sudjelovanje u literarnoj radionici čitanja, prevođenja i ilustriranja (s ciljem uvida u kompleksnost prevođenja) odazvali su se učenici dodatne nastave hrvatskog jezika iz 4.a razreda OŠ Ivana Granđe, Soblinec. Sudjelovanje je zahtijevalo poznavanje određenog fonda riječi te prethodnu pripremu u školskom radu.
Pod mentorstvom učiteljice Elene Majstorović i Anje Knezović odabranu priču The Magic Tree objavljenu u zbirci priča In the doll's house and other stories, učenici su najprije čitali u školskom okruženju gdje je svako dijete uz englesko-hrvatski rječnik istražilo pojmove koji se pojavljuju u odabranim poglavljima. Nakon susreta u knjižnici, 20. listopada 2023kada smo oblikovali prijevod priče na hrvatski jezik, učenici su u školskom radu u kombiniranoj tehnici akvarela i flomastera na papiru ilustrirali motive priče.
Pri ponovnom susretu u knjižnici, 16. studenoga 2023. djeca su odabrala podloge za svoje ilustracije i oblikovala izložbu koja se u Knjižnici Sesvete može razgledati od 20. studenog do 17. prosinca 2023. 
Posebnost ove izložbe očituje u se u tome što su učenici u pojedinačnom radu najprije prevodili dijelove priče na hrvatski jezik te ih potom predočili i u likovnom obliku, a nakon toga u zajedničkom radu sve oblikovali u jednu literarno/likovnu cjelinu. Pri tome su učili o izazovima prevođenja, uvidjevši mnogostrukost izbora i odabira prikladnih riječi, kao i mogućnosti prilagodbe priče duhu hrvatskog jezika. U likovnom su dijelu svježinom i bogatstvom kolorita, maštovitim odabirom kadrova i detalja u prikazu motiva te jasnim i zanimljivim kompozicijama pokazali kako iznimno dobro vladaju vještinom likovnog izraza.  
Prijevod priče i ilustracije dostupne su i u virtualnom obliku.

ČAROBNO DRVO