Čarolija slikovnice

Izložba 17.10.2022. - 13.11.2022. Knjižnica Sesvete Obločec
Djeca i njihove odgojiteljice iz DV Leptir pridružuju se obilježavanju ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige izložbom pod naslovom Čarolija slikovnice, koja je nastala kao rezultat posvećenosti vrijednostima čitanja kroz kontinuirani rad u vrtiću. Izložbom su obuhvaćene i druge aktivnosti koje se provode te se lijepo vidi preplitanje, važnost i bogatstvo ideja, kreativnosti, igre, druženja i znanja kojim su djeca okružena u vrtiću.
 
„Bajke i priče i dalje predstavljaju odgojni čimbenik u odrastanju i sazrijevanju djeteta. Važno je poticati dijete na pravilno korištenje knjiga te kroz različite aktivnosti spoznati da je knjiga vrijednost. U vrtiću to postižemo čitanjem priča, bajki i slikovnica, uređivanjem male vrtićke knjižnice u grupi, posuđivanjem slikovnica iz nje, donošenjem vrijednih slikovnica od kuće i slaganjem slikovnica prema tematici, promatranjem i uočavanjem različitih vrsta papira, pažljivim listanjem i čuvanjem knjiga za buduće generacije.“ (izdvojeno s izložbenog plakata DV Leptir)

Preporukama vrijednih slikovnica primjerenih dobi i vrtićkom uzrastu te izradom interaktivnih slikovnica, edukativnih i društvenih igara s temom i motivima čitanih slikovnica, rad s djecom u vrtićkoj grupi umnogome doprinosi prihvaćanju i prepoznavanju vrijednosti slušanja priča i pjesmica, a uskoro i čitanja uopće. Ovom izložbom nastojimo prenijeti maleni dio brojnih aktivnosti koje se provode u vrtiću te time još malo približiti čaroliju slikovnica i svijet knjiga malenima i njihovim odraslima.

U izložbi sudjeluju:
Djeca iz odgojne skupine Balončići sa svojim odgojiteljicama Brankicom Grgac i Lucijom Nevistić inspirirana slikovnicom Pogodi, pogodi osmislila su i oslikavala  vlastite zagonetke, a u zajedničkom likovnom radu, kada im se pridružila odgojiteljica Iva Kirsch, predstavljen je  glavni lik serije slikovnica o Kibibi. Izložena interaktivna slikovnica o Elmeru nastala je u radu s odgojiteljicom Sandrom Bubalo.
Djeca iz odgojne skupine Cvjetići sa svojim odgojiteljicama Ivankom Žagrović i Valentinom Cerinski čitala su i oslikala priču O zmaju koji je volio cvijeće uz koju koju su izložene i scenske lutke korištene za scensku igru te slikovnicama koje su izradili u grupi: Najotmjeniji div u gradu  i Djevojčica Zdravka
Djeca iz odgojne skupine Dupini sa svojim odgojiteljicama Katarinom Sabljak i Željkom Zec s likovnim radom vezanim uz slikovnicu o Oskaru.
Djeca iz odgojne skupine Ivančice sa svojim odgojiteljicama Jelenom Grgac i Sandrom Perša likovno su predstavila pjesmice i priče raznih autora: Ježevu kućicuBojeRazbojnika sa žutom pjegomPtičju ženidbu te Čaroliju zagrljaja uz koju su izložene didaktička i društvena igra te malo kazalište u kutiji za igru u grupi.
Djeca iz odgojne skupine Kapljice sa svojim odgojiteljicama Natalijom Tarandek i Anamarijom Orlović sudjeluju s likovnim radovima vezanima uz slikovnicu Čarolija zagrljaja.
Djeca iz odgojne skupine Leptirići sa svojim odgojiteljicama Valentinom Cerinski i Anom Udovičić sa ilustiranom Abecedom i malom Enciklopedijom anatomije koje su osmišljene i izrađene u grupi.
Djeca iz odgojne skupine Loptice sa svojim odgojiteljicama Vesnom Jadras i Sarom Musa, na izložbi sudjeluju s interaktivnom slikovnicom Tri Praščića.
Djeca iz odgojne skupine Mravići sa svojim odgojiteljicama Majom Mahović, Vjerom Ravlić i Margaretom Franjić sudjeluju s likovnim radovima vezanima uz slikovnicu o Zmaju škakljaju te ilustracijama priče osmišljene u grupi: Božić u šumi.
Djeca iz odgojne skupine Pužići sa svojim odgojiteljicama Sandrom Bubalom i Zdenkom Hrustić, na izložbi sudjeluju s Knjigom zagonetki. 
Djeca iz odgojne skupine Smješkići sa svojim odgojiteljicama Tatjanom Šagadin i Vesnom Gregurec oslikala su priču O zmaju koji je volio cvijeće uz koju je  izložena i mala kulisa s lutkama koja je korištena za kazališne igre u grupi. Smješkići na izložbi sudjeluju i s oslikanim zagonetkama koje su nastale potaknute čitanjem slikovnice Pogodi, pogodi
 
Posjetitelji izložbe mogu prolistati interaktivne slikovnice, poigrati se izloženim igrama te odabrati i posuditi neke od preporučenih knjiga iz fonda naše knjižnice.