CHIOSC

Izložba 17.11.2009. - 01.12.2009. Čitaonica i Galerija VN
Sudjeluju: Stefan RUSU (Md), Vlad NANCA (Ro), Mircea NICOLAE (Ro), Nicoleta ESINENCU (Md), Nicu ILFOVEANU (Ro), Tonka MALEKOVIĆ (Hr), Ion FISTICANU (Md), Michele BRESSAN (Ro)
Kustosi: Vladimir US/Oberliht (Md) i Slobodne veze (Hr)

Početkom 2008. godine započela je suradnja udruge Slobodne veze s moldavskom udrugom Oberliht na projektu umjetničkih intervencija u javnom prostoru, u Kišinevu, glavnom gradu bivše sovjetske republike Moldavije. Suradnja je nastavljena i u 2009. godini kada je lansiran CHIOSC projekt, platforma za javnu participaciju i kulturnu produkciju, utjelovljen u maloj arhitektonskoj jedinici naziva Otvoreni stan/ FLAT SPACE, radu umjetnika Stefana Rusua, postavljenoj u središtu Kišineva.

Otvoreni stan je funkcionalna replika jednosobnog stana koji sadrži osnovne komponente tipičnog socijalističkog habitata: kuhinju, kupaonicu, dnevni boravak i balkon. Transparentnost i otvorenost ove strukture važna je komponenta projekta jer stan nema vanjskih zidova te stoji ogoljen u javnom prostoru, otrgnut iz svog prirodnog okruženja, tipiziranog socijalističkog stambenog bloka.

U srpnju 2009. u okviru CHIOSCa započeo je artist in residency program koji je potaknuo niz suradnji i kolaborativnih umjetničkih projekta. Prva umjetnica u CHIOSC artist in residency programu bila je Tonka Maleković, koja je s moldavskim umjetnikom Ionom Fisticanuom realizirala projekt Mogućnost grada.

Projekt CHIOSC odvija se u okviru programa Slobodne veze: Linije kretanja koji je usmjeren na istraživanje i dokumentiranje kritičkih i eksperimentalnih praksi u zemljama bivšeg istočnog bloka.
(iz teksta Natase Bodrozic i Ivane Mestrov)